Hititler

Hititler

Son dakika hititler haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan hititler gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan hititler haber sayfamızda...

Hititler

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 339 hititler haberi bulunmuştur.
Yerin 150 metre altında eşsiz deneyim: Sanki 200 yıl geriye gitmiş gibi oldum
Yerin 150 metre altında eşsiz deneyim: Sanki 200 yıl geriye gitmiş gibi oldumÇankırı'da Hititler döneminden beri tuz elde edilen ve "Yer Altı Tuz Şehri" diye adlandırılan mağarada açılan kafe, ziyaretçilere farklı bir ortamda hizmet sunuyor.
6.11.2024Gündem
101. yıla müzecilik damgası! Kültür yolculuğu sürüyor
101. yıla müzecilik damgası! Kültür yolculuğu sürüyorAtatürk’ün deyimi ile temeli kültür olan Cumhuriyet’in 101. yılına da kültür sanat alanında yenilikler damga vurdu. Bu yıl müzeciliğe yeni bir soluk geldi. Hem dijital müzecilikte ödül alan projelere imza atıldı hem de büyük ilgi çeken gece müzeciliği başladı.
29.10.2024Gündem
Yerin 150 metre altında mucize: Sürünerek geldim, koşarak çıkacağım
Yerin 150 metre altında mucize: Sürünerek geldim, koşarak çıkacağımÇankırı'da hayata geçirilen proje çerçevesinde, Türkiye'nin dört bir yanından gelen KOAH ve astım hastaları, Hititler'den kalan ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasında sağlıklarına kavuşmaya çalışıyor. Hastaların tedavisinin olumlu yönde ilerlediğini belirten Dr. Tuba Öztürk Haliloğlu, yüzde 50'ye yakın iyileşme görüldüğünü söyledi.
5.10.2024Haberler
Yerin 150 metre altında mucize: Sürünerek geldim, koşarak çıkacağım
Yerin 150 metre altında mucize: Sürünerek geldim, koşarak çıkacağımÇankırı'da hayata geçirilen proje çerçevesinde, Türkiye'nin dört bir yanından gelen KOAH ve astım hastaları, Hititler'den kalan ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasında sağlıklarına kavuşmaya çalışıyor. Hastaların tedavisinin olumlu yönde ilerlediğini belirten Dr. Tuba Öztürk Haliloğlu, yüzde 50'ye yakın iyileşme görüldüğünü söyledi.
5.10.2024Gündem
Hititlerden beri şifa kaynağı! Yerin metrelerce altında, 3. günde etkisini gösteriyor
Hititlerden beri şifa kaynağı! Yerin metrelerce altında, 3. günde etkisini gösteriyorÇankırı’da yer alan ve Hititler döneminden beri kullanılan tarihi tuz mağarası, günümüzde yalnızca turistik bir merkez olmanın ötesine geçerek, solunum hastalıkları için bir tedavi merkezi haline geldi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hastaları, yerin 150 metre altındaki bu eşsiz mağarada tedavi ediliyor. Peki nasıl?
Karkamış Antik Kenti'nin üzerine yapılan koruyucu çatı tamamlandı! 'Bölgeyi cazibe merkezi haline getirmek önemli'
Karkamış Antik Kenti'nin üzerine yapılan koruyucu çatı tamamlandı! 'Bölgeyi cazibe merkezi haline getirmek önemli'Anadolu ve Mezopotamya bölgesinde yüzyıllarca hüküm süren Hititler'in bölgedeki en önemli yönetim merkezi olan Türkiye-Suriye sınırındaki Karkamış Antik Kenti'nin üzerine yapılan koruyucu çatı tamamlandı. Koruyucu çatı için düzenlenen tören, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’ın da katılımıyla yapıldı. Bilal Erdoğan, buradaki çalışmaların bölgeyi cazibe merkezi haline getirmek için önemli olduğunu ifade etti.
