GündemTapu sorunu bitti 50 bin ev dönüştü

Tapu sorunu bitti 50 bin ev dönüştü

22.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, ilçede imar planı çalışmalarını tamamladıklarını, mülkiyet sorununu çözdüklerini, 50 bin 302 konut ve işyerini dönüştürdüklerini söyledi

Tapu sorunu bitti 50 bin ev dönüştü

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, İstanbul’da imar planı çalışmalarını tamamlamış birkaç belediyeden biri olduklarını belirterek, “16 bin tapu dağıtıp mülkiyet sorununu çözdük. İlçedeki 180 bin bağımsız bölümden 50 bin 302 tanesi dönüştürdük. Halen 1250 inşaat sürüyor” dedi.
Kağıthane’de planladıkları projeleri “3D” şeklinde formüle ettiklerini belirten Kılıç, şöyle konuştu:
“2004’te Kağıthane ile ilgili şöyle bir algı vardı: İstanbul’un kıyısında, 30-40 yıl içinde gecekondulaşarak oluşmuş bir ilçe algısı vardı. Oysa burası antik devirden beri yerleşim merkezi. Bu algıyı değiştirmek için geleceğe dönük planlama için halkın karşısına 3D formülüyle çıktık. Bunlardan birincisi deniz suyu, 100 yıllık hayaldi. Karadeniz’den su getirerek, Kağıthane deresinin ve Haliç’in temizlenmesi projesini hayata geçirdik. Bu hayalimiz gerçekleşti. İkincisi Haliç’i Karadeniz’e bağlayan 62 kilometrelik tarihi demiryolu projesiydi. Bu projeye başladık. Üçüncü olarak da kentsel dönüşüm çalışmalarında çok hızlı yol aldık. Yapı stoğunun yüzde 28’ini dönüştürdük.”

Tapu sorunu kalmadı
Kağıthane’nin neredeyse tamamına yakınının iskansız ya da projeye aykırı yapılardan oluştuğunu görerek çalışmaya başladıklarını anlatan Kılıç, şunları söyledi
“Mülkiyet sorunu çözümlenmemişti. Binaların üzerinde katlar vardı ama arsalar ya Hazine, ya büyükşehir, ya da ilçe belediyesine aitti. Bu sorunu çözmek için 16 bin tapu verdik, bu şekilde 80-90 bin kişiyi rahatlattık. Arsaları vatandaşa sattık. Şu anda tapusuz çok az alan kaldı. Tapuları hak sahipliği durumuna göre belli bir bedelle verdik. Bazı insanların tapu tahsis belgesi, bazılarının imar affı müracaatı vardı, bir kısmının hiç belgesi yok sadece binası vardı. Bunların hepsinin satış şekilleri farklı oluyor. Bunun için bazılarına peşin, bazılarına 60 ay vadeyle sattık. Herkes yerlerini ikinci defa satın almış oldu.”

1250 inşaat sürüyor
Dönüşüm olması için mülkiyet sorununun çözülmesinin şart olduğunu vurgulayan Kılıç, sorun çözüldükten sonra dönüşüm sürecinin hızlandığını belirterek, şöyle konuştu:
“Ada bazında dönüşümü imar artışıyla teşvik ediyoruz. Öyle olunca otopark, çocuk parkı, spor alanı sorunları kendi içinde çözülüyor. Binalar dönüşünce en az üç kat değerleniyor. Belediye olarak özel proje alanı üretip, tam olarak proje içine girmiyoruz. Sadece teşvik ediyoruz. Kağıthane’de depo konut alanı yok. Mecburen dönüşümü, kademeli bir şekilde yıkıp yapacağız. Halen 1250 tane devam eden inşaat var. Sanayi bölgelerinde ise sanayiciyi dönüşüme teşvik ediyoruz. Sanayi alanlarından yüzde 60’a kadar terk alıyoruz. Sanayici için de yeni fonksiyonuyla proje üreteceği yeni bir alan ortaya çıkıyor. Yeşil alanda yapılmış 1500 gecekonduyu kaldırdık. Büyükşehir belediyesiyle birlikte 1000 tane daha konut üretiyoruz. Bu sayede diğer yeşil alanlarda kalanları da kaldıracağız. Kent dönüşürken hem planlı bir kent oluşuyor, hem de sağlam binalar ortaya çıkıyor.”

