DünyaErdoğan'ın ittifak çıkışı İsrail ve dünyada yankılandı

Erdoğan'ın ittifak çıkışı İsrail ve dünyada yankılandı

09.09.2024 - 12:48 | Son Güncellenme:

Cumurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'e karşı ittifak çağrısı Rusya'dan ABD'ye, İran'dan İsrail'e, Lübnan'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne birçok ülkede ses getirdi, Maariv Sisi'nin Türkiye ziyaretinin arka planına vurgu yaptı.

Erdoğanın ittifak çıkışı İsrail ve dünyada yankılandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta sonu yaptığı açıklamada İsrail'i durdurmak için İslam ülkelerini ittifaka çağırması, beklendiği gibi dünya medyası ve İsrail'de büyük yankı buldu.

Haberin Devamı

Erdoğan "İsrail şımarıklığını, İsrail haydutluğunu, İsrail'in devlet terörünü durduracak yegane adım İslam ülkelerinin ittifakıdır" cümlesini kurdu, Türkiye ve Mısır'ın açtığı yeni sayfaya vurgu yapıp Suriye ile atılan adımları öne çıkardı.

Orta Doğu haberleriyle tanınan Middle East Eye ve Arab News yayın organları ile Lübnan televizyonu El Meyadin 'Erdoğan, İsrail'e karşı İslam ittifakı çağrısı yapıyor' başlıklarını attı, Rus devlet kanalı RT 'Erdoğan İsrail'e karşı İslam ittifakı istiyor' dedi.

Amerikan New York Post 'Türkiye Cumhurbaşkanı, İsrail'in yayılmasıyla büyüyen tehdide karşı İslam ittifakını bir araya getiriyor' derken, İran haber ajansı ISNA Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süredir kendisini Filistinlilerin büyük koruyucusu olarak konumlandırdığı yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Birleşik Arap Emirlikleri'nden El Arabiya, Erdoğan'ın yorumunun Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürülmesinin ardından geldiğini bildirdi.

Erdoğanın ittifak çıkışı İsrail ve dünyada yankılandı

İsrail gazetesi Yediot Ahronot, 'Erdoğan İslam dünyasına İsrail'e karşı birleşme çağrısında bulundu: Türkiye'yi de fethetmek isteyecek' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı, Erdoğan'ın İsrail'in Orta Doğu'daki yayılma tehdidine karşı ittifak istediğini aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a göre İsrail'in sıralamasının Ramallah, Suriye, Lübnan ve ardından Fırat ile Dicle arasındaki vatan toprakları olduğu bilgisini veren Yediot Ahronot, Türkiye'nin geçen hafta Mısır lideri Abdulfettah Sisi'yi ağırladığını hatırlattı.

İsrail'de yayımlanan Maariv gazetesi 'Erdoğan İsrail'e karşı İslam ittifakı çağrısında bulundu: Tehdit büyüyor' başlıklı haberinde Türk liderin İsrail'in Lübnan ve Suriye'yi de kapsayan büyüyen bir genişleme tehdidinden söz ettiğini aktardı. Ankara, Kahire ve Şam hattında atılan adımların Erdoğan tarafından bir 'dayanışma hattı' olarak tanımlandığını kaydeden gazete, ittifak çıkışının Abdulfettah Sisi'nin Türkiye ziyaretinin arka planını yansıttığını yazdı.

Maariv, daha önce birçok provokatif sosyal medya mesajı yayınlayan İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın Türkiye'ye yine X hesabından yanıt verdiğini de ekledi.

Haberin Devamı

İsrail'in en popüler yayın organlarından Walla, 'Erdoğan: İsrail'e karşı Müslüman ülkeler ittifakı kurulmalı' başlığını attı, Türkiye'nin Mısır'ın ardından Suriye ile arasındaki uzun süreli krizi de bitirmeyi hedeflediğini vurguladı. Walla, Erdoğan'ın 7 Ekim'de başlayan savaştan bu yana İsrail'e karşı söylemini tırmandırdığı yorumunu yaptı.

Erdoğanın ittifak çıkışı İsrail ve dünyada yankılandı

Bir diğer popüler internet sitesi mako, başlığında 'İsrail'in kibrini durduracak tek adım' ifadesine yer verdi, Erdoğan'ın İsrail karşı Arap ülkelerine birleşme çağrısında bulunduğunu bildirdi. Haber sitesi Türkiye, Mısır ve Suriye arasındaki yakınlaşmaya vurgu yaptı, Erdoğan'a göre İsrail'in Lübnan ve Suriye için de bir tehdit olduğunu sayfasına taşıdı.

Jerusalem Post 'Erdoğan: İslam ülkeleri İsrail'in büyüyen yayılmacılığına karşı ittifak kurmalı' başlıklı haberinde, Türk liderin Mısırlı mevkidaşıyla Ankara'da görüştüğünü, yaz ortasında ise Suriye lideri Beşar Esad'a her zaman davette bulunabileceklerini söylediğini vurguladı.

Haberin Devamı

Erdoğanın ittifak çıkışı İsrail ve dünyada yankılandı

İsrael Hayom, İbranice sitesindeki haberinde Türkiye, Mısır ve Suriye ilişkilerindeki değişimlerin İsrail'a karşı bir dayanışma hattı kurmayı hedeflediğini aktardı.

Times of Israel, Erdoğan'ın ittifak çıkışını Mısır lideri Sisi'nin Ankara'da karşılandığı anı gösteren bir fotoğrafla sayfasına taşıdı.