09.02.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
EVRİN GÜVENDİK/ANKARA
EVRİN GÜVENDİK/ANKARA- Tarhan ve Baran’ın sunumları gerek çocuk gerekse kadına şiddetin “ailede öğrenildiği”ni, kadına şiddeti ise boşanmaların körüklediğini ortaya koydu. Türkiye’de illere göre boşanma ve kadın cinayetleri oranlarını gösteren grafik paylaşan Tarhan, boşanma sayısıyla şiddet sonucu öldürülen kadınların sayısının aynı illerde yüksek çıktığını ifade etti. Tarhan, “Evlilik ve boşanma olaylarını yönetemezsek şiddet olaylarının önüne geçemeyiz. Kelepçe takılması, uzaklaştırma alınması, bunlar kısa vadeli çözümler ama etkisi çok sınırlı, işe yaramıyor” dedi. Tarhan, “Şiddeti şiddetle çözemiyoruz. Şiddeti ikna ve inandırmayla çözmemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.
‘Küresel kahraman olurdu’
Eskiden çocuklara kültür aktarımını ailenin yaptığını ancak günümüzde bunun sosyal medya tarafından yapıldığını dile getiren Tarhan, şöyle konuştu:
“Sosyal medya yaptığı için de bütün küresel kültürün biz şu anda nesnesiyiz, öznesi değiliz. Küresel kültürün öznesi olmamız için bizim kendi değerlerimizi küresel değer yapmamız lazım. Mesela bir Nasrettin Hocayı küresel değer yapmamız lazım. Nasrettin Hoca Hollywood’un elinde olsa şu anda küresel kahramandı. Biz aile içi şiddeti gösteriyoruz ama bakıyoruz televizyonlarda bizim ‘millî’ dediğimiz şeylerde elinden kılıç eksik olmayan bir Türk erkeği modeli var; bu modeli erkek modeli olarak şu anda televizyonlar öğretiyor.”
Baran da şiddetin ailede öğrenildiğinin araştırmalarla ortaya konulduğunu ifade etti ve “Çocukluk döneminde anne baba arasındaki şiddete tanık olmak, çocuklara hem kurban hem de fail rollerini öğreterek kadına karşı şiddetin nesilden nesle aktarılmasına sebep olmaktadır” dedi.