Son dakika Monkeypox haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Monkeypox gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Monkeypox haber sayfamızda...
ABD gönderdi! Nijerya 10 bin doz M çiçeği aşısını teslim aldıAfrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'ya, M çiçeği virüsü (mpox) ile mücadele kapsamında ABD'nin gönderdiği 10 bin doz M çiçeği aşısı ulaştı. Nijerya'da bu yıl, 39 M çiçeği vakası tespit edilmişti.
Maymun çiçeği virüsü pandemi etkisi yaratır mı?Son dönemde artan maymun çiçeği olarak bilinen Mpox virüsünün hızlı yayılmasıyla halk sağlığı açısından önemli bir endişe kaynağı haline geldi.
Avrupa'da M çiçeği alarmı: Risk düşük ancak ithal vakalar artabilirAvrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), M çiçeği virüsü açısından Avrupa'da riskin düşük seviyede olduğunu ancak İsveç'te görüldüğü gibi "ithal vakalara" rastlanabileceğini belirterek, Avrupa ülkelerine hastalıkla mücadeleye hazırlıklı olma çağrısında bulundu.
Gemide maymun çiçeği kabusu! Salgında bir ilk: Karantinaya alındı, izler yüzünde ve göğsünde belirdiDünya Sağlık Örgütü, Afrika'da görülen bilinen mpox (maymun çiçeği) virüsü için en yüksek seviyeden alarm verdi. Bir gün sonra, İsveç'te ortaya çıkan vaka doğrulandı ve bu hastalığın Afrika dışına yayıldığının ilk işareti oldu. Günler sonra Arjantin'de bir yük gemisinin maymun çiçeği şüphesiyle karantina altına alındığı haberi geldi.
Maymun çiçeği virüsü Filipinler'e sıçradıGüney Asya'daki adalar ülkesinde yurt dışına çıkmayan bir kişinin hastalandığı açıklandı, bir diğer bölge ülkesi Endonezya ise yılın ilk yedi ayında 14 vaka belirlendiğini duyurdu.
Maymun çiçeği virisü aşısında Ankara izi!Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel halk sağlığı acil durumu ilan ettiği maymun çiçeği virüsüne (Mpox) karşı kullanılan atanüe virüs aşısının Ankara’daki bir çiçek hastasından elde edilen suşu (virüsün alt türüne) dayandığı öğrenildi...
‘Maymun çiçeği’ dünyayı korkuttuDünya Sağlık Örgütü, Afrika’da ölümlere neden olan bulaşıcı mpox (maymun çiçeği) virüsü için acil durum ilan ederken Milliyet’e konuşan Prof. Dr. Ateş Kara, hastalığın cinsel yolla da geçtiğini açıkladı.
Türkiye'de maymun çiçeği vakası var mı? Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldiDünya Sağlık Örgütü, Afrika'da görülen bilinen mpox (maymun çiçeği) virüsü için en yüksek seviyeden alarm verdi. Uzmanlar salgının HIV'in ilk günlerine benzediğini belirterek 'büyük bilinmeyenlere' dikkat çekti. Öte yandan Sağlık Bakanlığı'ndan da maymun çiçeğine ilişkin açıklama geldi.
DSÖ'den maymun çiçeği uyarısı: Acil durum oluşturuyorDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı ve bana (M virüsüyle ilgili) durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu tavsiye görüşünü bildirdi. Bu tavsiyeyi kabul ettim." dedi.
Duydukları isyan ettirdi! Maymun çiçeği olan Harun Tulunay, dünya gündemindeÖnce HIV ile mücadele etti, ardından pandemi döneminde Kovid geçirdi. Geçtiğimiz Haziran ayında ise maymun çiçeği virüsü nedeniyle 11 günü hastanede olmak üzere yaklaşık 3 hafta karantinada kaldı. İngiltere'de yaşayan Harun Tulunay (35), maymun çiçeği ile ilgili tecrübelerini paylaşınca, bir anda dünyanın gündemine oturdu.
Maymun çiçeği döküntüsü alerjik döküntü ile karışır mı?Vakaların artışıyla yeni bir küresel salgın olarak kabul edilen 'maymun çiçeği hastalığı' günümüzde Afrika dışında ilk kez bu sıklıkta görülüyor. Prof. Dr. Demet Can, maymun çiçeği hastalığında ateş, halsizlik, baş ağrısı, titreme, lenf bezlerinde büyümenin yanı sıra döküntülerin olduğunu ancak bu döküntülerin alerjik döküntülerden farklı olarak sıkça avuç içi ve ayak tabanlarında yoğunlaştığına dikkati çekti.
Maymun çiçeğinde 28 günlük karantina! Bilim Kurulu üyesi duyurduSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, 20 gün içinde 21 ülkeye ulaşan maymun çiçeği vakaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Türkiye'nin uluslararası seyahatler için bir geçiş ülkesi olması nedeniyle vaka görülme açısından yüksek riskli coğrafyalardan biri olduğuna işaret ederek, hastalığın ülkemizde de tespit edilmesi durumunda ilk vakanın iyileşme süreci olan yaklaşık 4 hafta boyunca karantinada tutulması gerekeceğini kaydetti.
Maymun çiçeği virüsü küçük çocukları daha fazla etkiliyorMaymun çiçeği virüsü haberleri yeni bir pandemi endişesine yol açtı. Virüsün yeni bir pandemi yaratıp yaratmayacağına net bir yanıt verilemezken, bulaş için yakın ve uzun süreli temas gerektiğinden pandemi ihtimalinin pek olası görünmediğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, "Hastalık her ne kadar 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşse de küçük çocuklarda ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde ağır bir tablo yaratabilir" dedi.
Maymun çiçeği hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktaBilim dünyasını son günlerde yüksek dereceli alarma geçiren maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) tüm dünyada yeni bir pandemi korkusuna neden oldu. Ülkemizde henüz maymun çiçeği hastalığına rastlanmadığı belirtilse de, bulaşıcı bir hastalık olmasından dolayı endişeler hızla artıyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, maymun çiçeği virüsü hakkında bilinmesi gereken 5 noktayı anlattı.
Maymun çiçeğinde salgın ve mutasyon beklenmiyor! Kritik 3 yıl detayıİngiltere'de başlayıp Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsü akıllara, "İkinci bir pandemi kapıda mı?" sorusunu getirdi. Özellikle cinsel temas yoluyla bulaşmasıyla dikkatleri üzerine çeken ve AIDS'e yol açan HIV virüsünü hatırlatan hastalıkla ilgili uzmanlar çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Dr. Alver: Maymun çiçeğinin ölüm oranı düşükUzman Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, endişe yaratan maymunçiçeği (Monkeypox) virüsü hakkında açıklamalarda bulundu. Alver, “Pandemi haline gelmesi ve Türkiye’de de vaka sayılarını görülmesi muhtemel olsa da ölümcüllük oranı yüksek olmaz” dedi.
Monkeypox ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.