GündemLongoz Ormanı havadan görüntülendi

Longoz Ormanı havadan görüntülendi

26.09.2013 - 14:44 | Son Güncellenme:

Tekirdağlı paraşütçü, doğal güzelliğiyle ünlü Longoz Ormanlarını havadan görüntüledi. Ortaya kartposalları andıran muhteşem manzaralar çıktı.

Longoz Ormanı havadan görüntülendi

KIRKLARELİ’nin Demirköy İlçesi’ne bağlı İğneada Beldesi’nde bulunan ve doğal güzelliğiyle bilinen Longoz Ormanlarını Tekirdağlı paraşüt sporcusu Arslan Hamza Algül, havadan görüntüledi. Ortaya da kartpostalları andıran görüntüler çıktı. Daha önce Trakya’nın doğal güzelliklerini havadan paramotoru ile görüntüleyen Tekirdağ Doğa Sporları Başkan Yardımcısı, paraşüt sporcusu Arslan Hamza Algül, Kırklareli’nin Demirköy İlçesi’ne bağlı İğneada Beldesinde bulunan Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyüğü olan Longoz Ormanları'nı paramotoru ile havalanarak görüntüledi. İki gün süren çekimlerde Algül, Mert Gölü kıyısından havalanarak derelerin Karadeniz ile birleştiği yerleri, Saka Gölü, Hamam Gölü ve Pedina Gölü’nde doğal yaşam alanlarını kamerasına kaydetti. Algül’e uçuşları esnasında çok sayıda kuş türü de eşlik etti. Ortaya da kart postalları andıran görüntüler çıktı.

Haberin Devamı



ZENGİN BİTKİ ÖRTÜSÜNE SAHİP
İğneada Longoz Ormanları’nın Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyüğü olduğunu ifade eden Algül, “Yıldız (Istranca) Dağlarından, Karadeniz sahillerine doğru akan derelerin taşıdığı alüvyonların birikmesi ve mevsimsel olarak sular altında kalması sonucunda oluşan Longoz Ormanları'nda, alanda zengin sucul bitki örtüsüne sahip Mert Gölü, Saka Gölü, Hamam Gölü ve Pedina Gölü bulunmakta. 3 Longoz Ormanı’nın bulunduğu Türkiye’de İğneada Longozu 2 bin 511 dönüm büyüklükle, Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyüğü. İğneada Longozunun yanı sıra Sakarya Karasu Acarlar Longozu ve Sinop Sarıkum Longozu bulunmakta. İğneada Longozu'nda 544 tür bitki, 46 tür canlı, 25 tür sürüngen, 50 tür memeli, 30 tür tatlı su balığı, 20 tür deniz balığı, 219 tür kuş barınıyor. Longoz Ormanları gürgen, kayın ve meşe ağırlıklı ağaçlardan oluşmakta, lagün göller ise özel doğal yapılardır. Aynı zamanda bu bölgenin Kuzey ve Güney kuş göç yolu üzerinde' dedi.

Haberin Devamı

TERMİK SANTRAL TEHLİKESİ

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nın hemen bitişiğine orman arazisine ithal kömürle çalışacak bir termik santralın yapılması planlanıyordu. Bölge sakinleri ve yerel yöneticiler doğal yaşamı yok edecek bu girişime karşı çıktı.Altın kumları ile ünlü İğneada’ya her yaz gelen 400 bin turistin santralden deşarj edilen sudan etkileneceğine dikkat çekildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da Beğendik’e yapılması planlanan termik santral başvurusunu reddetmesi bölge halkını biraz olsun rahatlattı. Orman arazisine böyle yatırımın yapılmaması gerektiğini belirten çevreciler, şimdi termik santral yerine bölgeyi turistlik açıdan kalkındıracak projelerin hayata geçirilmesi görüşünde...