06.01.2020 - 12:02 | Son Güncellenme:
SEYFETTİN ERSÖZ / ANKARA
Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, başkanlığın 2019 değerlendirmesi ve 2020 hedeflerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demir özetle şunları söyledi:
ALTAY TANKI MOTOR BEKLİYOR: (Altay tankının 18 ay içinde üretileceği söylenmişti?) Altay'da sözleşmesel olarak T 0 + 18 (ay) gibi bir sözleşme var. Firma elinde güç paketi (motor) olmadığı zaman T0'ı başlatamıyor. Bu yüzden bu sözleşmedeki 18 aylık süre başlatılamıyor. Yapılan başvurunun sonuçlanmasını bekliyorduk, bu başvuru pojitif veya nefatif sonuçlanmadı. Bekliyoruz ancak, motor yani güç pakati alternatif aramaları sürüyor, çok yakında sonuçlanmasını umuyoruz. Motor olduktan sonra 18 ayı üzerine koyacağız.
S-400 İKİNCİ SİSTEMDE ORTAK ÜRETİM ŞARTI: S-400 birinci sistem 2020 Nisan ayında hazır hale gelecek. İkinci sistemin geliş süresiyle ilgili bir, ortak üretim çalışıldığı için tarih vermek istemiyoruz. Birinci sistem doğrudan tedarik ikinci sistem ortak üretim ve teknoloji transferi konuları ve dost düşman tanıma sistemlerinin yerli olması konusu vardı, ikinci evre böyle işleyecek. Ama önümüzdeki dönemde gelecek. Birinci sistemin kurulum süreci devam ediyor.
ÜRETİM DURDURURLARSA HUKUKİ SONUCU OLUR: (F-35'e parça üreten Türk firmalar) F-35'in ortağı olarak attığımız imzanın arkasındayız. Tek taraflı adımlara karşıyız. Programda kalmak istiyoruz. 'Türkiye'deki üretimi falanca tarihte keseceğiz' diyenlere rağmen firmalarız üretime devam etti. Eğer firmalarımza üretimi durdurmalarını söyleseydik program süreci sıkıntıya girerdi. Mart'ta üretimi durdurma kendi kararlarıdır, bu da hukuki sonuçlar doğuracaktır. F-35 konusunda ABD ile ciddi bir görüşme zemini yok. ABD'nin tavrını anlamakta zorlanıyoruz.
SU-35'DE SOMUT GELİŞME YOK: SU-35 konusunda onları yaptığı bir teklif oldu, bu teklifi biz görüştük ve görüşmeye devam ediyoruz. Teklifin getireceği bir çok yan parametre var bunun genişçe görüşülmesi gerekiyor. Ancak teklif üzerine daha somut daha ileri bir gelişme olmadı.
EUROSAM SAMP-T SİSTEMİ: SAMP-T somut bir anlaşma imzaladık, sonra somut bir çalışma başlayacaktı. Malumunuz Fransa'nın son zamanlarda açıkladığı bazı tavırlar var. Bunlar projeyi etkiledi bu tavırlar devam ederse, diğer ortakla (İtalya olabilir)devam edebiliriz. Fransa'nın şu andaki olumusuz tavrı bir adım daha ileri gitmemizi zora sokuyor.
PAKİSTAN ATAK ALIMI: İhracat izni başvurusu işlemde devam ediyor. Süre olarak Pakistan bu konuda bir yıl ek süre vermiş durumda. Alternatif motor konusunda da öncelikle yerli motor için çalışmalar sürüyor. Daha hızlı bir çözüm gelir mi? Tusaş temasları sürüyor. TEİ'de geliştirikmekte olan motordan bahsediyoruz.
TCG ANADOLU'YA İHA: TCG Anadolu'da kullanıcak hava platformları f-35 b gibi pahalı sistemlere gitmektense onun görevini görebilecek bazı insansız sistemler kullanılabilir. Bu gemiden kalkacak insansız hava aracı platformları olabilir.
Demir 2020 yılında planlanan önemli teslimatları ise şöyle sıraladı:
HAVA
- Akıncı TİHA’yı 2020 sonunda teslim edeceğiz.
- ATAK FAZ-2 helikopterlerini yapılacak detay testlerden sonra teslim etmeye başlayacağız.
- Özellikleri geliştirilmiş Kamikaze Mini İHA Kargu-2’lerin teslimatlarına başlayacağız.
- Otonom Taktik Vurucu Sabit Kanatlı İHA Alpagu’nun teslimatlarına başlayacağız.
- Geliştirilmiş Mini İHA’nın teslimatlarına başlayacağız.
- K.K.K.lığı ihtiyacı için Temel Eğitim Helikopteri Projesi kapsamında sözleşme imzalayacağız.
DENİZ
- Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu’yu 2020 sonunda teslim edeceğiz.
- Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk’u teslim edeceğiz.
- İki adet Acil Müdahale Dalış Eğitim Botunu teslim edeceğiz.
- Yeni SAT Botunun ikincisini teslim edeceğiz.
- Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi Tedarik Sözleşmesi kapsamında geminin Detay Tasarım Aşamasını tamamlayacağız.
