GündemÖmer Fahreddin Türkkan nam-ı diğer Fahreddin Paşa kimdir?

Ömer Fahreddin Türkkan nam-ı diğer Fahreddin Paşa kimdir?

20.12.2017 - 16:34 | Son Güncellenme:

Fahreddin Paşa kimdir sorusu günün yanıtı en fazla merak edilen soruları arasında yer aldı. Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed'in mesnetsiz ifadelerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan art arda sert açıklamalar geldi. İşte Fahreddin Paşa'ya ilişkin bilgiler...

Ömer Fahreddin Türkkan nam-ı diğer Fahreddin Paşa kimdir

Medine kahramanı Fahreddin Paşa, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed'in yakışıksız ithamlarının ardından gündeme oturdu. Türk halkı sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise açıklamaları ile Abdullah bin Zayed'e gereken yanıtı verdi. Peki Fahreddin Paşa kimdir? İşte yanıtı...

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN TEPKİSİ

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ İBRAHİM KALIN'IN TEPKİSİ

Ömer Fahreddin Türkkan

Ömer Fahreddin Türkkan (1868, Rusçuk - 22 Kasım 1948, Eskişehir yakınları), Türk asker ve diplomat. Özellikle I. Dünya Savaşı sırasında çıkan Şerif Hüseyin İsyanı'nda zor şartlar altında Medine'de yönettiği 2 yıl 7 ay süren Medine Müdafaası ile bilinmektedir. "Medîne Müdâfii", "Türk Kaplanı", "Çöl Kaplanı", "Medine Kahramanı" lakaplarıyla anılır.

Erken hayatı

Rusçuk'ta doğdu, 93 Harbi'nden sonra ailesiyle birlikte İstanbul'a yerleşti. Mekteb-i Harbiye'yi birincilikle bitirdi. Erkan-ı Harbiye Mektebi'ni bitirdikten sonra 1891 yılında Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle göreve başladı. Balkan Savaşı'nda Çatalca savunmasında ve Edirne'nin geri alınışı'nda görev aldı.

Haberin Devamı

Ailesi

1900'de Ferik Ahmet Paşa'nın kızı Ayşe Sıdıka Hanımefendi (1884-1959) ile evlendi. Çocukları:

Suphiye Türkkan 1904-1978 (kız)
Mehmed Selim Türkkan 1908-1991(oğlan)
Mehmed Orhan Türkkan 1910-1994 (oğlan)
Ayşe Nermin Türkkan 1919-1997 (kız)
Ayhan Türkkan 1928-4.2.1959 (oğlan)

I. Dünya Savaşı

I. Dünya Savaşı başladığında 4. Ordu'ya bağlı 12. Kolordu komutanı olarak Musul'da bulunuyordu. 1915 yılında 4. Ordu komutan vekilliğine getirildi. Bu bölgede iken hem tehcire tabi tutulan Ermenileri yerleştirmesiyle uğraştı aynı zamanda Urfa, Zeytun, Musadağı ve Haçin'deki Ermeni isyanlarını bastırdı.

1916 yılında 4. Ordu komutanı Cemal Paşa tarafından Medine'deki Hicaz Kuvve-i Seferiyesi komutanlığına atandı. İngilizlerin desteğinde isyana girişen Şerif Hüseyin ordusuna karşı, kısıtlı imkanlara rağmen yaptığı Medine Müdafaası büyük takdir topladı.

Savaş sonrası hayatı

Medine Kuşatması'ndan sonra savaş esiri olarak önce 27 Ocak 1919 tarihinde Mısır'a daha sonra da 5 Ağustos 1919 tarihinde Malta'ya sürgün edildi. Sürgün sırasında, savaş suçlularını yargılamak üzere İtilaf Devletleri tarafından İstanbul'da kurulan Kürt Nemrut Mustafa Paşa Divan-ı Harbi adı verilen mahkemece ölüme mahkûm edildi. Ancak Ankara Hükümeti'nin gayretleriyle 8 Nisan 1921 tarihinde Malta'dan kurtulduktan sonra Eylül 1921 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmak üzere Ankara'ya geldi. Başkomutan Müşir Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından Güney Cephesi'nde Fransız Ordusu'na karşı savaşan Türk kuvvetlerini birleştirmekle görevlendirildi. Fransızlarla Ankara Antlaşması'nın imzalanmasıyla güneyde savaş sona erince 9 Kasım 1921 tarihinde TBMM tarafından Kabil Büyükelçiliği'ne atandı. Türk-Afgan dostluğunun gelişmesinde önemli rol oynadı.

Haberin Devamı

1936 yılında Ferik korgeneral rütbesi ile ordudan emekli oldu. 22 Kasım 1948 tarihinde bir tren yolculuğu sırasında Eskişehir yakınlarında kalp krizi geçirerek vefat etti. Vasiyeti üzerine Aşiyan Mezarlığına defnedildi.