GündemDilan Polat neden serbest kaldı? İşte tüm detaylar

Dilan Polat neden serbest kaldı? İşte tüm detaylar

20.08.2024 - 13:55 | Son Güncellenme:

Suç örgütü kurma ve yönetme, kara para aklama suçlamalarıyla eşi Engin Polat’ın da aralarında bulunduğu 5 kişi ile kasım ayında tutuklanan Dilan Polat hakkında adli kontrol tedbirleri uygulanarak tahliye kararı verildi. Peki Dilan Polat neden serbest kaldı? Mal varlıklarına el konulacak mı? İşte tüm detaylar...

"Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" ve "Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet" suçlarından haklarında 40 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Dilan ve Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 28 sanık hakkında dava açılmıştı. Kasım ayından itibaren cezaevinde tutuklu bulunan Dilan Polat hakkında yeni bir gelişme yaşandı.

Haberin Devamı

TÜM SUÇLARDAN TAHLİYE EDİLDİ

Dilan Polat'ın avukatı Sevinç Horoz'un tutukluluk incelemesine yaptığı itiraz 8. ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme, yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol talebi Dilan Polat'ın tüm suçlardan tahliyesine karar verildi. Polat'ın tahliyesi için cezaevine yazı gönderildi ve dün Polat, tahliye edildi.

DİLAN POLAT'TAN ENGİN POLAT'A ZİYARET

Cezaevinden çıkan Polat, bugün Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki Karatepe Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan eşi Engin Polat'ı ziyaret etti. İstanbul'dan beraberinde 2 çocuğu ve kardeşi Sıla Doğu ile gelen Dilan Polat, eşi Engin Polat ve kayınpederi Sezgin Polat ile cezaevinde yaklaşık 1’er saat görüştü.

Dilan Polat, cezaevi çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakırken, kız kardeşi Sıla Doğu ise "Tabii ki çok mutluyuz. İlk kez bugün birbirlerini gördüler. Çok mutlu oldular" dedi. Gazetecilerin "Avukatınız görüşmeye geldi mi?" sorusu üzerine, "Evet geldi. Teşekkür ederiz" diyen Sıla Doğu, 'Engin'in durumu nasıl?' sorusuna ise "Engin'in durumu hiç iyi değil" yanıtını verdi. (Mehmet YİRUN/DHA)

Haberin Devamı
1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

4 EYLÜL'DE HAKİM KARŞISINDA ÇIKACAKLAR

Dilan Polat ve Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 28 sanık 4-5 ve 6 Eylül tarihinde hakim karşısına çıkacak.

‘MAHKEMENİN HALA TUTUKLU YARGILAMASI KANUNEN UYGUN DEĞİL’

Suçlandığı nokta ise sadece yapmış olduğu ticari işlemlerde birtakım vergi usul kanunu muhalefetine ilişkin eylemleri var diye söylenmiş. Özellikle kripto paralara ilişkin olarak şu husus vurgulanmış: Bir hesap açmış, hesaba iki defa para yatırmış, 5 daha para çekmiş. Bu kara para aklama değil, normal sıradan vatandaş diye bir rapor hazırlanmış. Mahkemenin bu kişiyi hala tutuklu olarak yargılaması kanunen uygun değil.

Tutuklama zorunlu şartlarda uygulanması gereken hususlar. Kasım ayında soruşturma başlamıştı. Suçtan elde edilen gelirlerin tespit edilmesi, suçluların kaçmaması, delilleri yok etmemesi, gizlememesi, bu kapsamda tanık, mağdur, diğer kişilerle ilgili baskı kurmaması için yüklenen suç iddianame ilk düzenlenmeden kara para aklama, suç işlemek amaçlı örgüt kurmak olduğu için savcılık makamı o dönemde yerinde bir tespitle sulh ceza mahkemesi aracılığıyla tutuklama kararı verdi. MASAK raporu ortaya çıktıktan sonra Dilan Polat’ın yapmış olduğu eylemlerde şunu anlıyoruz. Ticari olarak karar verici mercide değildir.

Haberin Devamı

Kara parayı aklayan Dilan Polat değil. O zaman ancak bir kişiyi şuradan cezalandırabilirsiniz: TCK’nın 282’nin 2’nci maddesi mal varlığı değerlerinin hukuka aykırı olduğunu bulan kişi, satın alan, kabul eden kişi 2 yıl ile 5 yıl arasında ceza ile cezalandırılır.

ENGİN POLAT’A TAHLİYE YOLU AÇILIR MI?

Şu aşamada tahliye yolu çok kolay gözükmüyor. Bütün iradenin bu iki kişi tarafından yapıldığını MASAK raporu belirtmiş. Engin Polat ve Sezgin Polat için bir tahliye kararının verileceğini söylemek doğru olmaz.

MAL VARLIKLARI NE OLACAK?

Engin Polat, Sezgin Polat’ın ve Engin Polat’a bağlı şirketlerin mal varlığı değerleri ile Dilan Polat’ın şahsına ait mal varlığı değerlerini birbirinden ayırmamız gerekiyor. MASAK raporunda bu ayrılmış durumda. Suçtan elde edilen kaynakların müsaderesi, MASAK’ın kendi kanunu çerçevesinde de bunların Engin Polat ve Sezgin Polat’ın mal varlığı devlete kalacaktır.

Haberin Devamı

‘DİLAN POLAT’IN MAL VARLIĞINA EL KONMAYABİLİR’

Dilan Polat’a yönelik sulamalarda MASAK raporu dikkate alınırsa, Vergi Usul Kanunu’nun 359’uncu A Maddesi gereğince yanıltıcı belge düzenlemekten 18 ay ve 5 yıl arasında hapis cezası öngörülüyor.  Vergi ziyanına sebep olunan miktarın 3 katı oranında vergi cezası olacak. Dilan Polat’ın mal varlığına el konmayabilir.”