Son dakika sahte bal haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan sahte bal gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan sahte bal haber sayfamızda...
Çam balında rekolte sevinciDünya çam balı üretiminin yüzde 90'nı, Türkiye çam balı üretiminin de yüzde 83'ünün karşılandığı Muğla'da 2019 yılından bu yana ilk defa rekolte çam balı üreticilerinin yüzünü güldürdü. Orman yangınları ve küresel iklim değişikliğine rağmen Muğla'daki bal ormanlarındaki çam ağaçları çam balı için ihtiyaç duyulan basralar nedeniyle beyaza büründü.
Aralarında ünlü markalar var: Köftede eşek eti, pul biberde boya... Tek tek listelendi! Vatandaşın sağlığıyla kumar oynuyorlarKırmızı etten, süt ürünlerine, gıda takviyelerinden zeytinyağına kadar her kalem ürün Bakanlığın radarında! Ekim ayı itibarıyla taklit ve tağşişi yapılan ürünler listesi yayınlandı. Gıdada sahtecilik günyüzüne çıktı. Sahte bal, eşek eti, nişasta ve boyalı ürünler dikkat çekti. Vatandaşların son dönemde çok rağbet gösterdiği bir üründe ise ilaç etken maddesine rastlanıldı. Peki vatandaşlar hileli ürünleri tespit ettiği taktirde nereye şikayet etmeli? İşte detaylar...
Sahte bal nasıl anlaşılır? Bu yöntem ile şıp diye orijinal mi sahte mi anlayacaksınız!Bal, sağlığımız için son derece faydalı bir besin kaynağıdır ancak piyasada satılan her bal ne yazık ki doğal olmayabiliyor. Sahte bal, şeker şurubu veya katkı maddeleri kullanılarak üretilmiş, gerçek balın lezzetini ve faydalarını sunmayan bir üründür. Peki, sahte balı nasıl anlayabilirsiniz? İşte basit ve etkili yöntemlerle balın gerçek mi, sahte mi olduğunu anlamanın yolları!
Gıda sahtekârına yeni ifşa dönemi! ‘Kara liste’ 1 Ekim’de başlayacakGıda güvenliğinin ‘kırmızı çizgi’ olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı gıda sahtekârlarının ifşasında yeni dönemin 1 Ekim’de başlayacağını söyledi. Bakanlık, taklit veya tağşiş yaptığı kesinleşen firmaları en son Mart 2022’de açıklamıştı.
Sahte mi gerçek mi? Bal, ışığa tutunca tüm soruların cevabını veriyorBedfordshire'daki Cranfield Üniversitesi'nde keşfedilen bir yöntemle, bal kavanozunu açmadan sahte balı tespit etmenin bir yolu bulundu. Bilim insanları, balın içine ışık tutarak sahte olup olmadığının belirlendiğini açıkladı.
Aynı anda 500 arı soktu, rüyasında sevince kararını verdi! 'Değeri 500 bin lira'Gördüğü bir rüya sonrası hobi olarak arıcılığa başlayan Nayime Gümüşbaş ve eşi, 15 yıldır bu işi yapıyor. İşleri gereği yıllarca Güneydoğu ve İç Anadolu’nun çeşitli illerinde mesleklerini yaparken hobi olarak da arıcılıkla uğraşan çift, "Kısacası biz nereye arılar oraya" diyor ve arılara nasıl fısıldadıklarını anlatıyor.
‘Sahte ballar sektörü tehlikeye düşürüyor’Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, 1 kilogram bal maliyetinin bu sezon 126 TL olduğunu belirterek, “Marketlerde 60 liraya ‘bal’ adı altında ürünler satılıyor. Bunlar enzimler ile yapılıyor, faydası yok çok zararı var. İnsanlar ne yediğini bilsin” dedi.
Sararmış beyaz eşya görüntüsüne son! Bu malzeme bembeyaz yapıyorBeyaz eşya teknolojileri, evlerimizde büyük kolaylık sağlayan ve günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş durumda. Bu ürünler uzun ömürlü ve dayanıklı olsalar da zaman içinde sararma meydana geliyor. Ancak aklınızın ucundan dahi geçmeyen o malzeme sararmalara iyi geliyor.
Anzerli bal üreticilerine sahte Anzer balı uyarısıRize İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından Anzerli bal üreticilerine sahte bal ile ilgili Anzer Yaylasında bilgilendirme toplantısı yaptı.
Girdi maliyetleri artan arıcılar uyarıyor: Bal mı, şurup mu?Arıcılar yeni hasat için son hazırlıklarını yapıyor. Girdi maliyetleri yükselen arıcılar, piyasada tağşişli balın artabileceği uyarısında bulunuyor. Arıcılar, tağşişin laboratuvarda anlaşılabileceğini belirtirken, “Madem bunlar satılıyor, tağşişli markalara ‘bal’ yerine ‘bal aromalı şurup’ yazılmalı” diyor.
