Çocuk ve Kültür & SanatTarihe iz bırakan kadınlar: Kara Fatma kimdir?

Tarihe iz bırakan kadınlar: Kara Fatma kimdir?

12.10.2024 - 13:36 | Son Güncellenme:

Milli Mücadele döneminde asker eşiyle cepheden cepheye koşan 'Kara Fatma' lakaplı Fatma Seher'in hikâyesini daha önce duymuş muydunuz? Hadi cesareti ve fedakarlığı ile tarihe damga vuran Fatma Seher Hanım'ın hikayesini birlikte keşfedelim!

Tarihe iz bırakan kadınlar: Kara Fatma kimdir

Fatma Seher Hanım 1888'de yılında dünyaya gelmiş. Doğum yerinin Erzurum olduğu kayıtlarda geçiyor ancak bu bilgi kesin değil. Nüfus kayıtlarında adı Mahi olarak geçen Fatma Seher Hanım'ın kendisi de çevresi de 'Fatma' ismini kullanmış.

Haberin Devamı

Evlilik yaşına geldiğinde 'Derviş' lakaplı Subay Ahmet Bey ile evlenen Fatma Seher, Edirne'de görev yapan eşi ile Balkan Savaşları'nda yer almış. I. Dünya Savaşı'nda eşi Kafkas Cephesi'ne giderken Edirne'de kalmış ve kendi ailesinden eş dostuna haber salarak çevresinden 10 kadın toplamış ve Edirne'de çarpışmış. Eşi Binbaşı Ahmet Bey'in Sarıkamış'ta can verdiği haberini aldıktan sonra eşinin memleketi Van'a gitmiş ve Erzurum Kongresi sırasında kardeşi Mehmet Çavuş'la birlikte teşkilat için insanları örgütleyerek arkalarına 150 kişi almışlar.

Tarihe iz bırakan kadınlar: Kara Fatma kimdir

Milli Mücadele ruhuyla dolup taşan Fatma Seher Hanım, Trabzon'da yayımlanan İstikbal gazetesine 1922'de anlattıklarına göre; Sivas Kongresi devam ederken Mustafa Kemal'le bizzat görüşebilmek için Sivas'a gitmiş ve Kara lakabını, gözü karalığından ötürü bizzat Mustafa Kemal bu görüşme sırasında kendisine vermiş. Artık 'Kara Fatma' olan Fatma Seher Milis Müfreze Komutanı olarak onbaşı rütbesiyle Batı cephesinde görevlendirilmiş ve aldığı talimat üzerine İstanbul'a giderek Topkapılı Pir Mehmet ve Laz Tahsin ile birlikte on beş kişilik bir çete kurmuş.

Haberin Devamı

Birlikte İzmit'e giderek çeteyi genişleten Kara Fatma ve arkadaşları Van'dan gelen kardeşinin de 150 kişi getirmesiyle kalabalık bir çete haline gelmiş. Zamanla emrinde 700 erkek, 43 kadından oluşan bir birlik doğmuş. Bu birlik ile Rum ve Ermeni çeteleri ve eşkıyalarla savaşmışlar. İzmit'in düşmanlardan kurtarıldığı 28 Haziran 1921'e kadar ise İzmit'te kalmış.

İzmit cephesinden sonra İznik cephesinde görev almış. 300 kişiyi aşkın birliği ile I. İnönü Muharebesi, II. İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi ile Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde çarpışmış. Teğmen rütbesini ise Sakarya Savaşı sonrasında almış. Onun başarı ve istikrarı herkesin dikkatini çekmiş Mustafa Kemal Paşa kendisine hem gümüş bir sigara tabakası hediye etmiş hem de rütbesini teğmenliğe yükseltmiş. Kara Fatma, yurt dışı basının da büyük bir yankı uyandırmış. Teğmenliğe yükselmesi 'Orduda Savaşan Türk Kadını Teğmenliğe Yükseldi' (Fighting Turkish Woman made Lieutenant in Army) başlığıyla New York Times gazetesine haber olmuş.

Haberin Devamı

Tarihe iz bırakan kadınlar: Kara Fatma kimdir

Büyük Taarruz'un ilk günlerinde General Trikupis'in birliğine esir düşmüş ancak kaçarak yeniden görevinin başına geçmiş. Büyük Taaruz'dan sonra Bursa'ya geçerek Bursa'nın Yunan işgalinden kurtuluşunda rol oynamış. Mudanya Ateşkes Antlaşması'ndan sonra Erzurum'a dönmüş.

Fatma Seher Hanım, onbaşılık rütbesiyle başladığı askerlikten üsteğmen rütbesi ile emekli olmuş. Emekli maaşını Kızılay'a bağışlamış. İzmir İktisat Kongresi'nde İzmir delegelerinden birisi olarak yer almış.

Yaşlanan ve etrafında pek de kimsesi kalmayan Fatma Seher Hanım, geçirdiği hastalık sonrası 21 Haziran 1955'te Darülaceze'nin hastane bölümüne yatırılmış ve 11 gün sonra kalp yetmezliği nedeniyle 2 Temmuz 1955'te Darülaceze'de 67 yaşında hayatını kaybetmiş. Ardından Kasımpaşa'daki Kulaksız Mezarlığı'na defnedilmiş.

Yazarlar