Gündem ‘Tohum gen bankaları milli üretimin güvencesi’

‘Tohum gen bankaları milli üretimin güvencesi’

01.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Türkiye Tohum Gen Bankasını ziyaret etti.

‘Tohum gen bankaları milli üretimin güvencesi’

Gen bankasının önemli bitki alanlarını ve tohum standını ziyaret eden Erdoğan’a, enstitü müdürü Dr. Hümeyra Yaman çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Ardından herbaryum odasına geçen Erdoğan, kurutulmuş bitkilerden herbaryum yaptı. Erdoğan, selektör ünitesi, tohum temizleme odası, fizyoloji laboratuvarı, kurutma odası, iklim odaları ve soğuk muhafaza odalarındaki çalışmaları da inceledi.

Haberin Devamı

1537 tohum toplandı

Yaman, Erdoğan’ın başlattığı Mirasımız Yerel Tohum projesinin katkılarıyla, 2020-2022 yılları arasında 1537 tohum toplandığını, yerel tohum toplama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Emine Erdoğan ziyaretine ilişkin sosyal medya paylaşımında ise şu ifadelere yer verdi:

‘Teşekkür ediyorum’

“Dünyanın 3’üncü gen bankası konumunda olan Ankara’daki Türkiye Tohum Gen Bankası’nı ziyaret ettim. Mirasımız Yerel Tohum Projemiz vesilesiyle toplanan ata tohumlarla birlikte binlerce genetik materyal burada çoğaltılıyor, yerli üretime değer katılıyor ve akademik araştırmalara da katkı sunuluyor. Hem geçmişimiz hem de geleceğimiz muhafaza altında tutuluyor. Yerli ve milli üretimin güvencesi olan tohum gen bankalarımızın sayılarının artmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Yazarlar