Milaslı bal üreticilerinin önü açıkArıcılığın ana geçim kaynağı olduğu Muğla’da, Milas Belediyesi, Pinar ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (PİNKOOP) ve Melekler Atölyesi işbirliği ile Melekler Atölyesi 1. Arıcılık Eğitimi düzenlendi. Milas’a bağlı Pinar Mahallesi’ndeki arıcılara, katma değerli arı ürünleri, arı sağlığı ve sahte bal konularında alanında uzmanlarca eğitmenler eğitim verildi.
TZOB Genel Başkanı doğal afetlerden etkilenen "arı yetiştiricileri" için destek istediTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl art arda yaşanan felaketlerin, balın ekonomiye katkısında azalmaya ve rekolte düşüşüne neden olduğunu belirterek, "Arı yetiştiricilerimiz bu yıl doğal afet ve yangınlar nedeniyle çok kötü bir dönem geçirdi. Üreticilerimizin bu durumdan en az zararla çıkmalarını ve geleceğe umutla bakabilmelerini sağlamak için taleplerinin karşılanması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.
Giresun'da pes dedirten 'sahte bal' dolandırıcılığıGİRESUN'da esnaf Dursun Karahasan'ın dükkanına müşteri gibi gelen kişi, bir süre önce numune olarak bırakılan organik balların tadına bakıp beğendiğini söyleyerek toplu sipariş verdi. Numuneyi bırakanlarla irtibata geçip 13 bin 750 TL ödeyerek 250 kilogram ürün alan Karahasan, sipariş veren kişi gelmeyince dolandırıldığını anladı. Yapılan testte bal diye verilen ürünün glikoz şurubu çıktığı tespit edilirken, polis, dolandırıcıları yakalamak için çalışma başlattı.
Gerçek bal olup olmadığını anlamak için bunlara bakın!2020 hem insanlar hem de arılar için zor geçen bir yıl oldu. Bizler Kovid-19 ile mücadele ederken arılar da Varroa hastalığına karşı savaştı. İlkim değişikliğinden de etkilenen arılar maalesef kovanları dolduramadı. Yaşanan sürecin fiyatlara da yansıdığını belirten Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, sahte bala karşı dikkatli olunmasını söyledi. "Düşük fiyata bal aldığınızı düşünerek eve bir kavanoz dolusu glikoz şurubu götürebilirsiniz" diyen Aksoy, gerçek yani hakiki balı anlamanın yollarını sıraladı
Hobi amaçlı başladığı arıcılıkla koronavirüse savaş açtıÇanakkale’nin Bayramiç ilçesinde bulunan ve oksijen deposu olarak bilinen Kazdağları’nda, kestane ile meşe ağaçlarının bulunduğu alanlarda elde edilen siyah bal, koronavirüse (Covid-19) savaş açtı. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, korona virüsle mücadele için bağışıklığı güçlendiren siyah bal tüketilmesi çağrısında bulundu.
Bal alırken dikkat! Böyle anlaşılıyor!Tüketici bal alırken "Ben kalitesini anlarım" dese de fiyata değil daha çok güvendiği insanın ürettiği bala bakıyor.
Uzmanı açıkladı! Gerçek balın böyle olması gerekiyorMersin’in Erdemli ilçesinde, Erdemli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Arıcılık Kursu eğitmeni Yıldız Zeynep Mavi, bal hasadının sonlarına yaklaşıldığı bugünlerde vatandaşın bala olan talebinin arttığını söyleyerek, sahte bal satışına karşı uyarılarda bulundu.
Balı nasıl isterseniz öyle yaparlarTağşiş ve bilgi kirliliğinin en yoğun olduğu gıda ürünü bal olarak gösteriliyor. Değerli bu üründeki tağşiş, firmalara büyük bir haksız kazanç kapısı da oluyor. Mücadele için bulunan her yeni metot da aşılıyor. Laboratuvar ortamında bile aromasına kadar üreten var. Doğru bal için kristalleşmeye ve etikete dikkat.
Piyasada sahteciliği en çok yapılan 6 gıda - Sahte gıdalar nasıl anlaşılır?Sahteciliği yapılan şeylerin başında hiç şüphesiz gıdalar yer alıyor. Yani dışarıdan satın aldığımız, sipariş ettiğimiz ya da yerine giderek yediğimiz, içtiğimiz gıdalar sandığımız gibi olmayabiliyor. O nedenle bu ürünleri satın alırken özellikle bakmanız gereken detayların olduğunu söylememiz gerekiyor. Haydi en çok sahteciliği yapılan 6 gıdayı ve bu ürünleri satın alırken sağlığınızı korumanın yolları okumaya buyurun... PEMBENAR ÖZEL
Sahte Bal ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.