19.02.2021 - 14:23 | Son Güncellenme:
Teknolojinin içerisine doğan Z kuşağı için dijitalde geçirilen vakit, her geçen gün artıyor. Ebeveynlerin de gelecek için çocuklara rol model olarak ilham vermeye ve onları eğitmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. KidZania’nın Kidea Araştırması’na göre çocuklar dijitali; eğlenme, öğrenme ve sosyal iletişim amacıyla kullanıyor. Araştırmada ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bir konu ise dikkat çekiyor. Çocuklar, ebeveynlerine sormaya çekindikleri konularla dijital ortamda karşılaştığında ne yapmaları gerektiğini bilemiyor. Bu da çocukların güvenliğini etkileyebiliyor. KidZania, çocukların dijital mecralarda ulaştığı içerikleri doğru yorumlamaları için öncelikle anne ve babaların dijital okuryazar olmasını öneriyor.
’Anne ve babaların dijital okur yazar olması önemli’
Çocukların dijitali kullanma konusunda bilgili ve bilinçli olduğunu belirten KidZania İstanbul Ceo’su Ebru Timur, ‘’Teknoloji ve dijital dünya Z kuşağı için yeni bir kavram değil. Kidea Araştırması’nda günümüz çocuklarının teknoloji ve dijital araçları yetkin kullandıklarını bir kez daha gördük. Araştırmaya katılan çocukların yüzde 45’i, dijital dünyayı, ‘yeni şeyler öğrenmelerine imkân sağladığı’ için seviyor. Araştırmaya katılan her 5 çocuktan 3’ü interneti ‘günlük olarak bilgi aramak’ için kullandığını belirtiyor” diyor. Timur sözlerini ‘’Ebeveynlerin çocuklara dijitalde rehberlik etmek için önce dijital dünya hakkında bilgi sahibi olması önemli. Anne babaların çocuğa dijital dünyayı yasaklamak yerine, dijitali doğru okuyabilmeleri ve çocuklarını güvenli ortamlara yönlendirmelerini öneriyoruz. Çünkü çocuklar, “izin verilmeyen” herhangi bir şeyle karşılaştığında, bunu ya bir suç olarak görmüyor ya da komik bir olay olarak değerlendiriyor. İnternet ortamının sakıncalarını çocuğun yaşına uygun bir şekilde aktarmak önemli‘’ diyerek sürdürdü.
‘Yaşlarına uygun ve faydalı içerikler’
Güvenilir platform seçmenin önemine değinen Timur, “Dijital neslin çocukları olmalarına rağmen, dijitalleşme dereceleri yaşlarına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Hızlı teknolojik gelişmeler nedeniyle, yaşları ne kadar küçük olursa teknolojik becerileri o kadar daha gelişmiş oluyor. Günümüzde çocukların içinde bulunduğu ortam, yoğun olarak teknolojiden etkileniyor ve dijital platformlar öğrenme kaynağı olarak temel bir rol oynuyor. Hal böyle olunca eğitimi de Dijital Dünya’dan ve teknolojinin sunduğu fırsatlar çerçevesinde değerlendirmek gerekiyor” sözlerini kullandı.