Gündem‘Kudüs Paktı’ oluşturulmalı

‘Kudüs Paktı’ oluşturulmalı

06.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze’de katliamı durduracak bir ateşkesin süratle hayata geçirilmesi ardından da Ortadoğu’da barış ve huzuru sürdürülebilir kılacak Türkiye, Suriye, Irak, Mısır başta olmak üzere bölge ülkelerinin girişimiyle bir “Kudüs Paktı” oluşturulması önerisinde bulundu.

‘Kudüs Paktı’ oluşturulmalı

MHP lideri açıklamasında özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

BÖLGESEL SAVAŞ UYARISI: 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan İsrail’in Gazze’ye yönelik katliam ve saldırıları hız kesmeden sürmektedir. ABD destekli İsrail soykırıma devam etmektedir. Ne dünya ne de İslam ülkeleri soykırımın önüne geçen sonuç alıcı bir girişimde bulunamamaktadır. İsrail terörü, taşınması, kaldırılması, hazmedilmesi imkansız bir sınırdadır. Eğer vahşet durmaz, inanç ve insan haklarına kategorik saldırılar ısrarla devam ederse ya küresel ya da bölgesel bir savaş son tercih olarak karşımıza çıkacaktır.

BÖLGESEL İTTİFAK İHTİYAÇ: Geldiğimiz noktada öncelikle katliamı durduracak bir ateşkes rejiminin süratle hayata geçirilmesi, ardından Ortadoğu’da barış ve huzuru sürdürebilir kılacak adımların süratle atılması gerekmektedir. Bu amaçla Türkiye, Suriye, Irak, Mısır başta olmak üzere bölge ülkelerinin girişimiyle bir Kudüs Paktı oluşturulmalıdır. Bütün bunlar güçlü bir bölgesel dayanışma olmadan sağlanamayacaktır. Türkiye’nin çağrıları ve çabalarına bölge devletlerinin de samimi ve olumlu cevap vermeleri gerekmektedir. Bu kapsamda, bugüne kadar farklı şekillerde var olan Filistin veya Kudüs temelli bölgesel diyalog ve işbirliği zeminlerinin hepsini kapsayacak biçimde daha sıkı ve güçlü bir bölgesel ittifaka ihtiyaç vardır.

Haberin Devamı

BARIŞIN  ANAHTARI: Kudüs konusu, sadece Filistinlilerin sorunu olmayıp bütün Müslümanların, aynı şekilde adalet ve hakkaniyet kaygısı taşıyan herkesin sorunudur. Kudüs, küresel barış ve huzurun anahtarıdır. Bu anahtar doğru kullanılmazsa tetiklenen kaos Ortadoğu’yu vurmakla kalmayacak, tüm dünyayı kasıp kavuracaktır. Türkiye ile birlikte diğer İslam ülkelerinin katılımıyla oluşturulacak bir Kudüs Paktı’nı ülkemizin güvenliği bakımından da gerekli görüyoruz.

TÜRKİYE ÖNCÜLÜK EDEBİLİR: Gazze’de gelinen nokta, 1967 şart ve sınırlarını esas alan iki devletli bir çözümün zorunlu olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. O sebeple bu sorunlu coğrafyada huzur ve barışı, istikrarı ve ekonomik kalkınmayı, paylaşma ve dayanışmayı mümkün kılacak bir adıma ihtiyaç bulunmaktadır. Bölgenin bir huzur kuşağı olmasını mümkün kılacak Kudüs Paktı’nın kurulmasına Türkiye öncülük edebilecektir.

Yazarlar