Siyaset Akar’dan 500 bin liralık tazminat davası

Akar’dan 500 bin liralık tazminat davası

27.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bazı beyanlarında kendisine hakaret ettiği iddiasıyla CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel hakkında suç duyurusunda bulundu.

Akar’dan 500 bin liralık tazminat davası

Akar, Özel hakkında ayrıca 500 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Akar’ın avukatları Samet Can Olgaç ve Cihat Haykır, suç duyurusu dilekçelerini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdi. Manevi tazminat davası ise nöbetçi Ankara Asliye Ceza Mahkemesi nezdinde açıldı.

Haberin Devamı

Özel’in, Akar’a hakaret etmeyi alışkanlık haline getirdiği ileri sürülen dilekçelerde, Özel’in, 19 Kasım 2018’de bir televizyon kanalının ana haber bülteni ile 17 Aralık 2018’de TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde Akar hakkında “fevkalade ağır hakaret ve iftira mahiyetinde söylemlerde” bulunduğu ifade edildi.

‘Alenen hakaret’

Şikayet dilekçesinde Özel’in, Akar’a yönelik beyanlarıyla “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret”, “iftira”, “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama” ile Askeri Ceza Kanunu’nun 95/4. maddesindeki “astlık-üstlük münasebetlerini zedelemeye, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf olarak alenen tahkir veya tezyif edici fiil ve harekette bulunmak” suçlarını işlediği kaydedildi. Tazminat davası dilekçesinde ise Özel’den 500 bin lira manevi tazminatın yanı sıra Özel’in “kınanması” ve bu kararın tirajı en büyük iki gazetede yayımlanması talep edildi.

Haberin Devamı

‘Davaları izlemedi’

Dilekçelerde Özel’in bir kez dahi darbe girişimi yargılamalarına izleyici sıfatıyla bile katılmadığı, FETÖ’cülerin duruşmalardaki gerçek dışı ve iftira dışındaki açıklamalarını da olduğundan farklı şekilde aktardığı ileri sürüldü. Bu durumun Özel’in, milli hassasiyetle hareket etmekten çok olayı şahsileştirdiğini gösterdiği kaydedildi.

Şikayet ve tazminat davası dilekçelerinde, Özel’in, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yapılan ziyarete ilişkin iddialar da yanıtlanarak “Doğrudan Abdullah Gül’ün evine gidilmesi gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi, bu görüşmede MİT Müsteşarı da bulunmamıştır. İstanbul’da bulunan askeri birliğe gidilmiş ve akabinde Abdullah Gül de ziyaret edilmiştir. Bu ziyaret olağan bir ziyaret olup, görüşmeyi yapan hiç kimse de bunun aksini iddia etmezken davalının niyet okuması ve gerçek dışı olayları gerçekmiş gibi aktarma çabası gülünçtür” ifadesi kullanıldı. Mehtap Yılmaz ve Nuri Pakdil’in ziyaret edilmesi dolayısıyla Özel tarafından Akar’ın şahsına yapılan hakaret ve ithamların bir siyasetçinin başka bir siyasetçiye söyleyeceği sözler olarak kabul edilemeyeceği de vurgulandı.

Haberin Devamı

‘Beni asteğmen sanıyor’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Akar’ın, dava dilekçesinde Askeri Ceza Kanunu ile kendisini savunduğunu kaydederek şöyle konuştu: “Akar, halen beni asteğmen kendisini de Genelkurmay Başkanı sanıyor. Atanmış, parlamentodan güvenoyu almamış Milli Savunma Bakanı, yılda bir kez gireceği parlamentoda, bütçe sırasında her biri seçilen 142 milletvekili olan bir gruba bağırıp, çağırıyor. Eğer Türk milletine hakaretten dava açılacaksa, Türk milletinin temsilcilerine hakaret eden, onlara emir vermeye çalışan bir eski asker, yeni milli savunma teknisyeninin bu tutumu karşısında açılabilir.”