Siyaset‘Saadet’ iki parça

‘Saadet’ iki parça

13.07.2010 - 00:24 | Son Güncellenme:

Erbakan ile Genel Başkan Kurtulmuş arasında liste kavgasına sahne olan Saadet Partisi büyük kongrenin ardından ikiye bölündü

‘Saadet’ iki parça

Saadet Partisi (SP), Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan ile Genel Başkan Numan Kurtulmuş arasında liste kavgasına sahne olan önceki günkü büyük kongrenin ardından ikiye bölündü. Erbakan, 40 yıllık politik hayatında, Milli Görüş çizgisinde kurduğu 5. parti olan SP’de, ilk kez bir liste yenilgisi yaşadı. SP içinde yeni bir olağanüstü kongre yapılması gerektiği görüşü seslendirilmeye başlanırken, delegelerin dörtte birinin oyuyla genel başkan seçilen Kurtulmuş’un kurmaylarıyla yapacağı değerlendirmenin ardından nasıl bir tutum izleyeceği de merak konusu oldu.

‘Sadece oğlun!’
SP’nin önceki gün Atatürk Spor Salonu’nda yapılan olağanüstü kongresi öncesinde, Türk siyasi tarihine not düşülecek nitelikte bir geceyarısı pazarlığı yaşandı. Kurtulmuş, olağanüstü kongreye aralarında Şevket Kazan ve Oğuzhan Asiltürk’ün de bulunduğu Yüksek İstişare Kurulu üyesi 7 ismi tasfiye etmek ve partide yenilenmeyi sağlamak amacıyla gitti.
Pazar günü yapılan kongreden önce cumartesi akşamı, Erbakan ile Kurtulmuş arasında liste pazarlığı yaşandı. Erbakan ve ekibi Kurtulmuş ile yapılan görüşmenin ardından 67 kişilik bir taslak oluşturdu. Listede, 8 yer boş bırakılarak, Kurtulmuş’a, kendi belirleyeceği yeni isimler için kontenjan ayrıldı. Ancak geceyarısı kurmaylarıyla bir araya gelen Kurtulmuş, bu listeyi kabul etmeyerek yeni bir taslak liste hazırladı.
Kurtulmuş, Erbakan’a, “Ailenizden sadece Fatih Erbakan’ı listeye alabilirim” mesajıyla birlikte hazırladığı yeni liste taslağını da gece saat 03.00’te gönderdi. Kurtulmuş’un, Erbakan’ın evine gitmeyerek, taslak listeyi elçiyle göndermesi, kongrede ortaya çıkan gerilimin ilk psikolojik nedenini oluşturdu. Erbakan; Yüksek İstişare Kurulu üyesi arkadaşları ile oğlu, kızı ve damadının ağabeyinin listede yer almasında ısrar edince sabaha karşı saat 05.00’te ipler koptu. Kongre başladıktan sonra da uzlaşma sağlanamayınca Erbakan ekibi, yeşil liste çıkardı. Yüksek İstişare Kurulu’nda yer alanlardan sadece Recai Kutan yeni yönetime girdi.

Aile takımına yer vermedi
Erbakan’ın yeşil listesi ile Kurtulmuş’un beyaz listesinde, 48 aynı isim yer alırken, farklı isim sayısı 27’de kaldı. Yani iki listenin yaklaşık üçte ikisi aynı isimlerden oluştu. Kurtulmuş, yeşil listede yer alan Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan, kızı Elif Erbakan Altınöz, damadının ağabeyi Orhan Altınöz, avukatı Mustafa Kamalak ve Özel Kalem Müdürü Mehmet Karaman’ı parti yönetimine taşımadı. Kurtulmuş, Erbakan’ın yıllardır en yakınında bulunan Milli Görüş çizgisinin şu önemli isimlerini de parti yönetiminden tasfiye etti:
Ahmet Tekdal, Fehim Adak, Fethullah Erbaş, Oğuzhan Asiltürk, Şevket Kazan, Temel Karamollaoğlu ve Yasin Hatipoğlu.

