Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Londra’nın köklü dans okulu Rambert’in RIBA mimarlık ödüllü binasındayım. 

Rambert Dans Tiyatrosu’nun artistik direktörü Benoit Swan Pouffer ile görüşmek için. 

BAFTA Ödüllü Peaky Blinders, Rambert Dans Tiyatrosu’nun sahne uyarlaması ve ikonik müzikleriyle Piu Entertainment tarafından Yapı Kredi 80. Yıl Etkinlikleri kapsamında Zorlu PSM’ye getiriliyor. 

21-24 Kasım’da İstanbul’da sahnelenecek ‘Peaky Blinders: The Redemption of Thomas Shelby’ (Peaky Blinders: Thomas Shelby’nin Kurtuluşu) öncesinde Fransız koreograf ve artistik direktör Benoit’dan detayları dinleme şansım oluyor. 

Haberin Devamı

BBC’nin ödüllü dizisi ‘Peaky Blinders’ın yaratıcısı Steven Knight ile önce dizide bir dans performansı koreografisi için bir araya geliyorlar. 

Sonra ortaya çıkan sahneyi çok beğendikleri için Birmingham’da düzenlenen bir tiyatro festivalinde 10 dakikalık ayrı bir dans gösterisi hazırlıyorlar. 

Bu gösteri de başarılı olunca neden bunu başlı başına bir dans performansına dönüştürmeyelim diye konuşuyorlar. 

Benoit, Steven’a diyor ki, bu gösteri için bir metin yazmalısın ve ben o metinden hareketle koreografiyi yapmalıyım. 

Bu, 1. Dünya Savaşı sonrası çetelerin arttığı bir dönemin hikâyesinden çok bir aşk, hüzün ve kayıp hikâyesi aslında. İşkence gören gangster Tommy Shelby ile sevgilisi Grace Burgess arasındaki aşk hikâyesini anlatıyor. 

Bu duyguları dansla vermek için çok çalıştıklarını ama diziyi hiç izlememiş olanların da dans performansını izlediklerinde anlamalarını ve aynı duygu yoğunluğunu hissetmelerini sağladıklarının altını çiziyor Benoit. 

Aslında bu koreografiyi tam 2 yıl önce 8 hafta gibi kısa bir sürede yapmak zorunda kalmış. 

Performans dans kadar müzikleriyle de etkileyici, Nick Cave ile The Bad Seeds, Radiohead, Anna Calvi, The Last Shadow Puppets, Frank Carter ve The Rattlesnakes’ten bilinen şarkılar kadar bir de bu gösteriye özel yapılan müzikler var. 

Tüm müzikleri canlı orkestra seslendiriyor. 

Kasımda gösteri uluslararası turnesine Lüksemburg’dan başlıyor, İstanbul ile devam ediyor. 

İstanbul’un bizim için özel bir yönü de var diyor Benoit, çünkü Steven’ın eşi Türk diye de ekliyor. 

Haberin Devamı

O yüzden Peaky Blinders hikâyesinin yaratıcı Steven Knight ve eşinin de İstanbul prömiyerine geleceğini anlatıyor. 

Benoit Swan Pouffer kimdir?

Fransız koreograf, ‘Peaky Blinders: Thomas Shelby’nin Kurtuluşu’nu sahneye koyan Rambert Dans Tiyatrosu’nun artistik direktörü. 

Kariyerine Alvin Ailey American Dance Theater’da dansçı olarak başladı. 

‘Peaky Blinders’ İstanbul’a geliyor

Son dönemde Celine Dion ve Cirque du Soleil ile yaptığı çalışmalarla tanınan Franco Dragone ile ortak yönetmenliğini yaptığı Taboo’nun koreografisini üstlendi. 

Dragone ile birlikte dünyanın en ünlü kabarelerinden biri olan Champs Elysee’deki Lido’da sahnelenen Paris Merveilles’in koreografisini de yaptı. 

Aynı zamanda Dragone’un Dubai’deki yeni gösterisi La Perle’nin ana koreografıydı. 

Ayrıca, filmin başrol oyuncusu Emily Blunt’un orijinal koreografisi de dahil olmak üzere, sinema filmi The Correctment Bureau’nun dans sahnelerine imza attı. 

Diğer çalışmaları arasında Scarlett Johansson’un yönettiği Ellie Goulding AMEX Unstaged ve popüler Amerikan dans yarışması So You Think You Can Dance yer alıyor. 

Haberin Devamı

Ayrıca, Tony adayı Sheryl Kaller’in yönettiği Pasadena Playhouse’da Dangerous Beauty’nin ve Gabriel Barre’nin yönettiği ve Goodspeed Opera Binası’nda sahnelenen Amazing Grace müzikalinin koreografisini yaptı. 

Bugün çalışmaları Broadway’den Paris’teki Lido’ya ve Çin’in Macau kentine kadar dünyanın birçok farklı yerinde görülüyor.