Kültür SanatBu alfabe tarihi değiştirebilir

Bu alfabe tarihi değiştirebilir

25.11.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Bilim insanlarının Suriye’deki en eski kent merkezlerinden Umm-el Marra’da yürüttüğü kazılarda tarihin seyrini değiştirebilecek bir keşfe imza atıldı. Araştırmacılar antik mezarlardan çıkardıkları kil silindirlerin üzerinde kazılı hâlde buldukları yazının, insanlık tarihinin bilinen en eski alfabesine ait olduğunu tespit etti.

Bu alfabe tarihi değiştirebilir

Temelleri Erken Tunç Çağı’na dayanan mezarları kazan araştırmacılar, altın ve gümüş takılar, altı iskelet, pişirme kapları, çömlek ve mızrak ucunun yanı sıra üzerinde kazılı yazılar bulunan, parmak uzunluğunda dört adet kil silindir buldu.

Haberin Devamı

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Glenn Schwartz, yazıların M.Ö. 2 bin 400’lü yıllara ait olduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Buna göre yazıların, bilinen diğer alfabetik sistemlerden yaklaşık 500 yıl daha eski olduğu tespit edildi. Scwartz, “Bu keşif, insanların yeni iletişim teknolojilerini çok daha erken ve daha önce hayal ettiğimizden farklı bir yerde denediklerini gösteriyor. Daha önce, bilim insanları alfabenin MÖ 1900’den sonra Mısır’da veya civarında icat edildiğini düşünüyorlardı. Ancak bizim eserlerimiz daha eski ve haritada farklı bir bölgeden geliyor, bu da alfabenin düşündüğümüzden tamamen farklı bir köken hikâyesi olabileceğini gösteriyor” diye konuştu. Bugüne kadar bilinen en eski alfabe Fenike alfabesi olarak kabul ediliyordu.