Haberin Devamı

‘İmar planlarını internete koyduk’
Kağıthane’nin imar planlarını tamamlayarak internete yüklediklerini belirten Başkan Kılıç, “Plantı, tamamen şeffaf, açık bir ilçe haline geldik” dedi. Kılıç, şunları söyledi:
“Bir ilçenin doğru ve düzgün gelişmesi için planlı olması gerekir. Göreve gelir gelmez öncelikle 5000’lik ve 1000’lik planlara başladık. Gecekondu önleme bölgeleri oluşturduk. Cendere Vadisi, Kağıthane Merkez ve sanayi dönüşüm planlarını yaptık. Mahalle içinde ada bazında dönüşümü teşvik için imar teşvikleri oluşturduk. Tüm bu planları yaptık ve olmayan yerlerdeki blok etüdlerini de oluşturduk. Hepsini internet sitesine yükledik. Planlı, açık, şeffaf bir ilçe haline geldik. İnsanlar internete girdiği zaman, yolda yürürken bile ilgilendikleri yerin imarını görüyor. İnsanların kafası karışmasın diye bu bilgileri kamuoyuna açtık. İmarı da çok hızlandırdık.”

Haberin Devamı

‘Haliç’ten Karadeniz’e tren seferi konacak’
Başkan Kılıç, I. Dünya Savaşı yıllarında Haliç ile Karadeniz kıyısındaki Ağaçlı köyü arasında varolan demiryolunu yeniden inşa edeceklerini ve yolcu taşımacılığına başlayacaklarını açıkladı. Kılıç, şu bilgileri verdi:
“Şehrin elektriğini sağlayan Silahtarağa Elektrik Fabrikası’nın kömürsüz, dolayısıyla şehrin elektriksiz kalma tehlikesini bertaraf etmek üzere Ağaçlı ve Çiftalan kömürlerini orman üzerinden Kâğıthane’ye getiren bir tren yolu olduğunu tespit ettik. Orijinal adı Haliç Karadeniz Sahra Hattı olan Kâğıthane Demiryolu’nu yeniden inşa edeceğiz.”
1914-1916’da kurulup 1952’de kaldırılan demiryolunun 1999’da keşfedildiğini ifade eden Kılıç, “Tarihi demiryolunun güzergahı, TCDD teknik kadrosuyla birlikte tespit edildi. Çabalarımız sonucu bu güzergah İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 16.09.2011 tasdik tarihli imar planlarına işlenerek onaylandı. Tamamlandığında İstanbul, tarihi, nostaljik ve turistik bir trene kavuşacak” dedi.

‘İETT arazisine komşu arsaya pazar yeri ve otopark yaptık’
Başkan Kılıç, Büyükdere Caddesi üzerinde yer alan ve birkaç yıl önce Dubai Şeyhi El Maktum’un burgu kule yapmak istediği İETT arazine komşu arsaya pazar yeri ve otopark yaptıklarını söyledi. İstanbul’un ilçe sınırlarının ‘çarpık’ olduğunu vurgulayan Kılıç, şu bilgileri verdi:
“İlçe sınırları çarpık belirlenmiş. Mesela Sapphire alışveriş merkezi bizim sınırlarımızda ama İETT arazisi bizde değil. İETT’ye bitişik küçük bir arsa var, orası bizde. Bu iki arsa arasından Gültepe’yi Çeliktepe’ye bağlayan bir yol işlenmiş ve böylece arsanın bir kısmı bizde kalmış, bir kısmı başka belediyede. Arazinin bizde kalan kısmında, zeminin üstüne 3 bin 500 metrekare çocuk parkı yaptık. Altını da pazar yeri ve otopark olarak değerlendirdik. ”

Büyükşehir Seyrantepe’ye...
Seyrantepe’deki oto sanayinin bir kısımın kendilerinde, bir kısmının Sarıyer’deolduğunu belirten Kılıç, şöyle konuştu:
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Seyrantepe metro otoparkının üstüne geliyor. Projesini yaptılar, ihalesini de yapacaklar. Belediyenin bütün birimleri buraya taşınacak. Büyük bir kule düşünüyorlardı ama plancılarda anlayış değişikliği oldu. Artık kule yapmak istemiyorlar.”

Haberin Devamı

Karadeniz’in suyu Haliç’i yılda 3 kere temizliyor
Başkan Kılıç, Karadeniz’den tünellerle aktarılan suyun Kağıthane deresine aktarıldığını ve bu devirdaimle Haliç’in suyunun yılda üç kez temizlendiğini söyledi. Günde 260 bin metreküp suyun Haliç’e pompalandığını ifade eden Kılıç, şu bilgileri verdi:
“Çayırbaşı - Ayazağa güzergahında 5 bin 50 metre uzunlukta inşa edilen bir sistem ile deniz suyu Kağıthane deresine veriliyor. Çalışmanın 4 bin 307 metresi 2 metre çapında bir tünel ile 749 metresi ise boru sistemiyle gerçekleştiriliyor. Çayırbaşı ile Ayazağa arasındaki kot farkı 9 metre. Bu iki nokta arasında su pompalanmasında bir sorun olmasın diye güzergah üzerine 2 adet terfi istasyonu kuruldu.”

Yazarlar