11.05.2018 - 18:14 | Son Güncellenme:
Ramazan ayı denildiğinden akla gelen en önemli ibadetlerden birisi de teravih namazıdır. Yatsı namazının son sünnetiyle vitir namazı arasında kılınan ve 20 rekât olan bu namaz hakkında Peygamberimiz hadislerinde; faziletine inanarak kılanların anasından doğduğu gün gibi günahlarından kurtulacağı namaz olarak bahsetmiştir. Ramazan ayının başlangıcıyla birlikte başlayan bu namazın gecesinde sahura da uyanılmaktadır.
Yine Ramazan ayı denildiğinde akla gelen en önemli ibadetlerden birisi Ramazan orucudur. Gece sahura kalkılarak yemek yenip daha sonra akşam ezanına kadar hiçbir şey yemeden ve içmeden geçirilerek yapılan bu ibadet, nefse karşı bir duruşu simgelemektedir. Yalnızca ağza konan yiyeceklerin değil, ahlaki yanlışların da önüne geçen oruç, yoksulun halinden anlayıp, onlarla beraber olmayı da öğütleyerek toplumsal birliktelik meydana getirmektedir. Bu ayda iftar sofraları misafirlere, akrabalara ve yoksullara açık olmalıdır. Kur’an-ı Kerim’de Ramazan orucu için “Kim ramazan ayını oruçlu geçirir de, kendi nefsine Ramazandan sonra Allah'a isyan etmeyeceğine dair söz verirse sorgusuz ve sualsiz Cennet’e girer.” ifadeleri yer almaktadır.
Kur’an- Kerim okumak
Allah’ın yeryüzüne bir mesajı, insanlara yol göstericisi olan Kur’an-ı Kerim’i okumak ve anlamak insanlara daima farz olmuştur. Öyle ki Yüce Allah’ın bizlere gönderdiği ilk emir “Oku” emri olmuştur. Ramazan ayı içerisinde diğer birçok ibadette olduğu gibi Kur’an okumak da ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Bu sebeple özellikle camilerde bu ayda hatimler indirilmekte ve bolca Kur’an okunmaktadır.