GündemYeşil sahalara kadın markajı!

Yeşil sahalara kadın markajı!

28.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Mahalle baskısı, aile ısrarı yıldıramadı. Gözü yeşil sahada olan 400’ün üzerinde kadın ‘Kızlar Sahada Futbolcu Gelişim Programı’ sayesinde artık futbolda söz sahibi oldu.

Yeşil sahalara kadın markajı

Meltem Günay - Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en gözle görünür branşı futbolda ‘yapamazsın’ diye kodlanan kalıp yargıları yıkmak için yola çıkan ‘Kızlar Sahada Futbolcu Gelişim Programı’ ikinci yılı geride bıraktı. Kızlar Sahada Platformu ve Kotex’in birlikte sürdürdüğü programda iki yılda 400’ün üzerinde lisanslı kadın sporcu, eğitimlerle desteklendi. Genç kadın futbolcular, hiçbir şeyin kendilerine engel olamayacağını anlatırken, kendileri gibi futbola sevdalı genç kızlara da ‘isterseniz yaparsınız’ diye seslendi.

Haberin Devamı

Futbolun çok ötesi

Programın ilk yılında Denizli, Kayseri, Malatya, Ordu ve Samsun’daki beş kadın futbol kulübünden toplamda 150 sporcunun eğitimlere dahil olduğunu anlatan Kızlar Sahada Kurucu Ortağı Kiraz Öcal, ikinci yılda ise 3 ülkede ve 61 şehirden 254 sporcuya ulaştıklarını belirtti. Öcal, “Kızlar Sahada olarak 2013 yılından beri toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önüne futbol yoluyla geçmek için çalışıyoruz. Futbol Türkiye’deki en popüler alan ancak sadece erkeklere ait gibi görünüyor. Tam da bu nedenle düzenlediğimiz program büyük önem arz ediyor. Kotex Kızlar Sahada Futbolcu Gelişim Programı ile kadın sporcuların bireysel gelişimlerinden, kariyer hedeflerine kadar katkı sağlıyoruz. Kadın futbolcuların güçlenmesi, Türkiye’deki kadın futbolunun da ileriye gitmesi anlamına geliyor” dedi. Bu programın hem futbol üzerinden toplumsal bir farkındalık yaratabilmek hem de futbolun futboldan çok daha ötesi olduğunu göstermek adına çok önemli bir çalışma olduğunu belirten Kotex Türkiye Pazarlama Direktörü Orjin İbar da “Projeyi hayata geçirdiğimizden bu yana adını daha fazla duyurduğumuz kadın futboluna başka markaların da yatırım yaptığını, büyük kulüplerin kendi kadın futbol takımlarını kurduklarını görmek bizi gururlandırdı. Umuyoruz ki bu kartopu etkisi uzun yıllar devam etsin ve kadınlar ne isterlerse yapsınlar” dedi.

Haberin Devamı

Engeller onları durdurmadı

Futbolcu olmak için hem aileleriyle hem de çevreleriyle mücadele etmek zorunda kalan kadın futbolcular ise kendilerinin izinden gelmek isteyen gençlere asla vazgeçmeyin çağrısında bulundu.

Yasemin Hicret Alkurt 23 yaşında Gaziantepli. 12 yaşında tanıştığı futbolu oynayabilmek için çok mücadele verdiğini anlatan Alkurt, “Ne ailem ne de arkadaşlarım destek oldu, futbolcu olup ne yapacaksın sen nasıl futbol oynayacaksın dediler ama ben tek başıma bunu başardım. Aynı zamanda Yalova’da tersanede itfaiyecilik de yapıyorum. İki tane erkek egemen meslek olarak adlandırılan iki işi de yapıyorum. Kimseyi dinlemeyin duymayın. Ben bunu başarabildiysem siz de yapabilirsiniz” diye konuştu.

Haberin Devamı

25 yaşındaki Büşra Yılmaz da 12 yıldır futbol oynuyor. Şu anda Sivasspor Kadın Takımı’nda olan Yılmaz, “Ailem hem yanımdaydı ama çevremiz hep babama tepki gösteriyordu. Hiç bırakmadım inat ettim. Ne engel olursa olsun bunları aşabileceğinize inanın, kendinize güvenin ve kadın isterse her şeyi yapar bunu hiç unutmayın” dedi. Futbola ortaokulda başladığını anlatan Selda Süvari de Karslı. Lisede okuduğu bölgede kadın futbol takımı olmadığı için İstanbul’a geldiğini söyleyen Süvari, şu anda Iğdır’da Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği okuyor. Aynı zamanda Altınova Spor’da futbol oynadığını söyleyen Süvari, “Ailem futbol oynamamı hiç istemedi. Benim gibi olanlar asla vazgeçmesinler isterlerse yapabilirler buna inansınlar” diye anlattı.