29.09.2024Gündem
Çorum'da büyük heyecan! 'En az 100 yıl sürebilir'
Çorum'da büyük heyecan! 'En az 100 yıl sürebilir'Çorum'da yürütülen Kalehisar kazı çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, Anadolu Selçuklu Devleti'nin önemli yerleşim merkezinden olan Kalehisar'ın Hititlerin başkenti Hattuşa gibi önemli bir merkez olduğunu açıkladı.
18.09.2024Gündem
KOAH hastalarına müjde! Hititlerden kalan mağara şifa olacak
KOAH hastalarına müjde! Hititlerden kalan mağara şifa olacakÇankırı'daki Hititlerden kalma mağara KOAH hastalarına şifa olacak. İşte detaylar...
17.09.2024Gündem
‘Bunu bozan ölecek’
‘Bunu bozan ölecek’Kırıkkale’deki Büklükale kazı alanında, Japon arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura liderliğindeki ekip tarafından bulunan Hitit kraliyet mührü, üzerindeki “Bunu bozan ölecektir” yazısıyla dikkat çekti.
Memleketiniz adını nereden alıyor? Her şehrin farklı hikayesi var
Memleketiniz adını nereden alıyor? Her şehrin farklı hikayesi varTürkiye’de toplamda 81 il bulunuyor. Her biri farklı güzelliklere ve tarihi dokulara sahip olan bu şehirlerin isimlerinin de köklü bir geçmişi var. Peki memleketiniz adını nereden alıyor diye hiç düşündünüz mü? İşte yanıtı…
18.03.2024Bilgi Rehberi
Unutulmuş krallığın başkenti Aççana
Unutulmuş krallığın başkenti AççanaHatay’da 4 bin yıllık geçmişe sahip Aççana Höyük’teki kazılarla Mukiş Krallığı’nın başkenti Alalah’ın tarihi aydınlatılıyor. Kazılarda iklime bağlı gelişen büyük değişikliklerin, insan hareketlerinin izleri de sürülüyor.
19.02.2024Arkeoloji
Hatay Arkeoloji Müzesi: Depremde de tarihi korudu
Hatay Arkeoloji Müzesi: Depremde de tarihi koruduMozaikleriyle dünya çapında üne kavuşan Hatay Arkeoloji Müzesi depremde ayakta kaldı, ev sahipliği yaptığı eserler zarar görmedi. Tadilat çalışmalarının devam ettiği müzenin 2025 yılında tekrar ziyarete açılması planlanıyor.
19.02.2024Arkeoloji
Kadeş Anlaşması’nın kopyası Torino’da
Kadeş Anlaşması’nın kopyası Torino’daRoma Kültür ve Turizm Müşavirliği tarafından M.Ö Mısırlılar ve Hititler arasında imzalanan Kadeş Barış Anlaşması’nın bir kopyası İtalya’daki Torino Antik Mısır Eserleri Müzesi (Museo Egizio) yetkililerine sergilenmek üzere teslim edildi.
23.12.2023Kültür Sanat
Anadolu ‘Tarih’inin başladığı yer
Anadolu ‘Tarih’inin başladığı yer19.yüzyılda Avrupa pazarlarında boy göstermeye başlayan kil tabletler sayesinde bulunan Kültepe-Kaniş, yazının kullanılmaya başlamasıyla birlikte Anadolu’nun yeni bir çağa, tarihi çağlara girdiği yer olarak kabul ediliyor. Yazı Kültepe’ye, şehrin büyük bir ticaret merkezi olması nedeniyle Asurlu tüccarlar tarafından taşınıyor.
18.12.2023Arkeoloji
Hititlerin Kayseri’deki izlerinin peşinde
Hititlerin Kayseri’deki izlerinin peşindeAnadolu toprakları tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Bu medeniyetler Anadolu’da büyük izler bıraktı.
18.12.2023Arkeoloji
Genç Cumhuriyet’in müze kültürü
