GündemKayıt ve nakil maratonu başladı

Kayıt ve nakil maratonu başladı

14.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversitelerde kayıt, liselerde ise nakil dönemine girildi. Üniversite kayıtları 18 Ağustos’ta sona erecek. Ardından boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme gerçekleştirilecek. Lise nakilleri ise üç dönem halinde yapılacak, son tarih 6 Eylül

Kayıt ve nakil  maratonu başladı

ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri bugün başladı, 18 Ağustos Cuma günü sona erecek. 11 Ağustos’ta başlayan elektronik kayıtlar için ise son tarih 16 Ağustos. Üniversitelere şahsen yapılacak kayıtlarda adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Elektronik kayıt yapacak adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklar. Belirtilen tarihlerde kayıtlarını tamamlamayan adaylar, bu haklarını kaybedecek.

Kimi aday, gelecek yıl tekrar sınava girip daha yüksek puan alır, daha iyi bir programa girerim diye düşünüyor. Ancak burada kazanıp da kayıt yaptırmayanların gelecek yıl sınava girdiklerinde Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) yarıya düşeceğini hatırlatmakta yarar var. Yani gelecek yıl bu adayların 15 ile 30 puan aralığında bir puan kaybı olacak. O nedenle kayıt yaptırmayı düşünmeyen adayların bu riski göze almaları gerekiyor.

Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adaylar da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıt yaptırabilecekler. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 29 Aralık 2017’ye kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacak. Mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacak.

Haberin Devamı

e-devlet’ten kayıt hakkı

Tüm devlet yükseköğretim kurumları ile isteyen vakıf yükseköğretim kurumları, adaylara e-devlet kapısından da kayıt imkânı sunacak. Elektronik kayıtlarda şu kurallar geçerli olacak:

Elektronik kayıt zorunlu değil, dileyen öğrenciler yararlanabilecek.

Özel yetenek programları ile sağlık raporu istenilen programlar gibi elektronik kaydı uygun görülmeyen programlar için öğrencilerin üniversitelere gidip bizzat kayıt yaptırmaları gerekiyor.

Üniversiteye yerleşen adaylar e-devlet şifreleriyle www.turkiye.gov.tr’denki YÖK bölümünden kayıt işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

Asker Alma Dairesi’nden askerlik durum bilgisi ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan lise mezunu olup olmadığına dair bilgi ekran kaydında yer alacak.

Askerlik durumu, adayların kayıt olmalarına engel değil ancak MEB’den lise mezuniyet bilgisi alınamayan öğrenciler kayıt yapamayacak ve yerleştiği kurumuna yönlendirilecekler.

Haberin Devamı

Aynı anda örgün iki ön lisans veya iki lisans programına kayıtlı öğrencilerin, kaydı yapılmayacak, bu öğrenciler YÖK’e yönlendirilecek.

Kaydını tamamlayan öğrenciler kayıt olduklarını gösterir barkodlu çıktı da alabilecekler.

Kayıt işlemini elektronik ortamda yapan öğrenciler elektronik kayıt ekranında veya üniversitenin web sitesinde duyurduğu tarihlerde ders kaydına gelecekler ve duyuruda belirtilen belgeleri sunmaları ve diğer şartları sağlamaları durumunda ders kaydı yapabilecekler.

Elektronik kayıt ilk yerleştirme için yapılacak. Ek yerleştirmede öğrencilerin üniversitelere giderek kayıt yaptırmaları gerekiyor.

Ek yerleştirme ne zaman?

Üniversitelerde kayıtlar bittikten sonra, boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelerde 910 bin 671 kontenjanın 214 bin 430’u yani yüzde 23,5’i boş kalmıştı. Kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte bu sayının 300 bini bulması bekleniyor. “Hangi bölüm olursa olsun üniversiteye girmek istiyorum” diyenler için ek yerleştirme gerçek anlamda bir şans. Üstelik her yıl ek yerleştirmede boş kalan kontenjanlar arasında tıp, hukuk, öğretmenlik, mühendislik gibi gözde programlar da bulunuyor.

Haberin Devamı

Ek Yerleştirme tarihleri kamuoyuna açıklanmadı. Ancak YÖK’ün ÖSYM’ye gönderdiği bir yazıya göre tercih işlemleri 25 Ağustos - 5 Eylül tarihlerinde alınacak; kayıtlar ise 13-19 Eylül’de yapılacak. Eğer bayram tatili 10 güne çıkarsa, takvim değişir mi belli değil.

