13.04.2022 - 18:07 | Son Güncellenme:
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın sosyal medyadan yaptığı açıklama şöyle: Ukrayna krizi derinleşerek devam ediyor. Karşılıklı hatalar, yeni güç dengesi arayışları ve kısa vadeli çıkar hesapları, orta-uzun vadede büyük stratejik kayıplara ve insani dramlara neden olacak. Yeni bir soğuk savaş dönemine girdik. Bu savaşın etkileri on yıllar sürecek. Gıda ve enerji güvenliğinden, jeopolitik dinamiklere ve bölgesel ittifaklara kadar her alanda yeni dengeler kurulacak. Türkiye bu kritik süreçte barış, istikrar, güvenlik ve adaleti tesis etmek için dengeli tutumunu koruyacak ve çok yönlü girişimlerini sürdürecek.
İTALYA'DAN DİKKAT ÇEKEN ÇIKIŞ! UKRAYNA'DA ÇÖZÜMÜN ADRESİ TÜRKİYE
Bir radyo kanalında konuşan İtalyan Bakan, kilit noktanın taraflar reddetse de diplomasi olduğunu vurguladı. Avrupa Birliği'nin (AB) bir barış konferansını teşvik etmesi gerektiğini dile getiren Di Maio, "Barış için en çok uğraşan ülke Türkiye. İki tarafla da konuşabiliyor" ifadelerini kullandı. İtalyan ve Rus yetkililer arasında karşılıklı bazı atışmaların yaşandığını vurgulayan Di Maio, buna karşın Moskova ile her dair açık bir kanallarının olduğunu belirtti.
Bakan Di Maio, yaptırım uygulayarak Rusya'nın mali kaynaklarını kesmezlerse, Rusya lideri Vladimir Putin'in bu savaşı finanse etmeyi sürdüreceğini ve kazanacağı fikriyle masaya oturmaya yanaşmayacağını kaydetti.
İSTANBUL'DAKİ GÖRÜŞMELER TÜM DÜNYADA GENİŞ YANKI YAPMIŞTI
Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirilen Rus ve Ukraynalı heyetlerin ilk kez ilerleme kaydettiği müzakereler, dış basında geniş yankı bulmuştu. İngiliz Guardian gazetesi, tarafları sadece Türkiye'nin bir araya getirebileceğini vurgulamıştı. Wall Street Journal, Moskova'nın 24 saat içinde barış görüşmelerine iilşkin beklenmedik şekilde çark etmesini yazarken, Fransız Contrepois dergisi Ankara'nın dış politika adımlarının Paris'i devre dışı bıraktığını yazmıştı.
Fransız dergisinde yayınlanan analizde şu noktalar öne çıkmıştı:
FRANSA VE AB ETKİSİNİ KAYBEDİYOR
Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle Avrasya ekseninde ne Ruslar ne de Amerikalılar tarafından göz ardı edilemeyen bir role sahip. Bu nedenle Ankara, yakın ve Ortadoğu'da bölgesel güç projesini geliştirmek için her iki tarafın da desteğini almayı amaçlayan ikili bir oyun oynuyor. Salı günü Ukrayna ile Rusya arasında İstanbul'da görüşmeler gerçekleştirildi. Türkiye, bu Avrupa ihtilafında fiili bir arabulucu haline geliyor. Bu çatışmayı çözmek için diplomatik yolların kullanıldığını görmekten mutluluk duyabiliriz ancak Fransa ve AB ülkelerinin diplomatik nüfuzunu kaybetmesine de üzülebiliriz.
The Guardian'dan Patrick Wintour, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki çabalarını analiz ettiği yazısında şunları söylemişti:
Müzakereler, bu aşamada herhangi bir somut sonucun çok gerisinde olsa da Rusya-Ukrayna savaşında arabuluculuk yapmak için yarışan ülkeler arasında Türkiye, diplomasisinin itibarını artırarak kazanan olarak ortaya çıktı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı ısrarlı telefon görüşmelerine devam ediyor, ancak Ukraynalıları ve Rusları bir araya getirebilecek olan Türkiye Dışişleri Bakanlığı gibi görünüyor. Bir NATO üyesi olan Türkiye, görünüşe göre her iki tarafı da İstanbul’daki görüşmelerde ağırlayacak kadar saygı görüyor.