Son dakika Tunç Çağı haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Tunç Çağı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Tunç Çağı haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 330 tunç çağı haberi bulunmuştur.
Yeşim taşından 4400 yıllık silindir mühürKütahya’da Seyitömer Höyük’teki kurtarma kazısı sürüyor. Kütahya Müzesi Müdürlüğünce Dr. Sevgi Gürdal başkanlığında süren kazıda M.Ö. 3000-2000 yıllarını kapsayan Erken Tunç Çağı başta olmak üzere özellikle seramik üretimine ilişkin buluntular gün ışığına çıkarıldı.
Bu alfabe tarihi değiştirebilirBilim insanlarının Suriye’deki en eski kent merkezlerinden Umm-el Marra’da yürüttüğü kazılarda tarihin seyrini değiştirebilecek bir keşfe imza atıldı. Araştırmacılar antik mezarlardan çıkardıkları kil silindirlerin üzerinde kazılı hâlde buldukları yazının, insanlık tarihinin bilinen en eski alfabesine ait olduğunu tespit etti.
Mermer tanrıça heykelciği yüksek kültürü gösteriyorİzmir'in Bergama ilçesindeki Pergamon Antik Kenti'nin hakimiyet alanında yer alan Bakırçay Ovası'nda yürütülen yüzey araştırmalarında mermer tanrıça figürü bulundu.
Sivas’ta bulundu! Tam 2 bin yıllık gizem
Sivas’ta 2019 yılında arkeolojik kazı çalışmalarının başladığı Sivas Kalesi, kentin geçmişine ışık tutuyor. Bölgede 2 bin yıllık olduğu değerlendirilen parçalar ise heyecan yarattı.
Sivas’ta bulundu! Tam 2 bin yıllık gizemSivas’ta 2019 yılında arkeolojik kazı çalışmalarının başladığı Sivas Kalesi, kentin geçmişine ışık tutuyor. Bölgede 2 bin yıllık olduğu değerlendirilen parçalar ise heyecan yarattı.
Patara'ya inek tehdidi: Antik kent içerisindeki yürüyüş yollarına zarar veriyor
Antalya'da Likya döneminin başkenti Patara sınırlarında yaşamını sürdüren bölge insanının inek ve koyunları, antik kent içerisindeki yürüyüş yollarına zarar veriyor. 1’inci derece sit alanındaki özel mülkiyetlerin kamulaştırılması için Demre Müze Müdürlüğü çalışma başlattı.
Patara'ya inek tehdidi: Antik kent içerisindeki yürüyüş yollarına zarar veriyorAntalya'da Likya döneminin başkenti Patara sınırlarında yaşamını sürdüren bölge insanının inek ve koyunları, antik kent içerisindeki yürüyüş yollarına zarar veriyor. 1’inci derece sit alanındaki özel mülkiyetlerin kamulaştırılması için Demre Müze Müdürlüğü çalışma başlattı.
Mağarada korunan ‘arşiv’Antalya’da bulunan Karain Mağarası, doğal güzelliğinin yanı sıra yüzbinlerce yıla ışık tutan tarihiyle de çok önemli bir yer. Türkiye'de Neandertal iskelet kalıntılarının bulunduğu tek mağara olan Karain, dev bir arşiv niteliğinde.
Yer altındaki ‘cevherler’ gün yüzüne çıkıyorTarih öncesi dönemde madencilik ve bakır işçiliğinin merkezi konumundaki İkiztepe Höyüğü, 86 bin yıl önce insan-lara ev sahipliği yapmaya başlayan İnkaya Mağarası ve Doğu Anadolu’nun en kapsamlı kazısı olan Harput Kale-si’nde kazılar, Eti Bakır sponsorluğunda sürdürülüyor.
Yer: Burdur! Tam 5 bin yıllık iskelet bulunduBurdur’da tarihi milattan önce 3 bin yılına dayanan Hacılar Büyük Höyük'teki kazı çalışması sırasında, yaklaşık 5 bin yıllık olduğu belirlenen iskelet bulundu.
Pagan tapınağından kiliseye, kiliseden camiyeDenizli’de 836 yıllık caminin bahçesinde musalla taşı olarak kullanılan M.S. 5. yüzyıla ait bir taşın üzerindeki Grekçe yazılar, bölgenin tarihine ışık tuttu. Yazılar, caminin bulunduğu alanda daha önce bir kilisenin yer aldığını, kiliseden önce de bir pagan tapınağı bulunma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.
Sır perdesi aralanıyor! İlk kez son kafatası yüzlendirilecekÇanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içerisinde yer alan 5 bin 600 yıllık medeniyete ev sahipliği yapan Troya Ören Yeri'nde devam eden 2024 yılı kazı çalışmalarının Agora açmasında milattan önce yaklaşık 13'üncü, 14'üncü yüzyıla tarihlenen iskelet bulundu.
7 bin yıl öncesine gidildi! Büyük gizem çözüldüErzurum’un Aziziye ilçesindeki Pulur Höyük kazılarında 7 bin yıl öncesine ulaşıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Rabia Akarsu, "Pulur Höyük'te ilk defa Kalkolitik Çağ'dan Erken Demir Çağı sonuna kadar kesintisiz devam eden tabakalanmayı ortaya koymuş durumdayız. İnsanların yaşam biçimleri ve geçim kaynaklarının ne olduğuna dair önemli bulgulara ulaştık" dedi.
Mağara tabanının 2 buçuk metre altında! 5 bin yıllık gizemBitlis'in Adilcevaz ilçesinde yürütülen "Delikli Mağara" kazısında günümüzden 5 bin yıl öncesine dayanan İlk Tunç Çağı’na ait obsidiyen aletler, seramikler ve hayvan kemikleri çıkarıldı.
5 bin yıllık gizem! Musalla taşında adı geçen 3 isim...Denizli'de 836 yıllık camide musalla taşı olarak kullanılan tarihi kalıntı, bölge tarihinin 5 bin yıl öncesine dayandığını ve Boğaziçi Mahallesi'nin eski adının Kaeto olduğunu ortaya çıkardı.
Tunç Çağı’na yeni bakışKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde Eski Alalah olarak bilinen Aççana Höyük’te sürdürülen çalışmalarda oldukça önemli bir tabletin gün ışığına kavuştuğunu duyurdu.
Bakan Ersoy duyurdu! Hatay'da tablet bulunduHatay'da Geç Tunç Çağı'nın ekonomik yapısı ve devlet sistemine yeni bir bakış açısı sunacak bir tablet bulundu. Detayları Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy paylaştı.
Tunç Çağı ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.