30.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Aysel Bozan Yılmaz
LGS’de devlet liseleri için tercihler pazartesi günü başlayacak. Aileler, okulların puanları, yerel yerleştirmeyle alacak okulların kontenjanları gibi bilgileri merakla beklerken, MEB’den gelen açıklamalara dikkat kesildi. Önceki gün Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ile ilgili bilgiler paylaşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Hiç kimseyi tercih etmediği okula göndermeyeceğiz. Esas amacımız bütün okulları sınavsız hale getirmek” dedi. Tercihlere esas kontenjanların 2 Temmuz’da açıklanacağını hatırlatan Yılmaz, 971 bin 657 öğrencinin sınava girdiğini, 120 bininin sınav sonuçlarına göre yerleştirileceğini kaydetti. “Yerleştirmede kaygılar var diyorlardı, hiçbir kaygı yok” değerlendirmesinde bulunan Yılmaz, öğrencileri, puanı en yüksekten başlayarak yerleştireceklerini, 500 puan alanların istedikleri okula girebileceklerini belirtti.
Okullar birleştirildi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin de Anadolu Ajansı’na liselere geçiş sistemi ve tercih sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, velilerin endişelenmemesi gerektiğini dile getirdi.
Yeni açılan okul türlerini ortaöğretim kurumlarına öncelik verecek şekilde planladıklarını ve geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20’ye yakın bir kapasite artırımı söz konusu olduğunu kaydeden Tekin, “O yüzden geçmiş yıllara oranla velilerimizin çocuklarının yerleşemeyeceğine dair endişeye kapılmalarını gerektirecek bir durum kesinlikle yoktur. Rahatlıkla bütün çocukları evlerine en yakından başlamak koşuluyla bir ortaöğretim kurumuna yerleştireceğiz” dedi.
Derslik başına düşen öğrenci sayısını artırmadıklarını, pedagojik olmayan ortamlarda ders yapılacak sınıflar üretmediklerini belirten Tekin, şu bilgileri verdi:
“Sadece okullarımızın planlamasını buna göre yaptık. İki tane yan yana aynı okul türünden okul var ve ikisi de yüzde 50 kapasite ile çalışıyorsa, bu okulları birleştirdik, tek okul yaptık ve orada başka bir ortaöğretim kurumu daha planlayarak kapasitemizi, kontenjanımızı optimal bir biçimde kullanmaya çalıştık.”
Yüzde 90’ı yerleşiyor
Nakillerin 4 dönem süreceğini ve 10 Eylül’de yerleşmeyenlerin il ve ilçelerde kurulan nakil komisyonları aracılığıyla örgün bir eğitim kurumuna yerleştirileceğini hatırlatan Tekin, bugüne kadar birinci yerleştirmelerde öğrencilerin yüzde 90’ını yerleştirdiklerini hatırlatarak, “Bu yıl birinci yerleştirme sürecinde yüzde 90’dan daha yüksek bir oranı yerleştireceğimizi öngörüyoruz. Nakil sürecindeki hareketliliği öğrencilere bir hak olarak sunuyoruz” diye konuştu.
Tercih sürecinde, sınava giren girmeyen tüm öğrencilerin öncelikle yerel yerleştirme grubundan tercih yapması gerektiğine dikkat çeken Tekin, bu okulların tedbir olarak yazıldığını, merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleştiğinde, bu tercihlerin dikkate alınmayacağını söyledi.
Bin 373 okul bulunuyor
Merkezi sınavla öğrenci alacak okul sayısının bin 373 olduğunu açıklayan Yusuf Tekin, mahallinden yerleştirme için çok ciddi çalıştıklarını dile getirerek, şu bilgileri verdi:
“Ortaokullar ile ikamet edilen bölgeleri eşleştirdiğimiz için yüzde 90’a yakın oranda bir sıkıntıyla karşılaşmayacağımızı, herkese yeterince kontenjan sunabileceğimizi öngörüyoruz. Çok istisnai durumlarda, tamamen eşit örnekler durumunda nasıl hareket edileceğini detaylı olarak kılavuzumuzda açıkladık. Açıkladığımız sınav sonuç belgelerinde virgülden sonra dört basamak var. Bu süreç içinde eşitliğin olma ihtimali çok çok zayıftır” diye konuştu.
