Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’de doğurganlık hızı 1.51’e düştü. Bu kritik eşik olan 2.1’in altı. Bu da Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda genç nüfus avantajını kaybetmesine neden olacak. Yani nüfusumuz yaşlanıyor.

AK Parti çocuk sayısının artması için özel çalışma yapıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, AK Parti Kadın Kolları ve AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığı sorunları ve bunlara yönelik nasıl teşvikler verilebileceğini araştırdı.

‘İstediği kadar doğurmak isteyene teşvikler gelecek’

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir ile doğurganlık hızı ve verilecek bu teşvikleri konuştuk.

Haberin Devamı

2-3 saatlik kreşler

Temel sorunlardan birinin çocuk bakım hizmetinin yaygınlaşması olduğunu dile getiren Keşir, “Annenin üzerindeki yükün ve baskının azaltılması lazım. Bu bir baba desteği ile olur. İki devlet desteği ile olur. Bunu tek başına kadına bırakıyoruz. Ev kadını mesela. Kadın 2 çocuk büyütüyor. Bir gün dişçiye gidecek bir gün kuaföre gidecek, bir gün yürüyüşe çıkacak. Onun da bazı şeylere ihtiyacı var. Nasıl çıkacak? 1 tane varsa 2. çocuğu yapmıyor. Çünkü kendine kalacak anı yok, bırakın günü. Bizim o anları yaratacak politikalar geliştirmemiz gerekiyor. Kadın ev kadını da olsa haftada yarım gün iki yarım gün. Belki bir kursa gidecek bir şey öğrenecek. Bununla ilgili neler yapılıyor onlara bakılıyor. Bu konu ile ilgili bir çalıştay yaptık. Bakanlık da bir çalışma yapıyor. Sosyal Politikalar başkanlığımız da bir çalışma yaptı. Bütün bunları bir araya getireceğiz. Bizim çalışmamızda bakım hizmetlerinin yaygınlaşması öne çıktı. Kadının kendine biraz zaman ayırması gerekiyor. Örneğin 2-3 saat çocuğunu bırakacağı küçük kreşlerin oluşturulması. Büyük ölçekli kreşler var. Daha küçük ölçekli kreşleri yaygınlaştırmamız gerekiyor” diyor.

Kısırlık tedavi destekleri

Çalışmalarında öne çıkan diğer başlığın da birtakım mali politikalar uygulanması olduğunu dile getiren Keşir, “Çocuk başına ve çocuğun temel ihtiyaçları ile ilgili mali politikalar” dedi.

Bir diğer başlığın da kısırlık olduğunu belirten Keşir, “Kısırlık dünyada ve Türkiye’de artıyor. Kısırlık tedavileri de pahalı. Bu tedavilerin karşılanma oranlarını artırmamız gerekiyor” diyor.

Haberin Devamı

Engelleri kaldıracağız

Neden çocuk yapılmadığının ayrıntılı araştırıldığını dile getiren Keşir, “40 yaş üstü kadınlara soruyorlar. ‘Kaç çocuk sahibi olmak isterdin, kaç çocuğun var?’ diye. Kadınların yüzde 60’ı istediği çocuktan daha az çocuğa sahip. 2 çocuk istemiş tek çocuğu var. Niye? Hayat şartları, çalışma hayatı, ev kadını. Birtakım sebepleri var sosyolojik. Biz diyoruz ki istediği kadar çocuk yapmak isteyen kadını biz politikalarımızla güçlendirelim. Kadının bir hedefi varsa çocuk sayısı ile ilgili o hedefteki engelleri kaldıralım. Yapmak isteyene fırsat verelim. Onun önündeki engelleri kaldıralım. Bunun için modeller üzerinde çalışılıyor. Babalık rollerini de toplumun tekrar hatırlaması ve güncellemesi gerekiyor. Sadece kadının teşvik edilip doğurması değil. Amaç istediği kadar doğurmak isteyeni teşvik etmek” diyor.