- PREVEZE Sınıfı Denizaltı Yarı Ömür Modernizasyonu (PREVEZE YÖM) Projesi Ön Tasarım Aşamasını tamamlayacağız.
KARA
- VURAN, KİRPİ-2, Yeni Nesil Kriminal İnceleme Aracı KIRAÇ, Olay Yeri İnceleme Aracı, Gizli Zırhlı Küçük Otobüs GİZKO, Zırhlı Ambulans gibi çeşitli tip ve özelliklerde araçları güvenlik güçlerimize teslim edeceğiz.
- EGM için başlatılan Zırhlı Kamyonet ve Binek Araçları Projesi kapsamında gizli silah kuleli zırhlı kamyonetler ilk kez teslim edilmeye başlanacak.
- KKK’lığı için üretimi yapılan Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı Araç (MKKKKA) ilk kez kullanılmaya başlanacak.
- 6x6 Mayına Karşı Korumalı Araç Projesi kapsamında ilk teslimatlar yapılacak.
- İlk yerli üretim Havadan Taşınabilir 105 mm Hafifi Çekili Obüs (BORAN) Projesi kapsamında ilk obüsler K.K.K’lığına teslim edilecek.
- Zırhlı Amfibi Hücum Aracının (ZAHA) kalifikasyon testlerine başlayacağız.
- Hafif, orta ve ağır sınıf insansız kara araçlarından bazı gruplarda ihaleye çıkacağız ve bazı sınıf araçlarımızı envantere alacağız.
SİLAH/MÜHİMMAT/FÜZE
- Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi HİSAR-A’yı envantere alacağız.
- ATMACA deniz füzesini envantere alacağız.
- İlk yerli ve milli hava-hava füzemizin üretilmesi amacıyla yürüttüğümüz GÖKTUĞ projesi kapsamında geliştirilen BOZDOĞAN Hava-Hava Füzesi uçaktan test atışlarının tamamlanmasından sonra envantere girecek.
- Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi HİSAR-O’nun harp başlıklı tam atım füze atışlı testlerini yapacağız.
- Korkut Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemlerinin teslimatlarına devam edeceğiz.
- Portatif Hava Savunma Füze Sistemi Projesi kapsamında, harp başlıklı güdümlü test füzesi atışlı testlerini gerçekleştireceğiz.
- HGK, KGK, LGK ve Teber güdüm kitleri; SOM-A, UMTAS, L-UMTAS, OMTAS füzeleri, MAM mühimmatları ve DSH roketlerinin teslimatlarına devam edeceğiz.
- MPT-76, Özgün Yerli Tabanca METE, 5,56 Piyade Tüfeğinin teslimatlarına devam edeceğiz.
- MPT-76 tüfeğiyle uyumlu tüfek altı bombaatarın teslimatlarına devam edeceğiz.
- Fırtına obüslerinde kullanılan topçu mühimmatlarının etkin ve verimli bir şekilde hedefe ulaşmasını sağlayan sevk sistemlerinin yerli imkânlarla geliştirilmesini sağlayacağız.
ELEKTRONİK SİSTEMLER
- Kritik tesislerin Mini/Mikro İHA tehditlerine karşı korunması projesini ihale edeceğiz.
- ASELPOD Hedefleme Podlarının teslimine devam edeceğiz.
- RAKAS - MUKAS Projesi kapsamında Radar Karıştırma ve Aldatma Simülatörü (RAKAS) sistemini teslim edeceğiz.
- Radar Elektronik Destek (ED)/ Elektronik Taarruz (ET) Sistemleri Projesi kapsamında ED ve ET sistemlerini teslim edeceğiz.
- Kent Güvenlik Yönetim Sistemi ve Plaka Tanıma Sistemi Projesi kapsamında yurt içindeki kurulumlara devam edeceğiz.
- Modüler Geçici Üs Bölgelerinin teslimatlarına devam edeceğiz.
- Çeşitli tiplerde karıştırıcı, köreltici, İHA önleyici sistem ile telsiz teslimatları yapacağız.
- X Bant Uydu Muhabere Sistemi Projesi kapsamında teslimatlara başlayacağız.
- Dünyada yalnızca 7 ülkede üretilen x-ray araç ve konteyner tarama sistemlerini yerli imkanlarla üretmeyi amaçladığımız Milli Tarama Sistemi (MİLTAR) Projesi sözleşmesini imzalayacağız.
- Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi (IFF) Mod 5/S Projesi kapsamında öncelikle F-16 olmak üzere çeşitli hava ve deniz platformlarına milli IFF cihazları entegrasyonu yapacağız.
- Elektronik harp korumalı, 30-512 Mhz frekans aralığında çalışan ve frekans atlama özelliğine sahip, 5 farklı dalga şekli yüklü ve istenildiğinde yeni dalga şekilleri yüklenebilen yeni tip el telsizi (EHKET) sahaya vereceğiz.
- Emniyet Genel Müdürlüğü’ne Kamu Güvenli Haberleşmesi için kullanıma sunulması planlanan Geniş Bant LTE teknolojisine dayalı sistem tedarik edilmesi ve DMR + LTE hibrit terminal geliştirilmesine yönelik projenin imzalanmasını planlıyoruz.