Genç Cumhuriyet’in müze kültürüMustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’i kurduğu toprakların kültürel birikiminin zenginliğini ön plana çıkarmak için müzeciliğin gelişimini her zaman destekledi
29.10.2023Kültür Sanat
Kurtuluş Savaşı’nın idare merkezi Ankara…
Kurtuluş Savaşı’nın idare merkezi Ankara…Ankara ilk çağlardan itibaren, farklı medeniyetlerin hüküm sürdüğü bir coğrafya ve sürekli yerleşime sahne olan bir kent…
29.10.2023Gündem
Uygarlık vadisi Aydın...
Uygarlık vadisi Aydın...Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde Batı Anadolu’da yaygınlaşan çetecilere “EFE” denilmiştir. Genelde Ege kırsal alanında tek tek ya da gruplar halinde yasayan gözü pek dürüst, mert kişilerdir.
29.10.2023Gündem
Arkeolojik ideallerin izleri
Arkeolojik ideallerin izleri“Bir İdealin Peşinde” sergisinde Atatürk’ün direktifleriyle Çorum’da başlatılan kazılar kapsamında bulunan eserler yer alıyor.
22.10.2023 Kültür Sanat
Lara İsminin Anlamı Nedir? Lara Ne Demek, Ne Anlama Gelir?
Lara İsminin Anlamı Nedir? Lara Ne Demek, Ne Anlama Gelir?Lara, Avrupa kökenli bir isim olup günümüzde yaygın olarak kız çocuklarına verilen bir isimdir. Yeni çağda sık kullanılan bu ismin Türkçe karşılığı ise su perisi demektir. Lara isminin anlamı nedir? Lara ne demektir? Bu yazımızda sizler için derledik.
25.09.2023Aile
Anadolu’nun özgür ruhlu halkı Lukkalar
Anadolu’nun özgür ruhlu halkı Lukkalar“Işık Ülkesi”nin insanları, Anadolu topraklarına ve özgürlüklerine tutkuyla bağlıydı. Persler ve Romalılar karşısındaki direnişleri, yenilgi yerine ölümü tercih etmeleri, Anadolu’nun tekrar eden tarihinin değişmez karakteri oldu.
23.08.2023Arkeoloji
Kin besleme ölçülü ol
Kin besleme ölçülü olSümer Kraliçesi Muazzez İlmiye Çığ, 109 yaşına girdi. Sümer çivi yazılarını çözerek, Mezopotamya topraklarındaki medeniyetleri anlamamızı sağlayan Çığ’a göre uzun yaşamın sırrı, her zaman iyiyi düşünmek, kendin olmak, kin beslememek, ölçülü olmak.
21.06.2023Gündem
Kalkınma ve kültürel mirası koruma dengesi
Kalkınma ve kültürel mirası koruma dengesiAykut Ferah/ Milliyet Arkeoloji Proje Danışmanı- Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları;Üzerinde bulunduğumuz Anadolu coğrafyası, taşınmaz kültür varlığı zenginliği açısından dünyanın en önemli ve sayılı coğrafyalarından biridir...
21.05.2023Arkeoloji
Doğumdan eğitime Hititlerde çocuk
Doğumdan eğitime Hititlerde çocukHititlerde gebelik, doğum, çocuklara isim verme gibi konulardaki ayrıntıları dinî metinler ve masallardan öğreniyoruz. Hitit kanunları da çocukların meslek edinmeleri için aileleri tarafından zanaatkârların yanına verildiklerini gösteriyor.
24.04.2023Arkeoloji
Hititlerin sonunu kuraklık mı getirdi?
Hititlerin sonunu kuraklık mı getirdi?Anadolu'daki ilk büyük imparatorluğun saldırıya uğramadan önce şehirlerini boşalttığı ortaya çıktı. Ardıç ağaçlarının yaş halkalarını inceleyen bilim insanları, birkaç yıl üst üste yaşanan beklenmedik kuraklığın Hititleri bir krize sürüklediğini söylüyor.
14.03.2023Dünya

Benzer Haber Etiketleri

Hititler ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.