27.04.2018 - 16:52 | Son Güncellenme:
Kuymak için kullanılan peynir normal peynirlerden farklı bir peynirdir ve kuymağa asıl dikkat çekici özelliğini veren de bu peynirdir. Bu peynir sayesinde kuymak uzayabilmektedir. Bazı yerlerde kuymağa mıhlama da denilmektedir. Aslında kuymak ve mıhlama arasında malzeme olarak bir fark bulunmamaktadır. Aralarındaki fark, içlerinde kullanılan malzemelerin oranındaki farklılıklarından kaynaklanmaktadır. Bunun yanında Karadeniz yöresinde bu lezzetin farklı bölgelerde farklı adlar aldığı da görülmektedir.
Kuymak tarifi için malzemeler
Yaklaşık olarak 4 kişi için olan tarif için malzemeler;
· 1 su bardağı kadar sıcak su
· 2 yemek kaşığı mısır unu
· 100 gram çeçil peyniri
Kuymağın yapılışı
Önce bir tava alınır. Tavada tereyağı güzelce eritilir. Tereyağı eritildikten sonra üzerine mısır unu eklenir ve iyice kavrulur. Mısır unu kavrulduktan sonra karıştırmaya devam ederek üzerine sıcak su yavaş yavaş eklenir. Daha sonra bu karışım kıvam alana kadar ocak üzerinde karıştırılır. Peynir ilave edilmeden önce karışımın altı sonuna kadar kısılır. Daha sonra yavaş yavaş peynir ilave edilir. Sonra, fazla karıştırmadan peynirin iyice erimesi beklenir. Altta kalan tereyağı üste çıkmaya başladığında kuymak servise hazır hale gelmiş demektir. Ateşten alınıp servis edilebilir.
Kuymak nerede yenir?
Bu soru sıklıkla karşılaşılan sorulardan biri haline gelmektedir. Kuymağı Karadeniz yöresi başta olmak üzere günümüzde neredeyse her il ve ilçede hakkı ile yapmaya çalışan yerel ve özel işletmeler mevcuttur. Tabii ki en doğrusu kuymağın yöresinde yenmesidir. Kişi ancak gerçeğini yedikten sonra kuymak yapan diğer yerleri doğru bir şekilde değerlendirebilecek hale gelecektir. Aksi takdirde hiç bilmeden kuymak yaptığını iddia eden bir yerde kuymak yerse belki de bu özel lezzeti yanlış tanımış olacaktır. Bu nedenle bu hususta oldukça dikkatli olmak gerekmektedir. Kuymağı bilen birinin elinden yemek bu durumda gösterilebilecek en doğru davranıştır.