Yerin 150 metre altında eşsiz deneyim: Sanki 200 yıl geriye gitmiş gibi oldum
Yerin 150 metre altında eşsiz deneyim: Sanki 200 yıl geriye gitmiş gibi oldumÇankırı'da Hititler döneminden beri tuz elde edilen ve "Yer Altı Tuz Şehri" diye adlandırılan mağarada açılan kafe, ziyaretçilere farklı bir ortamda hizmet sunuyor.
6.11.2024Gündem
Yerin 150 metre altında mucize: Sürünerek geldim, koşarak çıkacağım
Yerin 150 metre altında mucize: Sürünerek geldim, koşarak çıkacağımÇankırı'da hayata geçirilen proje çerçevesinde, Türkiye'nin dört bir yanından gelen KOAH ve astım hastaları, Hititler'den kalan ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasında sağlıklarına kavuşmaya çalışıyor. Hastaların tedavisinin olumlu yönde ilerlediğini belirten Dr. Tuba Öztürk Haliloğlu, yüzde 50'ye yakın iyileşme görüldüğünü söyledi.
5.10.2024Haberler
Yerin 150 metre altında mucize: Sürünerek geldim, koşarak çıkacağım
Yerin 150 metre altında mucize: Sürünerek geldim, koşarak çıkacağımÇankırı'da hayata geçirilen proje çerçevesinde, Türkiye'nin dört bir yanından gelen KOAH ve astım hastaları, Hititler'den kalan ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasında sağlıklarına kavuşmaya çalışıyor. Hastaların tedavisinin olumlu yönde ilerlediğini belirten Dr. Tuba Öztürk Haliloğlu, yüzde 50'ye yakın iyileşme görüldüğünü söyledi.
5.10.2024Gündem
Hititlerden beri şifa kaynağı! Yerin metrelerce altında, 3. günde etkisini gösteriyor
Hititlerden beri şifa kaynağı! Yerin metrelerce altında, 3. günde etkisini gösteriyorÇankırı’da yer alan ve Hititler döneminden beri kullanılan tarihi tuz mağarası, günümüzde yalnızca turistik bir merkez olmanın ötesine geçerek, solunum hastalıkları için bir tedavi merkezi haline geldi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hastaları, yerin 150 metre altındaki bu eşsiz mağarada tedavi ediliyor. Peki nasıl?
KOAH hastalarına müjde! Hititlerden kalan mağara şifa olacak
KOAH hastalarına müjde! Hititlerden kalan mağara şifa olacakÇankırı'daki Hititlerden kalma mağara KOAH hastalarına şifa olacak. İşte detaylar...
17.09.2024Gündem
Beş bin yıllık mağara ziyarete açıldı
Beş bin yıllık mağara ziyarete açıldıÇankırı'da, koronavirüs salgını nedeniyle 3 ay önce ziyarete kapatılan 5 bin yıllık tuz mağarası, bugün yeniden ziyarete açıldı. Tuz mağarasının turizme kazandırılması noktasında çalışmalar yürüttüklerini belirten Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, "Hedefimiz bu yıl kapsamlı bir festivalle Çankırı'mızı, mağaramızı tanıtmak, Türkiye'de ve dünyada tanıtımını yapabilmek" dedi.
2.08.2020Tatil
5 bin yıllık tuz mağarasına yoğun ilgi
5 bin yıllık tuz mağarasına yoğun ilgiÇankırı'da Hititler döneminden beri kullanılan Tuz Mağarası, bayramda ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.İl merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve yıllarca yapılan üretim sonucu içinde birçok galeri oluşan yerin 150 metre altındaki mağara, astım, bronşit, akciğer hastalıklarının tedavisinin yanı sıra sanatsal faaliyetlere de ev sahipliği yapıyor.Hititler'den kalan yaklaşık 5 bin yıllık tuz mağarasının turizme kazandırılması için Çankırı Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar devam ediyor.
