Son dakika I. Dünya Savaşı haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan I. Dünya Savaşı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan I. Dünya Savaşı haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 6.743 ı. dünya savaşı haberi bulunmuştur.
YERLİ MALI HAFTASI ŞİİRLERİ | Yerli Malı Haftası ne zaman 2024, bu hafta mı, hangi tarihlerde?Yerli Malı Haftası 2024, her yıl olduğu gibi okullarda "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" kapsamında etkinliklerle kutlanıyor. Yerli üretimin ve tasarrufun önemine dikkat çekilen bu hafta, 1946 yılından bu yana kutlanmaya devam ediyor. Aralık ayında kutlanan bu etkinlik, yerli üretimi desteklemeyi ve milli ekonomiyi güçlendirmeyi amaçlar. Yerli Malı Haftası, I. Dünya Savaşı sonrası ekonomik zorluklarla başa çıkabilmek için başlatıldı. Bu hafta, sadece bir etkinlik değil, aynı zamanda yerli üreticilere destek vermenin ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamanın önemini hatırlatıyor. Peki, Yerli Malı Haftası 2024 ne zaman başlıyor, bu hafta mı ve hangi tarihlerde?
Cem Adrian’dan sevenlerine ‘Mücevher’Milliyet Sanat aralık sayısının kapağına, kariyerinin 20. yılını 80 şarkısını 92 sanatçının seslendirdiği “Mücevher” albümüyle kutlayan Cem Adrian’ı taşıyor
Tarihimiz yapay zekâ tehdidinde mi?Yapay zekâ, tarihi yeniden mi yazıyor? Üretilen görsellerin gerçekleri çarpıtmasıyla ‘tarih’ tehlikede mi? Uzmanlar yapay zekâ ve tarih ilişkisine dair merak edilenleri Milliyet için anlattı.
Gemi mezarlığında muamma! 6 ayda 157 milyon dolar kazandırdı: Tek sorun asbestGemiler yaklaşık 25 yaşını doldurduklarında artık pek güvenilir olmuyor. Yaşlanan gemiler de genellikle son seferlerini hurdalıklara yapıyor. Geri dönüştürme tesislerine milyonlarca lira kazandıran gemi hurdaları, sahipleri içinse yıllarca kazandırdıkları parayı bir anda gemi söküm ekiplerine teslim etmek anlamına geliyor. Bu da gemi mezarlıklarını, kıyının en manzaralı yerine kurmakla sonuçlanıyor.
Hiç uyumadan tam 40 yıl yaşadı! Her şey bir mermiyle başladı, tıp dünyası çözemediI. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla birlikte harp okulu öğrencisi olarak Macar ordusuna gönüllü olarak katıldı ve hücum kıtasının emrine girdi. Savaş anında yaşanan bir saldırı sırasında ise bir Rus kurşunuyla kafasından vuruldu. Yaşanan bu durum Paul Kern adlı askerin tam 40 yıl boyunca uyuyamamasına neden oldu. Peki bir kurşun, bir insanın yıllarca uyuyamamasına nasıl sebep olabilirdi? İşte tıp dünyasının çözemediği olay.
Tam bağımsızlık için ödenen ‘bedel’Türkiye Cumhuriyeti, Lozan görüşmelerinde Osmanlı’nın 107.5 milyon adet altın borcunu ödemeyi kabul etti. Borcun son taksiti 1954’te ödendi. Her alanda tam bağımsızlık şiarı, bu borcun ödenmesini gerekli kılıyordu.
Bir halkın var olma mücadelesi: 30 Ekim 1918’den 29 Ekim 1923’e…Kasım 1918’de işgal gemileri İstanbul’da görüldü. Mayıs 1919’da İzmir’in işgali ile birlikte direnişin tohumları da atıldı. Destansı bir mücadelenin ardından önce askeri, sonra diplomatik zaferler kazanıldı. Tüm bunlar, Cumhuriyet’e giden zorlu yolun durakları olacaktı...
Çanakkale’nın mitolojik öyküleriAsya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran, Ege Denizi ile Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan boğazın Hellespontos, Dardanelles ve Çanakkale olmak üzere üç adı ve bu adların birbirinden farklı üç öyküsü var.
Yunanların 'Ayasofya' talihsizliği! Bestekarı öldürüp cerrahı tarihe geçirdi, Titanik'ten farksızBir İngiliz gemisi olarak başladığı görevine 3 farklı bayrak altında devam etti. Kaderinin sonuna geldiğinde ise artık SS Sussex değil, 'Ayasofya' diye anılıyordu. Yaşadıkları ise I. Dünya Savaşı'nın karanlık yüzünü gösteriyordu. SS Sussex, yolcularına kendisinden 4 yıl önce Atlantik'in dibini boylayan Titanik'in yaşadığını tattırmıştı. Acının ve gemideki 'geleceğin' yok oluşunun şahidi ise karanlık sularda gizli Alman denizaltılarıydı.
Tarihe iz bırakan kadınlar: Kara Fatma kimdir?Milli Mücadele döneminde asker eşiyle cepheden cepheye koşan 'Kara Fatma' lakaplı Fatma Seher'in hikâyesini daha önce duymuş muydunuz? Hadi cesareti ve fedakarlığı ile tarihe damga vuran Fatma Seher Hanım'ın hikayesini birlikte keşfedelim!
Formasında bile ay-yıldız var, baskılar yıldıramadı! Premier Lig'e alınmayan 'Türkler'Osmanlı Devleti ile Rus Çarlığı arasında kıran kırana geçen bir savaş yaşanıyordu. Bu savaşta Türklerin kullandığı taktikler öyle nam saldı ki İngiltere'nin en eski ilk futbol kulüplerinden biri de buna kayıtsız kalamadı. Ancak formasından ay-yıldızı, adından da 'Türk'ü ayrı düşürmeyen İngiliz futbol kulübü yıllardır Premier Lig'e alınmıyor!
