Gıdada sahteciliğin zirvesi: Bir de mekanik kıyma çıktı! İçinde yok yok, hazırını almayınSon yıllarda artış gösteren hileli gıdaların yanına, bir yenisi daha eklendi. Genellikle et ürünleri, peynir, yağ ve bal gibi gıdalarda sahtecilik yapıldığını görmüştük. Kâr amacıyla yapıldığı iddia edilen hileler, halkın sağlığı açısından büyük risk taşıyor. Yeni çıkan dolandırıcılık örneği ise 'mekanik kıyma' hilesi. Birçok kişi, bu terimin ne anlama geldiğini merak ediyor. İşte cevabı.
Kıyma makinesine hiç gerek yok, evde şipşak yapılıyor! Böylesi daha sağlıklıymışEti kıyma formuna getirmek için genellikle kasaba götürürüz. Makineden geçmesi gerektiğini düşünseniz de, evde kıyma hazırlamak için makineye gerek yoktur. Kıymanın püf noktalarını öğrendiğinizde sağlıklı ve lezzetli yemekler hazırlayabileceksiniz. İşte evde kıyma yapmanın en basit yolu.
Biri her gün kuzu, diğeri sığır eti yedi! 365 gün içinde mahveden sonİki genç araştırmacı sadece etle beslenmenin insan vücudunda ne gibi etkiler yaratacağını merak ederek yola koyuldu. Denek olarak kendilerini seçen bu ikilinin 365 gün içinde yaşadıkları değişim ise tarihe geçecek cinstendi.
Tarım Bakanlığı müdahil oldu, kasaplarda kuzu eti fiyatları düştüTarım Bakanlığı'nın ithal ettiği etin iki büyük markette 29 ve 31 liradan satılmasının ardından Türkiye'nin en pahalı etinin satıldığı Çanakkale'de kuzu fiyatları 37-38 liradan 32 liraya geriledi. Çanakkaleli kasap Şevket Yalçıntekin, İstanbul'dan gelen yüksek talebin Çanakkale'deki et fiyatlarını yükselttiğini ifade ederken, "İstanbul'da eti 60-70 liraya satan yerler var. Çanakkale'de karkas fiyatının yükselmesi İstanbul'a bağlı" dedi. Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı ve Çanakkale Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, süt fiyatlarının yükselmesi durumunda et fiyatlarının da düşeceğine inandıklarını belirterek, "Şu anda büyükbaş fiyatlarında ciddi bir değişiklik yok. Ülke geneline bakıldığında en pahalı et fiyatı Çanakkale ve Balıkesir bölgesinde. Dana fiyatları toptan 29-30 lira arasında olmasına rağmen kasaplarda 40-42 liraydı. Şu anda fiyatlar toptan 25 liraya düştü. Ancak kasapta büyükbaş fiyatlarında herhangi bir düşüş olmadı. Ülke genelinde her yerde et var. Ancak doğu ve bizim bölgelerimize baktığımızda bizim 10 TL farkımız var. Dana kesimlerinde besicinin aleyhine gelişen 5 liralık bir fiyat düşüşü söz konusu. Bölgemizde üretimin artmasıyla kasaplar belki geri adım atabilir. Biz bunun bir geçiş süreci olduğunu düşünüyoruz. Bu geçiş süreci kalıcı değil. İthalat sürekli olacak bir sistem değil. Hayvancılığın daha da gelişmesi hep temelinde yatan neden de süt fiyatlarının dengesizliğindedir. Süt fiyatları yükselirse, et fiyatlarının da düşeceğine inanıyoruz" dedi.
Dana etinin besin değerleriÇoğumuz kırmızı etin fazla yağlı ve sağlıksız olduğunu düşünürüz. Oysa kırmızı et mutlaka tüketilmesi gereken besin maddelerinden biridir.