11.09.2019Yaşam
Tuz mağarası böyle görüntülendi
Tuz mağarası böyle görüntülendiIğdır’ın Tuzluca İlçesinde bulunan ve 55 dönümlük bir araziyi kaplayan Tuz Mağarası’nın, KOAH, astım, nefes darlığı, alerji ve cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılması için çalışma başlatıldı. Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Tuz Mağarasını sağlık turizmine kazandırarak, Türkiye’den yurt dışına giden hastalar için bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini belirtti. Alma, “Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan tuz mağarası ve terapi merkezini gezip gördük. Dünyanın birçok yerinden KOAH ve astım hastaları gitmekte ve kısa sürede tedavi olmaktalar. Bunun üzerine, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Nahçıvan'da bulunan tuz terapi merkezinin bir benzerinin Türkiye’de oluşturulması için talimatı var. Bizde bundan esinlenerek, tuz terapi merkezi kurmayla ilgili arkadaşlarla yoğun bir mesai harcayarak geziler yaptık. Türkiye’de ilk, dünya çapında uluslararası tuz terapi kongresi düzenledik. Özellikle Rusya, Romanya, Polonya, Almanya ve Ukrayna’dan birçok bilim adamının katılımıyla, 3 gün süren tuz terapi kongresi gerçekleştirdik. Çok başarılı oldu ve şuanda kitap yayın evimizin ilk yayın sayısı olarak basıma geçti” dedi.Terapi çeşitlerine değinen Rektör Alma, “Speleo Terapi” denilen mağara terapisi, “Halo Terapi” ise otel ve evlerde bulunan suni tuz odalarına deniliyor. Avrupa’da yeni çıkan bir sistem olan ve Nanopartiküller halinde sprey yapılarak teneffüs ediliyor. KOAH ve astım hastalarına çok iyi gelen bir tedavi metodudur. Çok organik olup maliyet gerektirmeden hastalıktan kurtulmuş oluyorsunuz. Özellikle tuzun içinden çıkan elektronlar havada ki oksijenle karışarak ozona dönüşüp, ozonun mekanizmasıyla hastalarda bir düzelme oluyor. Aynı zamanda mantar hastalarına ve ciltteki kanser yaralarına çok iyi geldiği söyleniyor. Türkiye’de, bu konu hakkında çalışan hocalarımız mevcut. Son zamanlarda yaptığımız çalışmalarla kristal tuz odaları ortaya çıktı. Tuzluca’daki mağarada 1 odamız vardı ama şuan
11.09.2019Yaşam
7 bin yıllık kaya tuzu mağarası Türkiye’nin tuz ihtiyacını karşılıyor
7 bin yıllık kaya tuzu mağarası Türkiye’nin tuz ihtiyacını karşılıyorKırşehir’in Tepesidelik Köyü alanı içerisinde yer alan ve Türkiye’nin yılda 50 bin ton tuz ihtiyacını karşılayan tuz mağarasının tarihi 7 bin yıl öncesine dayanıyor. Tuz mağarası işletmecisi Mustafa Demirbilek, tuz mağarasını sağlık ve kültür turizmine kazandırmak istiyor.İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ında incelemelerde bulunduğu kaya tuzu mağarasından Türkiye’de birçok yetkilinin haberinin dahi olmadığını anlatan Demirbilek, kış mevsiminde karayolları ile çalıştıklarını ve kaya tuzunu buzlanmayı önlemek için kullandıklarını belirtti.“Romalılar döneminden kaldığı biliniyor” Kaya tuzu mağarasının tarihinin 7 bin yıl öncesine dayandığına dair rivayetler olduğunu Romalılar döneminden kalındığının ise kesin olarak bilindiğini anlatan ve tuz mağarasında birçok odanın da olduğunu ifade eden işletmeci Demirbilek, “Tuz ocağının tarihi kesinlikle bilinmemekte Romalılar döneminden kaldığı ise söylenmekte Prof. Dr. Canan Karatay’da buraya gelerek bu tarihi bizlere teyit etti.Ocak içerisinde çok geniş bir alan var. 6-7 bin metrekare bir alan içerisinde yer alan ocak içerisinde odalar var. Bizler bu odaları sağlık-kültür turizmi ile hastane yapımında kullanmak istiyoruz”dedi.“İşletmeci olarak ticari düşünüyor fakat vicdani rahatsızlık duyuyor” Tuz ocağını çalıştırdığı 10 personelle birlikte çalıştıran Mustafa Demirbilek, Kırşehir’de bir altın madeni olduğunu fakat değerlendirilemediğini şöyle anlattı: “Bir işletmeci olarak ticari düşünüyoruz ama vicdani olarak da rahatsızlık duyuyorum. Ben bu mağara alanının sağlık turizminde kullanılmasından yanayım. Elimizde mevcut bir mağara var mağaranın değerlendirilmesini istiyoruz.Değerlendirilemediği için bir işletmeci olarak ben çok rahatsızlık duyuyorum. Türkiye’de tornada dönen tek tuz Kırşehir’de bulunan tuz mağarasından çıkıyor. Canan Karatay, kristal tuzu alarak vatandaşa da tavsiyede bulunarak seçtiği tuz
11.09.2019Haberler