GündemŞişman: Kadınlarla birlikte büyüdüm

Şişman: Kadınlarla birlikte büyüdüm

08.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Girişimci Eda Şişman’ın 15 yıl önce 60 metrekare bir dükkânda tek başına üretimini yaptığı mantılar, şimdi tüm Türkiye’de ve yurt dışında satışta. Çalışanların yüzde 85’inin kadın olduğunu söyleyen Şişman, “Amacım daha fazla kadına istihdam sağlamak” dedi.

Şişman: Kadınlarla birlikte büyüdüm

İstanbul’da yaşayan 39 yaşındaki iki çocuk annesi Eda Şişman, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra İstanbul’a döndü. En büyük hayali bir işletme kurup, kadın istihdamına katkı sağlamak olan Şişman, mezun olduktan kısa bir süre sonra bu hayalini gerçekleştirmek için kollarını sıvadı. Bankadan çektiği 5000 TL’yi kendine sermaye yaptı ve tek başına mantı üretmeye başladı. İşini zamanla büyüttü, şimdi 3000 metrekarede büyüklüğünde bir işletmesi bulunan Şişman’ın 75 çalışanı var. Çalışanların yüzde 85’ini de kadınlar oluşturuyor. “Amacım daha fazla kadına istihdam sağlamak” diyen Şişman başarı hikâyesini Milliyet’e anlattı:

Haberin Devamı

“Üniversiteden mezun olduktan sonra evlendim ve Bolu’ya yerleştim. Eşimin ailesinin yanında çalışmaya başladım ancak istediğim bu değildi. Benim hayalim bir ürün üretip marka haline getirmek ve kadın istihdamına katkı sağlamaktı. 2006’da bu hayalimi hayata geçirmeye karar verdiğimde sermayem yoktu. Kayınvalidemin öğrettiği gibi mantı yapmaya karar verdim. Bankadan kredi çektim ve gerekli aletleri aldım. 60 metrekarelik bir imalathanede başladım bugün 3000 metrekarelik bir üretim tesisine dönüştü. Kadınlarla çalışmaya başladım. İlk yıllar birlikte çalıştığım o kadınların hepsi hâlâ yanımda. Amacım hepsini emekli yapmak. Çalışanlarımın yüzde 85’ini de kadınlar oluşturuyor. Türkiye’nin dört bir yanına ve yurt dışına üretim yapıyoruz. Bugünlere yanımda çalışan kadınlar sayesinde geldim, kadınlarla birlikte büyüdüm. Amacım daha fazla büyümek ve daha fazla kadına istihdam sağlamak. Firmaların temel amaçlarından biri de kadın istihdamı olmalı. Ekonomik özgürlüğü olan kadının daha özgür olduğunu düşünüyorum. Firma olarak, ihtiyaç sahibi kız çocuklarına da eğitim bursu veriyoruz. Çünkü inanıyoruz ki güçlü çocuklar, aydınlık yarınlar demek.”