EkonomiGıda sahtekârına yeni ifşa dönemi! ‘Kara liste’ 1 Ekim’de başlayacak

Gıda sahtekârına yeni ifşa dönemi! ‘Kara liste’ 1 Ekim’de başlayacak

24.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Gıda güvenliğinin ‘kırmızı çizgi’ olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı gıda sahtekârlarının ifşasında yeni dönemin 1 Ekim’de başlayacağını söyledi. Bakanlık, taklit veya tağşiş yaptığı kesinleşen firmaları en son Mart 2022’de açıklamıştı.

Gıda sahtekârına yeni ifşa dönemi ‘Kara liste’ 1 Ekim’de başlayacak

Meltem Güneş / ANKARA - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Gıda güvenliği kırmızı çizgimiz” diyerek, vatandaşın sağlığını tehdit eden gıda sahtekârlarının ifşasında yeni dönemin 1 Ekim’de başlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarladan sofraya kadar gıdanın her adımını kontrol altında tutmak ve vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak için yeni bir dönemi başlatıyor. Bakan İbrahim Yumaklı, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, bakanlık olarak insanların en temel ihtiyacı olan gıdadan sorumlu olduklarını, tarımsal üretim kadar ürünlerin güvenirliliğiyle de ilgilendiklerini belirterek, gıda güvenliğinin kırmızı çizgileri olduğunu vurguladı.

Yılda ortalama 1.3 milyon gıda denetim yaptıklarını belirten Yumaklı, “Rutin denetimlerin yanında sektörel olarak da denetimler yapıyoruz. 2024 yılında bugüne kadar 854 bin 694 denetim gerçekleştirdik. Bunun sonucunda 14 bin 237 işletmeye idari para cezası kesildi. 339 işletme hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Devamı gelecek...

Yumaklı, geçen hafta Ankara’da, insan sağlığını tehdit eden ve etiket mevzuatına aykırı bal üretiminin yapıldığı bir fabrikaya düzenlenen operasyonu anımsatarak, “Son olarak balda sahtecilik yapanlara ciddi bir operasyon yapıldı. Bunların devamı gelecek. Bu konuda ‘Sahtekârlık yapan gıda firmaları neden yayınlanmıyor?’ diye bazı eleştiriler var. Bu soruyu Türkiye’nin gündeminden kaldıracağız. Detayları 1 Ekim’de kamuoyuyla paylaşacağız. Halkımızın sağlığıyla oynayanlara göz açtırmayacağız” ifadesini kullandı.

Gıda sahtekârına yeni ifşa dönemi ‘Kara liste’ 1 Ekim’de başlayacak

2.5 YILDIR YAYINLANMADI

Ankara’daki 960 milyon liralık sahte bal operasyonunda 8 bin 150 ton glikoz, fruktoz ve şeker ile çeşitli markalara ait 100 bin bal etiketi ele geçirilmiş, 6 şüpheli hakkında da adli tahkikat başlatılmıştı.

Söz konusu olayın ardından taklit tağşiş listesinin yayımlanması yeniden gündeme geldi. Bakanlık, taklit veya tağşiş yaptığı kesinleşen firmaları en son 2022’nin mart ayında açıklamıştı. Bakanlık o tarihte aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar, çikolatalar, alkollü ve alkolsüz içeceklerin yer aldığı 371 firmaya ait 559 parti ürünü kamuoyuna ifşa etmişti. Yapılan tespitlerde kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ve taklit-tağşiş edilmiş ürünleri üreten veya satan firmaların isim, ürün adı, marka ve seri numaraları açıklanmıştı. Bakanlık bu yöntemle hangi işletmelerin, hangi restoranların yiyeceklerde tek tırnaklı hayvan eti kullandığını, yiyeceklerde yer alan ilaç etken maddelerini, gıda boyası tespitlerini açıklamıştı.