Liselerde heyecanlı süreç

Anadolu ve fen başta olmak üzere devlet liselerinde ilk yerleştirmede istediği okula yerleşemeyenler için ikinci bir umut olan nakil dönemi bugün başladı. 3 dönem halinde sürecek nakil döneminde öğrencilerin her dönem için 3’er tercih hakkı var

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, sınavla öğrenci alan devlet liselerinde, nakil dönemi başladı. İlk yerleştirmede, 173 bin 83 öğrenci tercih yapmadı, 84 bin 336 öğrenci de tercihlerinden birine yerleşemedi. Toplam 257 bin 419 öğrencinin kaydının sistem tarafından otomatik olarak açık liseye yapıldığı tahmin ediliyordu. Ancak MEB Müsteşarı Yusuf Tekin yaptığı açıklamada, 28 bini Anadolu liselerinde olmak üzere, aralarında imam hatip ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin olduğu devlet liselerinde yaklaşık 200 bin kontenjanın boş kaldığını kaydetti. Tekin’in verdiği bilgiye göre açık liseye kaydı yapılan öğrenci sayısı ise 84 bin. Nakil dönemi bu öğrenciler için ikinci bir şans olacak. Onların yanı sıra yerleştiği okuldan memnun olmayanlar ve özel okullara kayıt yaptıranlar da nakillerden yararlanabilecek. O nedenle nakil dönemi öğrenciler ve aileleri için çok heyecanlı geçecek.

Haberin Devamı

YEP üstünlüğü olacak

Liselerde nakiller 3 dönem halinde yapılacak. İlki bugün başlıyor, cuma günü sona eriyor; sonuçları ise 21 Ağustos’ta açıklanacak. Aynı gün ikinci nakil dönemi başlayacak ve 25 Ağustos’ta sona erecek. Sonuçlar 28 Ağustos’ta açıklandıktan sonra aynı tarihte üçüncü nakil dönemi başlayacak, 6 Eylül’de de sona erecek.

Öğrencilerin her nakil döneminde 3’er tercih hakkı bulunuyor. Her tercih döneminde farklı okullar tercih edilebilecek. Okullarda boş kontenjan bulunması şartı aranmazken, öğrenci kendi puanından ya da yüzdelik diliminden yüksek puana ve yüzdelik dilimine sahip okulları da tercih edebilecek. Liselere yerleştirmelerde Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) üstünlüğü dikkate alınacak. Yani açılan boş kontenjanlara puanı yüksek olandan başlayarak, kontenjanlar dolana kadar öğrenci yerleştirilecek.

Açık liseliye bir şans

Açık liseye yerleşen öğrencilerin talep etmeleri halinde, İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonunca, nakil mevzuatına göre boş kalan kontenjanlara 11-14 Eylül tarihlerinde, il/ilçe sınırları içerisinde yerleştirmeleri yapılacak. Öğrencilerin yine 3 tercih hakkı bulunacak ve yerleştirmeler YEP üstünlüğüne göre yapılacak.

Son bir hatırlatma: “Özel okula kayıt yaptıracağım tercih yapmayacağım” butonunu işaretlediği halde, 15 Eylül 2017 tarihine kadar herhangi bir okula kayıt yaptırmayanların kayıtları da otomatik olarak açık liseye yapılacak.

Yurt başvurularını kaçırmayın!

Gençlik ve Spor Bakanlığı Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlara başvurular bugün başladı, 20 Ağustos’ta sona erecek.

Kayıt ve nakil  maratonu başladı

Yurtlara, 2017-2018 öğretim yılında ilk kez herhangi bir yükseköğretim programına kayıt yaptıran hazırlık ve birinci sınıf öğrencileri, herhangi bir yükseköğretim kurumunda eğitimine devam eden ara sınıf öğrencileri ile KKTC’de eğitim gören öğrenciler, e-devlet üzerinden başvurabiliyor.

Yurt başvurusunda bulunan öğrencilerin beyanlarının doğruluğu, KYK tarafından, 11 farklı kamu kurum ve kuruluşlarınca araştırılacak. Bilgilerinde yanlışlık olmayan öğrencilerin başvuruları doğrudan gerçekleştirebilecek. Hatalı ya da eksik öğrenim bilgisiyle yurt başvurusu yapan öğrencilerin başvuruları geçersiz sayılacak.

2017-2018 öğretim dönemi için 30 Haziran’dan sonra bir yükseköğretim programına kayıt yaptıran/yaptıracak, yatay/dikey geçiş öğrencileri, ek kontenjanla, özel yetenek sınavıyla yerleşecek öğrenciler ve yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile Türkiye’ye kendi imkanlarıyla gelen yabancı uyruklu öğrencilerin yurt başvuruları, ileri bir tarihte alınacak. Yurtlara ilgili ayrıntılı bilgi yurtkur.gsb.gov.tr adresinde yer alıyor.

Çelikel, kıvılcımlarını arıyor

Kayıt ve nakil  maratonu başladı

Çelikel Eğitim Vakfı, Alev Topları Programı’yla başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere burs ile eğitim ve kültürel gelişim desteği sağlıyor. 6. yılına giren programla vakıf, kişisel farkındalığı yüksek, iletişim becerileri kuvvetli, sosyal sorunlara köklü çözümler üretebilen, etik bakış açısına sahip bireylerin yetişmesine destek olmayı hedefliyor.

