GündemTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Gazze'de düşmanlık bambaşka bir boyuttadır

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Gazze'de düşmanlık bambaşka bir boyuttadır

15.03.2024 - 20:39 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 'İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü'nde İslam karşıtlığının dünya genelinde rahatsız edici tırmanışına tanıklık edildiğini söyledi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Gazzede düşmanlık bambaşka bir boyuttadır

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü'nün, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından ilanının 3'üncü yıl dönümü olduğunu belirterek, "İslam karşıtlığının dünya genelinde rahatsız edici tırmanışına tanıklık ediyoruz. Ortak demokratik değerleri ve barış içinde bir arada yaşama imkanını ortadan kaldıran ırkçılık, yabancı düşmanlığı, din temelli nefret ve ayrımcılık, özellikle Batılı ülkelerde toplumları zehirleyen bir virüs gibi yayılmaktadır. Buna karşı sosyal bağışıklığı artırmanın yolu demokrasiye, insan haklarına ve farklılıklara saygıdan geçmektedir. Popülizmden, nefret söyleminden, cehalet ve dezenformasyondan beslenen İslamofobiyle mücadelede kalpleri İslam'a ısındırmak, İslam'ın barış dili ve mesajını daha geniş kitlelere ulaştırmak için de hepimize görevler düşmektedir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'NEFRET EYLEMLERİ, HİÇBİR ŞEKİLDE MEŞRU GÖRÜLEMEZ'

Bugün dünyanın dört bir köşesinde Müslümanların, İslamofobi'nin kavramsal sınırlarını aşan türlü saldırılar altında bulunduğunu aktaran Kurtulmuş, "Ayrımcı yasalar ve politikalar, kıyafet ve yaşam tercihlerine yönelik yasaklamalar, mabetlere, dini sembol ve kutsal değerlere, bu çerçevede özellikle Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar, Müslümanları terörle eşitleme ve şeytanlaştırma çabaları ile nihayet can ve mal emniyetini hedef alan doğrudan saldırılar, İslam düşmanlığı ve din temelli bir nefretin açık tezahürlerine dönüşmüş bulunmaktadır. Birbirlerini etkileyen ve tetikleyen bu nefret eylemleri, hiçbir şekilde meşru ve mazur görülemez. Kutsal değerlere yönelen ve 2 milyar Müslümanın duygularını inciten nefret dolu saldırılara da ifade özgürlüğü bahanesiyle müsamaha gösterilemez. Uluslararası insan hakları hukuku, meşru ifade ile nefret söylemi arasında belirgin bir hudut çizmiştir. Şiddeti, düşmanlığı ve ayrımcılığı teşvik eden eylemlerin yasaklanması uluslararası hukukun gereğidir. Sosyal barışı tehdit eden nefret ve şiddet kışkırtıcılığına karşı mücadele için gerekli ve yeterli yasal araçları sağlamada ulusal parlamentolara önemli görevler düşmektedir. BM İnsan Hakları Konseyi bu görevi hatırlattığı 53/1 sayılı kararında din temelli nefret eylemlerinin önlenmesi ve takibi amacıyla mevzuat ve politika düzeyindeki boşlukları giderme çağrısında bulunmuştur. Özellikle Avrupa'da makul siyaset damarlarını körelten ırkçı ve İslam düşmanı akımların kaygı verici gelişimi karşısında, gerekli önlemleri almak, bu ülkelerdeki demokratik kurumların tarihi sorumluluğudur" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

'GAZZE'DE DÜŞMANLIK BAMBAŞKA BİR BOYUTTADIR'

Dünya Müslümanlarının din temelli nefretin farklı tezahürleriyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş şöyle devam etti:

"Gazze'de ise bu düşmanlık bambaşka bir boyuttadır. İsrail'in büyük insanlık suçlarının üstünü beyhude bir çabayla örtmeye çalıştığı çarpık bir anlatı, mağduru zalim, zalimi mağdur gibi göstermekte, yüzde yetmişi kadın ve çocuklardan oluşan iki buçuk milyon sivil nüfusu şiddet ve terörle eşitleyerek ölümü ve toplu cezalandırmayı onlara reva görmektedir. Başka millet ve inanç sahiplerine yaşam hakkı tanımayan bu zulmün bir an önce son bulmasını, Filistin halkının hak ettiği barış ve adalete en kısa zamanda kavuşmasını diliyorum. Din temelli nefret, ırkçılık ve ayrımcılığın her türüne karşı mücadele azmimizi teyit ederken, Müslümanları hedef alan her türlü ön yargının, ayrımcılık ve düşmanlığın son bulduğu bir dünya özlemini de terennüm ediyorum."