Kurtulmuş ne yapacak?
SP’nin kongrede oluşan GİK’i, Çankaya İlçe Seçim Kurulu’ndan üyelerin mazbatalarını almasının ardından toplanarak, Başkanlık Divanı’nı seçecek. Tartışmalı bir oyla genel başkan seçilen Kurtulmuş’un, kurmaylarıyla yapacağı değerlendirmelerin ardından nasıl bir yol haritası izleyeceğine karar vereceği belirtildi. Daha yeni yönetim resmen oluşmadan yeni bir olağanüstü kongre yapılması yönünde görüşler de seslendirilmeye başlandı.
Temel Karamollaoğlu, SP’den kopmalarının sözkonusu olmayacağını belirterek, “Arkadaşlarla değerlendirmelerde bulunacağız. Bu değerlendirmeleri yapmadan şu anda fikir beyan etmeyeceğim” dedi.
Erbakan’ın en yakınında yer alan isimlerden Şevket Kazan da, şunları söyledi:

İşin çözümü kongre
“Talihsiz bir kongre oldu. Kadrolarımızın güçlendirilmesi ile temel çizgimizi muhafaza hassasiyetle liste çalışması konusunda istişari bir toplantı yaptık. Toplantıda Hoca da bulunuyordu. Gece saat 24.00’te liste üzerinde mutabık kaldık. 8 boşluk da vardı listede. Huzurla uyumaya gittik. Sabah 05.00’te başka bir liste çıkarılacağı öğrendik. Biz gece anlaştığımız listedeki 8 boşluğu doldurarak, yeşil listeyi hazırladık. Genel başkan adayı olarak da Numan Bey’in adını yazdık. Başka liste çıkmasın diye de ricada bulunduk. Mutedil bir genel başkanın, kendi ismi liste başında olduğu zaman buna karşı çıkmaması gerekirdi. Bizim bin 200 oyla genel başkanlığa getirdiğimiz kişi, genel başkan olarak 310 oy alabildi. Bu çok üzücü bir durumdur.”

Haberin Devamı

İLK YENİLGİ
Milli Görüş lideri Erbakan, ilk partisi olan Milli Nizam Partisi’ni (MNP) 1970 yılında kurdu. Bu parti 1971’de kapatılırken, 1973 yılında Milli Selamet Partisi (MSP) siyaset sahnesine çıktı. Erbakan, 12 Eylül’den sonra Refah Partisi’ni (RP) kurdu. RP’nin kapatılmasının ardından Fazilet Partisi (FP) kuruldu. Erbakan yasaklı olduğu için FP’deki genel başkanlık yarışı Recai Kutan ile Abdullah Gül arasında yaşandı. Kongreyi kaybeden yenilikçi kanat, FP’den koparak Ak Parti’yi kurdu. Erbakan, FP’den sonra da Milli Görüş çizgisinin 5. partisi olharak SP’yi kurdu. Erbakan, SP’de 40 yıllık politik hayatında ilk kez bir liste yenilgisi yaşadı.

Yeni kongre gerekiyor
Eski milletvekili Mehmet Bekaroğlu da ANKA’ya şu değerlendirmede bulundu: “Kongre olaylı geçti, ancak Numan Kurtulmuş ve partinin üzerindeki ‘vesayet’ görüntüsü de kırılmış oldu. Ancak 310 oy Numan Kurtulmuş için prestij sorunu yaratacak bir oydur. Dolayısıyla genel başkanlığını tartışmalı hale getirdi. Erbakan Hoca, bu kongreyle siyaset dışına çıkmış oldu. Bir dönemin siyasetçileri de siyaset dışı kaldı. 310 oy aldığı için Kurtulmuş’un güven tazelemek için yeni kongre yapması gerekiyor. Vesayetten kurtuldu, yenileşme kongresi de yaparsa bugüne kadar pek çok ismi partiye davet ediyordu, bunları Saadet Partisi’ne katmış olur. Bunu yaparsa 1972’deki CHP kongresi gibi olur yoksa tarihe karışır.”

Haberin Devamı

Gül’den kutlama
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, genel başkanlığa seçilen Kurtulmuş’a tebrik telgrafı gönderdiği bildirildi.

Yazarlar