Japon Yarbay'ın adı Beykoz'da yaşıyor! Bir Türk askerini bile Yunan'a vermediTakvimler I. Dünya Savaşı'nı gösteriyordu. Beyaz Ordu'ya destek için Sibirya'ya giden Japon askerleri 1012 Türk esirle karşılaştı. Türk askerlerini ülkesine götürmek için yola çıkan Yarbay Yukichi Tsumura'nın yolda başına gelmeyen kalmadı. Üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen ise Türkler onu unutmadı.
Vurulsa da uçmaktan vazgeçmedi! Sağ bacağındaki adres 194 askeri kurtardıI. Dünya Savaşı'nın tüm hızıyla sürdüğü zamanlardı. Binlerce kişi yaşamını yitiriyor, cepheler kan gölüne dönüyordu. Üstelik ölüm sadece insanları değil, hayvanları da buluyordu. Yine böyle anlardan birinde, sancılı savaş cephesindeki bir güvercin bakın tam 194 askerin hayatını nasıl kurtardı.
Amfibi kolordudan Çanakkale mesajıYeni kurulan Amfibi Kolordu Komutanlığı’nın karargâh merkezi olarak I. Dünya Savaşı’nda, dünya tarihinin sayılı amfibik harekâtlarından birinin durdurulduğu Çanakkale seçildi.
Sen neymişsin pilates! Esir kampında buldu, 1 kişi bile grip olmayınca dünyaya yayıldıGünümüzde zinde bir yaşam için tercih edilen popüler egzersiz yöntemlerinden biri olan pilatesin nasıl ve kim tarafından geliştirildiğini hiç düşündünüz mü? Esir düştüğü kampta "Nasıl daha faydalı olabilirim?" diye düşünen adam, çocukluk yıllarından ilham alarak işte böyle tüm dünyaya yayıldı.
Boğaz'daki kırmızı köşkün gizemi! Atatürk için 1 gecede yaptı, 1000 liraya 'Hayır' dediAlmanya'da yönetim değişiyordu. Yavaş yavaş ayrışma başlamış ve ülkenin profesörleri birer birer sınır dışı edilmişti. Bruno Taut ve arkadaşlarının yolları ise önce Japonya’ya, sonra Türkiye’ye düştü. Taut’un Türkiye’ye bıraktıkları ise tam anlamıyla paha biçilmezdi. Atatürk'ün son yolcuğu için tasarladığı katafalk da bunlardan biriydi.
165 bin grostonluk gemiyi paraşüt götürüyor! ‘1915'te Çanakkale'de de devredeydi’Gemilerin dev pervaneleri, koca yelkenleri ve motorları onların okyanusları aşmalarını sağlıyor. Peki ya bu sistemler başlarda kömür ve sonra petrolle çalışırken denizleri ne derece kirletiyor? Dünyada artan petrol fiyatları denizcilikte yeni ve çevreci yöntemler bulunmasını sağladı. Aslında 100 yıllık sistemi bir nevi evrimleştirdi.
Atatürk'ün 'umut vadeden kıvılcım'ı! Sınırdan sokmadı, koca bir nesli felaketten kurtardıTakvimler 1950'li yılları gösterdiğinde 46 ülkede hamileler, mide bulantısına iyi geldiği söylenen bir ilacı kullandı. Bebeklerin uzuvları olmadan doğmasına sebep olan ilacı kullanmayan 2 ülkeden biri ise Türkiye'ydi. Bu başarının ardında da yurt dışında eğitim görüp Atatürk'ün çağrısıyla Türkiye'ye dönen, sonra da 'koca bir nesli kurtaran kahraman' Süreyya Tahsin Aygün vardı.
Ölene kadar emekli olması yasak! 16 eski dili biliyordu, elde kalan tek bir fotoğrafı varİsmini binlerce kişinin ilk kez duyacağı Naci Tanrısever’in Osmanlı’nın son 20 yılından 2000’lerin başına kadar olan süreçte Türkiye için yaptığı işler bugünlerin temel taşlarını oluşturuyor. Atatürk sevgisiyle çıktığı 104 yıllık hayat yolculuğunda 'emekli olması yasak olan' Tanrısever’in hikâyesi ise hayranlık uyandırıcı.
Bir Galli ile Avustralyalı Yozgat'a düştü! Kaçmak için binbir çile çekip 'deli' oldularTakvimler I. Dünya Savaşı yıllarını gösteriyordu. Osmanlı askerleri tarafından yakalanıp Yozgat'taki esir kampına getirilen iki asker, yaptıkları planla herkesi kandırabileceğini düşünürken 'deli' damgası yedi. Tüm çabaları boşa çıkan ikilinin çektikleri tüm çile ise aslında boşunaydı.
Uğrunda yüzlerce insan öldü, 3 bin metre yüksekte! 'Kıyametten bile sağ çıkabilir'Bundan 100 yıl önce bir dağın kayalık yüzüne inşa edilen bu kulübe, 'dünyanın en yalnız evi' olarak kabul ediliyor. Peki, yaklaşık 3 bin metre metre yükseklikte bulunan ve uğruna yüzlerce insanın hayatını kaybettiği bu ev neden ve nasıl inşa edildi?
Osmanlı bayram tebrik kartlarıOsmanlı’da 19. yüzyıl sonunda görülmeye başlayan kartpostallar, bayramların da önemli bir parçasıydı. Bazı kutsal mekânların ve dinî metinlerin kartpostallarda kullanılması yasak olduğundan bayram tebrik kartları çiçek görselleriyle süsleniyordu.
I. Dünya Savaşı ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.