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Gazzede düşmanlık bambaşka bir boyuttadır

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ, STK TEMSİLCİLERİYLE İFTARDA BULUŞTU

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM'deki Tören Salonu'nda Ankara Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ile iftar programında buluştu. Kurtulmuş, iftar yemeğinin ardından konuşma gerçekleştirdi. Kurtulmuş, Türkiye'de yaklaşık 150 bin sivil toplum kuruluşunun olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu sivil toplum kuruluşlarımızın giderek daha güçlenmesi, hem sayısal olarak sivil topluma destek olan vatandaşlarımızın sayısının artması hem de sivil toplum kuruluşlarımızın yönetsel kabiliyetlerinin artırılması ise önümüzdeki dönemde önemli vazifelerimizden biri olmalıdır. Bu çerçevede emeği geçen bütün arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum ki dünyanın neresine gidersek gidelim Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının orada bir faaliyetinin olduğunu, orada ta binlerce, on binlerce kilometre ötedeki insanlara sadece 'insan' olmak dolayısıyla yardım elini uzattıklarını, toplumsal dayanışmanın bütün imkanlarını onlara tahsis etmek için seferber olduklarını görüyor ve bundan memnuniyet duyuyoruz."

Haberin Devamı

'DEMOKRASİ 5 YILDAN 5 YILA OY VERMEK İŞİ DEĞİLDİR'

Kurtulmuş, sivil toplumun demokrasinin nişanelerinden birisi olduğunu kaydederek, "Sivil toplumu güçlü olmayan bir toplumun demokrasisinin de güçlü olması mümkün değildir. Çünkü demokrasi sadece 5 yıldan 5 yıla 'oy vermek işi' değildir. Demokrasi bu süre içerisinde toplumun farklı alanlarında çalışmalar yaparak teklifleri, projeleri, karar vericilere yansıtabilmek ve memleketin hayrına olacak işlerin yapılması için de elimizdeki bütün imkanları seferber edebilmek işidir. Bunun için sivil toplum kuruluşlarının kendi aralarında da tatlı bir rekabet içinde olmasını arzu ederiz. Bu çerçevede devlet her yeri her alanı kuşatabilecek, doldurabilecek tabi ki bir güce sahiptir ama asıl olan devletin boş bıraktığı alanları ya da devletin desteklenmesi gereken alanlarda da sivil toplumun projeleri ile ortaya çıkabilmesini temin etmektir. Özellikle kriz alanlarında toplumun bütün kesimlerine kuşatıcı hizmet verebilecek en önemli alan sivil toplum kuruluşlarıdır. Ayrıca yardımlaşmanın, dayanışmanın, fikir üretmenin, proje üretmenin, farklı fikirleri bağırmadan çağırmadan karşılıklı müzakere edebilmenin ve farklı fikirlerden de ortak millet hayrına, vatanımızın hayrına sonuçlar çıkarabilmenin pratik unsuru sivil toplum kuruluşlarımızdır" diye konuştu.

Haberin Devamı

'SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI GAZZE'DE FEVKALEDE HASSASİYET ORTAYA KOYDU'

Kurtulmuş, Türkiye'nin sivil toplum kuruluşlarının son yıllarda ciddi bir uluslararasılaşma sürecinde olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Bunu da iftiharla takip ediyoruz. Sadece içeriye dönük sözler değil. İnsanlığa dönük, dünyaya dönük sözlerin ve hizmetlerin ortaya koyulması da fevkalade önemlidir. Bu anlamda yurt dışında Türk kültürünün yaygınlaştırılması için hizmet veren kuruluşlarımızı, onların ortaya koymuş olduğu sivil çabaları, yardım kuruluşlarına ilave olarak Türkiye'nin kültürel diplomasi alanındaki mekanizmalarına da katkı sunan sivil toplum kuruluşlarını tebrik ediyorum. Ayrıca son Gazze'deki devam eden olaylar sivil toplumun ne kadar önemli olduğunu bir kere daha çok net şekilde önümüzde koymuştur. Evet, 5 ayı aşkın bir süredir devam eden, maalesef bütün dünyanın izlediği, ne yazık ki İslam ülkelerinin de yeterince tepki gösteremediği, Gazze'deki soykırım boyutlarına varmış olan bu büyük katliam karşısında inanın ki dünyanın 4 bir tarafında sivil toplum kuruluşları fevkalade ciddi bir hassasiyet ortaya koymuşlardır. Bu anlamda her tarafta binaların yıkıldığı, insanların gölgesine sığınacağı bir duvarın dahi kalmadığı Gazze şeridinde hayatlarını hiçe sayarak oradaki insanlara yardım etmek için Siyonist rejimin çizdiği işgal sınırlarını tanımayan 'sınır tanımayan doktorlar'ı saygıyla, minnetle yâd ediyoruz. O doktorların içerisinde, o sivil toplumdan gelen gönüllülük esasıyla çalışan, hayatını hiçe sayan o insanlar büyük bir insanlık destanı, büyük bir kahramanlık destanı yazıyorlar."