GündemMaymun Çiçeği’nin anatomisi

Maymun Çiçeği’nin anatomisi

18.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dünya Maymun çiçeği hastalığı için alarma geçti. Avrupa’da da ilk vaka görüldü.

Maymun Çiçeği’nin anatomisi

Uzmanlar hastalığa karşı uyarıyor. İç Hastalıkları uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu hastalığı madde madde anlattı. ‘Maymun Çiçeği hastalığı (monkeypox), poxviridae ailesindeki orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsünün neden olduğu bir hastalıktır’ diyen Karagözoğlu “ Orthopoxvirus cinsinin diğer üyeleri Camelpox, Cowpox, Variola gibi diğer canlı türlerinde de görülebilen zoonotik virüslerdir. Yani hayvanlardan kaynaklanan virüslerdir. Variola genel olarak bilinen ismi ile çiçek hastalığı, etkin aşılama ile dünya üzerinden 1980 yılında eradike edilmiştir” dedi.

Haberin Devamı

İlk kez ne zaman fark edildi?

Karagözoğlu ilk olarak 1958 yılında tespit edilen hastalıkla ilgili şunları söyledi: Maymun çiçeği, ilk olarak 1958 yılında Danimarka Kopenhag’da. Laboratuvar hayvanlarında yapılan bir çalışmada maymunlarda gösterilmiştir. Bu nedenle ismi maymun çiçeği (monkeypox) olarak tanımlanmıştır. Ancak doğal rezervuarı maymunlar değildir.

Nerede görülür?

Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında görülür. Endemik olarak görülen ve zaman zaman dünyanın diğer bölgelerine buradan kaynaklı olarak yayılan, az sayıda görülen viral bir zoonotik hastalıktır.

Doğal konağı hangi canlıdır?

Maymun çiçeği virüsüne duyarlı çeşitli hayvan türleri tanımlanmıştır. Bunlar; ip sincapları, ağaç sincapları, Gambiya keseli sıçanları, fındık fareleri, primatlar ve diğer türlerdir.

Haberin Devamı

İnsanlarda ilk ne zaman tespit edildi?

İnsanlarda ilk olarak 1970 yılında, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (eski adı Zaire) 1968 yılında çiçek hastalığının eradike edildiği bir bölgede 9 yaşındaki bir erkek çocukta tanımlanmıştır.

Kimden kime bulaşır?

Hayvanlardan hayvanlara, hayvanlardan insanlara ve insanlardan insanlara bulaşabilir.

Bulaşma yolu nasıl?

Hayvanlardan insana bulaşması, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temasla veya ısırıkla meydana gelebilir. Afrika’da, ip sincapları, ağaç sincapları, Gambiya keseli sıçanları, fındık fareleri, farklı maymun türleri ve diğerleri dahil olmak üzere birçok hayvanda maymun çiçeği virüsü enfeksiyonunun kanıtı bulunmuştur. Maymunlar ve insanlar tesadüfi konaklardır. Maymun çiçeğinin doğal rezervuarı henüz tanımlanmamıştır ancak kemirgenler büyük olasılıkla rol oynamaktadır. Enfekte hayvanların çiğ ve az pişmiş etleri ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörüdür. Enfekte hayvan tarafından ısırılma, cilt bütünlüğünün bozulacağı şekilde yaralanma bulaşma açısından risk içerir. İnsandan insana bulaşma enfekte kişinin sekresyonları ile uzun süreli yakın temas (lezyonlarla temas edecek şekilde sarılma, masaj, cinsel temas gibi), cilt lezyonları ile doğrudan bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalarla (göz, burun, ağız mukozaları gibi) temas veya yakın zamanda cilt lezyonlarından kontamine olmuş nesnelerle (yatak çarşafı, havlu vb.) yakın temastan, kaynaklanabilir. Bu şekildeki temas genel olarak aynı evi paylaşan kişilerde, kapalı ortamlarda çok uzun süreli yakın mesafede bulunanlarda ve enfekte kişiyle temas eden sağlık çalışanlarında risk oluşturur. Bulaşma, enfekte anneden bebeğe plasenta yoluyla geçiş şeklinde de olabilir. Annede aktif enfeksiyon varlığında yenidoğan bebeğe yakın temas ile de geçiş olabilir.

Haberin Devamı

Kuluçka süresi ne kadar?

Maymun çiçeğinin kuluçka süresi, riskli temastan semptomların başlangıcına kadar olan süre genellikle 6-14 gündür, ancak 5-21 gün arasında değişebilir.

Hangi şikâyetler olur?

Ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kızarıklık, döküntü.

Hastalık nasıl seyreder?

Klinik tablo; ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf düğümlerinin şişmesi), sırt ağrısı, miyalji (kas ağrıları) ve yoğun halsizlik ile başlar. Bu bulgular ilk 5 gün ön plandadır.

Haberin Devamı

Lenf bezleri büyür, deri döküntüsü olur...

Genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Döküntü, gövdeden ziyade yüz ve ekstremitelerde yoğunlaşma eğilimindedir. Yüzü (vakaların %95’inde) ve ellerin avuçlarını ve ayak tabanlarını (vakaların %75’inde)etkiler. Ayrıca oral mukozalar (vakaların %70’inde), genital bölge (%30) ve konjonktiva (%20) ile kornea da etkilenir. Döküntü, maküllerden (düz tabanlı lezyonlar) papüllere(hafifçe kabarık sert lezyonlar), veziküllere (berrak sıvı ile dolu lezyonlar), püstüllere (sarımsı sıvı ile dolu lezyonlar) ve kuruyup dökülen kabuklara doğru gelişir. Lezyonların sayısı birkaç ile birkaç bin arasında değişir. Şiddetli vakalarda, lezyonlar derinin büyük bölümleri dökülene kadar birleşebilir

Hastalık ne kadar sürer?

Genellikle 2-4 hafta süren şikâyetleri olan, kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Ağır vakalar ortaya çıkabilmektedir.

Haberin Devamı

Aşısı var mı?

Aşısı var. Çiçek hastalığına karşı kullanılan aşılar, maymun çiçeği hastalığına karşı da koruma sağlamaktadır.

Tedavisi var mı?

Hastalığın tedavisi var. Çiçek hastalığının tedavisi için geliştirilen bir antiviral ajan, maymun çiçeği tedavisi için de ruhsatlandırılmıştır.

Çocuklar için daha tehlikeli

Afrika’da giderek büyüyen maymun çiçeği hastalığının tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor. Dünya Sağlık Örgütü ise hastalığın eskisine oranla daha hızlı yayıldığını vurgulayarak, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve çocuklar için daha tehlikeli olduğunu belirtmişti. DSÖ, ilaç şirketlerinden aşı üretimlerini artırmasını talep etmişti.

 

Yazarlar