DünyaNeo-Nazi Trump taraftarları gamalı haçlı bayrakları sallayarak gösteri yaptı

Neo-Nazi Trump taraftarları gamalı haçlı bayrakları sallayarak gösteri yaptı

15.10.2024 - 16:18 | Son Güncellenme:

ABD’de başkan adayı Donald Trump’ı destekleyen Nazi yanlıları gamalı haçlı (svastika) bayraklarla sloganlar attı.

Neo-Nazi Trump taraftarları gamalı haçlı bayrakları sallayarak gösteri yaptı

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Donald Trump için yapılan yat ve bot geçişleri 2020 seçimlerinden beri “Trump Armada” trendi olarak sürüyor. Ancak son kampanya turlarında rakibi Kamala Harris tarafından, mültecilere karşı tutumları nedeniyle Hitler’e benzetilen Trump’ın taraftarları bu kez Orlando’da Nazi semboli gamalı haçlı bayraklarını dalgalandırdı. 

Haberin Devamı

Rolling Stones’un haberine göre Neo-Nazi taraftarlarının olduğu botta bulunan Trump taraftarlarının kimliği belli değil. Botun içindekiler iskelet maskeleri, güneş gözlükleri ile yüzlerini kamufle ediyor. Botun içinden, bir Telegram kullanıcısı tarafından paylaşılan bir videoda ise “Coach 88” yazısı görülüyor. 

NAZİLERİN ÖZEL KOD SİSTEMİ

Neo-Nazi kod sisteminde 8, Adolf Hitler’in soyadının ilk harfi olan H’ye karşılık geliyor. “88” ise “HH” yani “Heil Hitler” (Hitler’e selam) anlamına geliyor. Amerikalı aşırı sağcıların botundaki detaylarda öne çıkan 14 rakamı ise “beyaz çocukların geleceği” anlamına gelen bir slogana gönderme yapıyor. 

GÖÇMENLERE "HAYVAN" DEMİŞTİ

Neo-Nazi Trump taraftarları gamalı haçlı bayrakları sallayarak gösteri yaptı

Cumhuriyetçi parti adayı Trump, Michigan'da yaptığı bir konuşmada ülkesinde yasa dışı bulunan göçmenler için "hayvanlar" ifadesini kullandı.Trump dün yaptığı bir başka tartışmalı göçmen açıklamasında ise "Eğer 5 Kasım seçimlerini kazanırsam, göçmen işgali sona erecek ve ülkemizin restorasyonu başlayacak" dedi. Başkan adayı, aynı zamanda göreve geldiğinde sınıra 10 bin yeni sınır kontrol görevlisi atayacağını söyledi. 

Haberin Devamı

GAMALI HAÇ SEMBOLÜNÜN KISA TARİHİ

Gamalı Haç, I. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi ve hükümeti tarafından resmi amblemleri olarak kullanılmaya başlandı. Nasyonal sosyalistlerin (Naziler) kullanmış olduğu svastikanın adı Almanca'da Hakenkreuz. Sembol, daha sonra Nazi Almanyası'nın bayrağında da kullanıldı. Svastikanın bu anlamda kullanımı 1945'te Nazi Almanyası'nın yenilmesi ile birlikte sona erdi ve Nazi selamı ile birlikte yasaklandı.Bugün Almanya ve Avusturya'da, Nazi yazılı formda selamlar, svastikalar kanunen yasak ve ve üç yıla kadar hapis cezası var.