Gündem OHAL Komisyonu, faaliyet raporu yayımlandı

OHAL Komisyonu, faaliyet raporu yayımlandı

29.01.2019 - 09:53 | Son Güncellenme:

Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun raporuna göre; komisyona yapılan 125 bin 600 başvurudan 50 bin 500'ü karara bağlanırken, 46 bin 750'si reddedildi, sadece 3 bin 750 başvuru kabul edildi. Raporda, bir başvurucunun FETÖ çağrısının ardından Bank Asya'ya, "Arkandayız Bank Asya Diren" notuyla para yatırdığı da gözler önüne serildi.

OHAL Komisyonu, faaliyet raporu yayımlandı

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, göreve başladığından bu yana yaptığı çalışmaları ve karar verme sürecine dair tüm işlemlerini rapor haline getirdi. OHAL Komisyonu, KHK'lar ile kamu görevinden çıkarılma, öğrencilikle ilişiği kesilme, emekli personelin rütbelerinin alınması ve kurum kuruluşların kapatılması işlemlerine ilişkin başvuruları değerlendirmek üzere 22 Mayıs 2017'de 685 sayılı KHK ile kuruldu. Eski Askeri Yargıtay binasını dönüştürülerek, komisyon tarafından hizmet binası olarak kullanılmaya başlandı. Yedi üyeden oluşan komisyon bünyesinde 80'i raportör (hâkim, uzman, müfettiş) olmak üzere, toplam 250 personel görevlendirildi. Komisyonun görev süresi, 23 Ocak 2019'dan itibaren 1 yıl süreyle uzatıldı.

Haberin Devamı

1.5 YIL İÇİNDE BİTECEK

Raporda öne çıkan bilgiler özetle şöyle:

- Oluşturulan özel bilgi işlem alt yapısı ile başvurulara ilişkin 24 bakanlık/kurum ve 112 alt kurumdan gelen bilgiler sistemde bir araya getirildi.

- OHAL kapsamında yayımlanan KHK'lar ile 125 bin 678'i kamu görevinden çıkarma olmak üzere toplam 131 bin 922 tedbir işlemi gerçekleştirildi. 31 Aralık 2018 itibarıyla komisyona yapılan başvuru sayısı 125 bin 600. Şimdiye kadar bu başvurulardan 50 bin 500'ü karara bağlanırken, 46 bin 750'si reddedildi, sadece 3 bin 750 başvuru kabul edildi. Böylece komisyon, 1 yıl içinde toplam başvurların yüzde 40'ının karara bağlanmış oldu.

- Komisyon haftada bin 200 civarında bireyselleştirmiş ve gerekçeli karar verebilmektedir. Bu kapsamda incelenmesi devam eden tüm başvuru dosyalarının 1,5 yıl içinde karara bağlanması hedefleniyor.

Haberin Devamı

AYM VE AİHM BAŞVURULARINDA DÜŞÜŞ

- OHAL Komisyonu'nun kurulması, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve AİHM'de bulunan dosya sayısında düşüş sağladı. AYM'nin kabul edilemez bulduğu 70 bin 771 bireysel başvurunun, 65 bini komisyonun görevi kapsamındaydı.

- Darbe girişiminden sonra AİHM nezdinde Türkiye aleyhine yapılan başvuru sayısı artarak, 24 bin 600'e ulaştı. AİHM'nin, komisyonu iç hukuk yolu olarak kabul eden 12 Haziran 2017 tarihli Köksal kararından sonra, benzer başvuruların AİHM tarafından toplu olarak reddedilmesiyle, AİHM başvuruları önemli miktarda düştü.

- Kamudan en fazla ihraç İçişleri ve Milli Eğitim bakanlıklarında yaşandı. İçişleri'nde 41 bin 873 kişi ihraç edilirken, bunlardan 796'sı hakkında iade kararı verildi. Milli Eğitim'de 34 bin 393 kişi ihraç edildi, sadece 677 kişinin işe iadesine karar verildi.

- 270 öğrencinin ilişiği okullardan kesildi. 3 bin 213 TSK personelin rütbesi alındı. 2 bin 761 kurum kuruluş kapatıldı.

HESAP HAREKETLERİNDE "DİREN BANK ASYA" MESAJI

Raporda, verilerin inceleme süreci, sistem üzerinden anlatıldı. Başvurucuların banka hesap bilgi ve hareketleri de örneklendirildi. Bir başvurucunun Banka Asya'ya para yatırma işlemiyle ilgili hasap açıklamasına, "Arkandayız Bank Asya Diren" ifadesi ile para girişinde bulunduğu görüldü.

Haberin Devamı

Raporda, 17-25 Aralık sürecinin ardından bir başvurucunun başka bankadan tüketici kredisi çektiği ve Bankasya'ya yatırdığı da gözler önüne serildi.

11 BİN BAŞVURUCU DESTEK PARASI YATIRDI

Bankalar Birliği Kredi Kayıt Bürosu'ndan alınan kredi kullanım verilerine göre, komisyona başvurusu bulunan ve başka bir bankadan kredi kullanan 27 bin 298 kişiden 11 bin 516'sı Bank Asya'ya destek amaçlı para yatırdı.

KRİTERLER AÇIKLANDI

Raporda, başvurularda mesleğe iade ya da iade edilmemeye yönelik verilen kararlarda gözetilen kriterler de ilk kez açıklandı. Buna göre, örgüt içi iletişim programı kullanımı, Bank Asya hesap bilgileri, kapatılan dernek, vakıf, sendika ve federasyon üyelik bilgileri, iltisaklı kuruluşlardaki çalışma kayıtları, örgütle iltisaklı basın yayın kuruluşlarıyla ilişkisi, iltisaklı öğretim kurumlarındaki kayıtlar, müzahir kuruluşlara yapılan mali destek ve para gönderme bilgileri, şüpheli işlem ve para transferleri ve diğer mali bilgiler, idari soruşturma bilgileri, adli soruşturma ve kovuşturma bilgileri ile diğer tespitler, kararlarda gözetilen kriterler arasında yer aldı. Toplanan veriler, değerlendirildikten sonra karara bağlanıyor.

Haberin Devamı