Yerel yerleştirmede daha önce “çember” olarak tanımladıkları kayıt bölgelerini, “kayıt alanı”, “komşu kayıt alanı” ve “diğer” olmak üzere kategorileştirdiklerini anlatan Tekin, velilerin tercih aşamasında okullardaki rehber öğretmenler ve idarecilerden destek alabileceklerini kaydetti.
Yüzdelik dilim belirleyici
Kamuoyunda “Geleneği olan köklü bir okulu sınavsız okul yaptılar, diğerini sınavlı okul yaptılar” tartışmalarına da değinen Yusuf Tekin, “Bütün okullarımızda aynı standartları öngörüyoruz. Fiziksel yapı, öğretmen, idareci, yönetim, müfredat, ders kitabı, donanım standart. Okulları farklılaştıran şey, öğrenci profilleriydi. Dolayısıyla rahat olsunlar, kıl payı yerleşemediği bir merkezi sınavla gideceği okulda alacağı eğitim, gideceği okulda da kesinlikle vardır. Nakil sürecinde de aynı sistem devam edecek” diye konuştu.
Geçen yıllarda uygulanan TEOG ile bu yılki merkezi sınav puanları üzerinden herhangi bir şekilde bir karşılaştırma yapılmamasını öneren Yusuf Tekin, burada belirleyici olanın yüzdelik dilim olduğunu vurguladı. Tekin, okulların yüzdelik dilimlerini kayıt ekranı açıldığında ilan edeceklerini kaydetti.
12-14 yaş aralığındaki çocukları sınava alarak, onları baskı altında tutmanın yanlış olduğuna değinen Tekin, “Milli Eğitim olarak çocuklarımızın, ilk 8 yıllık periyot içerisinde ilgi, yetenek ve becerilerini ölçüp ona göre rehberlik faaliyetleri ile yönlendirmenin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Bunun altyapısını da oluşturduk” açıklamasında bulundu.
“Biz bütün çocuklarımıza bir standart ortaöğretim üzerine yetenek ve ilgilerine göre farklı bir eğitim, ilave eğitim olmasını öngörüyoruz” diyen Tekin, tematik liseler açtıklarını, önümüzdeki dönemde bunu sanat alanında da yapacaklarını söyledi.
VELİLER KAYGILI
MEB’den gelen açıklamalardan sonra velilerden gelen telefon ve mesajlar, kaygıların dinmediğini gösteriyor. Kılavuza rağmen tercihlerin nasıl yapılacağını tam çözemeyen veliler, 2 Temmuz’da açıklanacak kontenjanları bekliyor. Veliler, şu soruların cevabını arıyor:
- Yerel yerleştirmede 5 tercih hakkı var. Kendi kayıt alanımızdan örneğin 3 Anadolu lisesi bulabilecek miyiz? Bulamazsak komşu kayıt alanı ya da diğer seçenekler sunulacak. Bu okullar ne kadar uzaklıkta? İstanbul gibi kalabalık bir şehirde uzaktaki okullara trafikte nasıl gidilecek?
- Özel okula kesin kayıt yaptırdıktan sonra nakillerde devlet liselerini tercih hakkımız olacak mı?
- Yüzdelik dilimin altından tercih yapsak şansımız olur mu?
Toplu taşıma ücretsiz
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 30 Haziran-1 Temmuz’da yapılacak YKS’ye katılacak öğrenci ve görevlilerin de toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmasını kararlaştırdı. Adaylar Sınava Giriş Belgelerini, görevliler görevli belgelerini ibraz ederek toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanabilecek. Ücretsiz seyahat; İETT, Özel Halk Otobüsleri, Otobüs AŞ, Metrobüs, Şehir Hatları Vapurları, Metro, Hafif Metro, Tramvay, Füniküler, Teleferik, Nostaljik Tramvay, Tünel’de geçerli olacak.