Atatürk’ün, 1923’te daha nitelikli eğitim almak üzere yurt dışına gidecek gençlere yazdığı telgrafta yer alan “Sizleri birer kıvılcım olarak yolluyorum, alevler olarak geri dönmelisiniz” anekdotundan ilham alınarak isimlendirilen “Alev Topları Programı’na başvuru için temel koşul İstanbul’daki devlet üniversitelerinin lisans programlarını ya da vakıf üniversitelerinin tam burslu lisans programlarını kazanmış olmak.

Burs kapsamında 12 ay boyunca aylık 500 TL desteğin yanı sıra eğitimler, konser, tiyatro vb. etkinliklere katılım, müze, sergi ziyaretleri, kitap hediyeleri, Müze Kart Plus ve İKSV Sarı Lale Kart abonelikleri gibi kültürel gelişim destekleri sağlanacak

Başvurular, 24 Ağustos’a kadar www.celikelegitimvakfi.org’tan yapılacak.

İTÜ aracı, Avustralya yolcusu

Kayıt ve nakil  maratonu başladı

Türkiye’nin uluslararası alanda ödül alan ilk güneş arabası ekibi İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Güneş Arabaları Ekibi (GAE), güneş enerjisi ile çalışan 8. araçları “B.O.W İSTKA” ile Avustralya’da yapılacak ‘World Solar Challenge 2017’ye katılmaya hazırlanıyor.

Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen, İTÜ GAE tarafından tasarlanan “B.O.W İSTKA”nın tanıtımı, üniversitenin Ayazağa Kampüsü’nde yapıldı. 21 kişilik ekip tarafından geliştirilen araç, saate 140 km hıza ulaşabiliyor, güneşli bir günde yaklaşık 800 km yol alabiliyor.

Aracın 1,5 yıllık bir çalışmayla ortaya çıktığını ifade eden İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tayfun Kındap, “Hem ağır bir mühendislik okuyacaksın hem de bu tip projelere imza atacaksın, gerçekten kolay değil. Hepsiyle gurur duyuyoruz. Orada hem İTÜ hem de ülkemizi layıkıyla temsil edeceklerine yürekten inanıyorum” dedi. İTÜ GAE’de yer alan İTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Yunus Emre Çiçek ise yarışma hakkında “1987 yılından beri yapılan bir yarışma. Bu sene oraya katılacak tek Türk ekibi biziz. 3021 kilometrelik bir menzili yani ülkenin en kuzeyinden en güneyine kadar tamamlamayı planlıyoruz. Tek şarj ve maksimum 5 günde tamamlamamız; günde minimum 600 kilometre yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

8-15 Ekim’de Avustralya yapılacak yarışma öncesinde, İstanbul’dan hareket edilerek İzmir, Eskişehir, Ankara turu ile aracın test sürüşü gerçekleştirecek.

Robotla, proje geliştiriyorlar

Endüstriyel robot teknolojilerine yön verecek mühendislerin yetiştirilmesine katkı sağlamayı hedefleyen Mitsubishi Electric, üniversitelere Robot Eğitim Merkezi kurulmasına destek oluyor. Bu kapsamda Bursa Teknik Üniversitesi’ne (BTÜ) hibe edilen 6 eksenli endüstriyel robot, PLC ve sürücü sistemleri, öğrencilerin uygulamalı derslerinde kullanılıyor.

Kayıt ve nakil  maratonu başladı

Lisans öğrencileri Endüstriyel Robot Programlama dersinde; robotla ürün taşıma ve yerleştirme, farklı montaj senaryoları, robotik görevlerin gerçekleştirilmesi ve sistem entegrasyonu konularında eğitim alırken; yüksek lisans ve doktora öğrencileri tez çalışmaları ve projelerinde robottan faydalanıyor.

Öne çıkan projeler arasında ise robotun, insan el ve kol hareketleriyle senkron şekilde hareket etmesini sağlayan ‘Endüstriyel Manipülatörler için Biyomimetik Kontrolör Tasarımı’ ile robot kolunun dışarıdan bağlanan bir 3D joystick yardımıyla kontrolünü amaçlayan ‘3D Joystick ile Robot Kontrolü’ yer alıyor.

20 bin kişi evreni keşfe çıktı

CERN-ATLAS Deneyi’nin ulusal proje yürütücüsü İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) işbirliğiyle hayata geçirdiği “CERN Bilimi Hızlandırıyoruz” sergisi 20 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Kayıt ve nakil  maratonu başladı

İstanbul’da 23 Mart - 23 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen sergi, 2009 yılından bu yana dünyanın 15 farklı şehrinde 500 binden fazla ziyaretçiyle buluştu. Evrenin 13,7 milyar yıllık etkileyici öyküsünü anlatan sergide katılımcılar, evrenin sırlarına ilişkin bir deneyim yaşama fırsatı buldu.

Sergiyi ziyaret eden bilimseverler, Büyük Patlama’dan günümüze uzanan bir keşfe tanıklık ederken parçacık fiziği araştırmaları sayesinde geliştirilen ileri teknolojilerin günlük hayattaki yeri hakkında detaylı bilgiye ulaştı.