05.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
ABDULLAH KARAKUŞ KIVANÇ EL Ankara
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki zirve dün Beştepe’de yapıldı. Saat 18.00 olarak planlanan görüşme 40 dakika gecikmeyle başladı. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından 27 Ağustos 2014’te Ak Parti Genel Başkanlığı, 28 Ağustos 2014’te ise Başbakanlık koltuğuna oturan Davutoğlu’nun kongreyi toplaması kararı, dünkü kritik zirvede alındı.
Geçtiğimiz cuma il ve ilçe başkanlarını atama yetkisinin Davutoğlu’ndan alınarak MKYK’ya devredilmesiyle başlayan süreç, pazar günü Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında sıkıntılar bulunduğuna yönelik bir dosyanın sosyal medyaya düşmesiyle boyutlandı. Salı günü genel başkanlık döneminin en kısa grup konuşmasını yapan Davutoğlu, bütün makamları elinin tersiyle itebileceğini söyleyerek, Ak Parti davasının selameti için veda edebileceği sinyalini verdi. Aynı günün akşamı, Cumhurbaşkanı’nın alışılmışın aksine perşembe günü yerine Davutoğlu’nu bir gün önce kabul edeceği ortaya çıktı. Bunun üzerine bütün gözler dün 18.00’de başlaması planlanan görüşmeye çevrildi.
40 dakika geç başladı
Görüşme öncesinde TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın hem Erdoğan hem de Davutoğlu ile görüştüğü, Başbakan’ın ayrıca Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile de fikir alışverişinde bulunduğu kulislere yansıdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasındaki zirve dün Beştepe’de yapıldı. Saat 18.00 olarak planlanan görüşme 40 dakika gecikmeyle başladı. Zirve sonrası Cumhurbaşkanlığı kaynakları bir açıklama yapılmayacağını, görüşmenin haftalık olağan kabul olduğunu dile getirdi. Ancak görüşmeden olağanüstü sonuçlar çıktığı kulislere kısa sürede yansıdı.
1 saat 40 dakika süren zirve AK Parti için yeni dönemin başlangıcı oldu. Zirvede AK Parti’nin olağanüstü kongreye gitme kararı çıktı. Bu kararın Erdoğan ve Davutoğlu’nun ortak kararı olduğuna yönelik bilgiler kamuoyuna yansıdı.
İstifa etmeyecek
Görüşmeye istifa niyetiyle gitmeyen ancak görevi bırakmaya hazır olduğu mesajını da daha önce veren Davutoğlu’nun görüşmede Başbakanlık görevini yürütme biçimine yönelik eleştirileri yanıtladığı ve görevin bu şekilde yürütülmesi gerektiğine inandığı mesajını verdiği iddia edildi. Buna karşılık Erdoğan’ın da pozisyonunda ısrarcı olduğu ve bir değişim gerektiği mesajını açık biçimde verdiği ifade edildi. Bunun üzerine Davutoğlu’nun hemfikir olduğunu bildirerek, istifa etmeden, değişim gerçekleşene kadar görevini sürdüreceğini bildirdi. Görüşmenin tansiyonunun yüksek olmadığı ancak her iki ismin pozisyonlarını koruduğu ifade edildi.
MYK toplanacak
Görüşmenin hemen ardından Başbakanlık kaynakları, Davutoğlu’nun bugün 11.00’de MYK’yı toplayacağını bildirdi. Bu toplantıda Davutoğlu’nun olağanüstü kongreye gitme ve kongrede yeniden aday olmama kararını açıklaması ve toplantının ardından basına açıklama yapması bekleniyor. Kongreyle birlikte hem Ak Parti Genel Başkanı ve yönetiminin hem de yeni hükümetin kurulması süreçleri yaşanacak.
Başbakanlık’ta toplantı
Görüşmenin ardından yeniden Başbakanlık Konutu’na dönen Davutoğlu burada kendisine yakın isimlerden Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, kurmayları, danışmanları, bazı milletvekilleri, Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun ile bir araya geldi. Konutta Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, oğlu Mehmet ve kızı da yer aldı. Davutoğlu, bugün vereceği mesajlara dair de kurmayları ile çalışma yaptı.
28 Ağustos 2014’ten bu yana Başbakanlık koltuğunda bulunan Davutoğlu ile Erdoğan arasında MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın milletvekili adaylığı, HDP’lilerle yapılan Dolmabahçe açıklaması, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde aday belirleme süreci, 7 Haziran’dan sonra koalisyon kurulup kurulmayacağı, Ak Parti MKYK listesi, Şeffaflık Paketi’nin TBMM’ye gelmesi, çözüm sürecinin yeniden başlaması, Davutoğlu’nun olası ABD ziyareti, dokunulmazlıkların kapsamının genişlemesi, yeni anayasa ve başkanlık, atamalar gibi konularda anlaşmazlık olduğu iddiası kulislere yansımıştı. Sosyal medyada ise Davutoğlu’nun başkanlık sistemine sıcak bakmadığı iddia edilmişti.
Başbakanlık koltuğunda 20 ay görev yaptı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından 5 yıl yürüttüğü Dışişleri Bakanlığı koltuğundan ayrılarak Başbakanlık koltuğuna oturdu.
Yaklaşık 20 ay Başbakanlık yapan Davutoğlu, “Çözüm süreci”, “Ekonomi”, “Güvenlik”, “Paralel yapı ile mücadele” başlıklarında yeni mekanizmaları yaşama geçirdi.
Davutoğlu’nun Başbakanlığı sürecinde kritik birçok gelişme yaşandı. Terör örgütü IŞİD tarafından rehin alınan Musul Başkonsolosluğu’nun 49 personelinin MİT’in operasyonu ile kurtulduğunu Azerbaycan’da açıklayan Davutoğlu, Süleyman Şah Türbesi’nin taşınmasına yönelik Şah Fırat Operasyonu’nu da yönetti.
Davutoğlu, Çankaya Köşkü ve Dolmabahçe’de, Aleviler, Romanlar, işçiler, kanaat önderleri, akademisyenler, sanatçılar, doktorlar, Doğu ve Güneydoğu’dan gelen kanaat önderleri, korucular ve son olarak da çocuklar ile buluşmalar gerçekleştirdi.
7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidarı kaçıran Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri için CHP, MHP ve HDP’nin kapısını çalarken Başbakan, siyasi literatüre “İstikşafi görüşme” kavramını soktu.
23 Temmuz gecesi yapılan güvenlik zirvesinde alınan kararla yaklaşık 3 yıldır duran PKK’ya yönelik operasyonlar da başladı. Diyarbakır Sur, Cizre, Silopi, Nusaybin, Yüksekova, Şırnak gibi birçok ilçede hendek ve barikatların kurulması üzerine operasyonlar başlatıldı.
1 Kasım seçimine 3 dönem kuralı olmadan partinin ağır topları ile yeniden giren Davutoğlu, yüzde 49.5 oy alarak tek başına iktidarı yakalamayı başardı.
Erken seçim konuşuluyor
Bu gelişmelerin ardından Ankara’da erken seçim senaryoları da konuşulmaya başlandı. Kulislerde anketlerdeki son rakamların HDP’nin ve bir genel başkan değişimi olmazsa MHP’nin baraj altında kalabileceğini gösterdiği konuşuldu. Bu nedenlerle Erdoğan’ın ve Ak parti’nin yeni Anayasa çalışmalarını zamana yayarak yaz sonu ya da sonbaharda erken seçimi gündeme alabilecekleri iddiası başkentte gündem başlıklarından biri oldu.