Gündem‘Hissettiklerimiz bize kalsın’

‘Hissettiklerimiz bize kalsın’

06.02.2025 - 07:02 | Son Güncellenme:

Depremde en büyük yıkımın yaşandığı illerden biri Hatay’dı. Depremin yıl dönümünde Milliyet ekibi olarak Hatay’daydık.

‘Hissettiklerimiz bize kalsın’

Sercan Özkurnazlı-SERAY ŞAHİNLER / Hataylılar, şehrin “kalan kısmında” hayata tutunmaya çalışarak “Hissettiklerimiz bize kalsın” diyor…

Haberin Devamı

Şehir merkezindeki meşhur Uzun Çarşı’da bu kez hüzünlü bir hareketlilik vardı... Depremde kaybettikleri sevdiklerini anmak, kabir ziyaretlerini yapmak üzere memleketine dönenlerle karşılaştık çarşıda.

Çiçekler hüzün kokuyor

Çarşının her köşesi çiçekçiyle doluydu, buram buram bir koku sarmıştı ortalığı ama çiçekler bu kez hüzün kokuyordu. Çünkü şehri saran karanfiller, 6 Şubat sabahı saat 04.17’de, kaybedilen her canın anısına Asi Nehri’ne bırakıldı. Uzun Çarşı esnaflarından Zigan Genco “Asla eskisi gibi olamayız. Düzenimiz kalmadı ama yapacak bir şeyimiz de gidecek bir yerimiz de yok” dedi. Bize çarşıya giriş yolunu “Burası Hatay’ın kalan kısmı” sözleriyle tarif eden genç kadının dediği gibi... Binlerce yıllık kadim medeniyetten geriye, “Hatay’ın kalan kısmı” kaldı.

Haberin Devamı

İşte Hatay’ın kalan o kısmında hayat her şeye rağmen devam ediyor. Çadırlarda ve konteyner kentlerde süren zorlu yaşam, yeni yaşam alanlarıyla birlikte eski düzenine dönmeyi arzuluyor. 

Hataylılar tüm acılarına ve öfkelerine rağmen nezaketini korumayı başarıyor, herkes çok yardımsever, misafirperver. Çünkü tüm Türkiye’nin acılarını ilk günkü gibi paylaştığından emin olarak vakur durmaya devam ediyorlar. Ama kalplerin en derinlerinde Hatay sokaklarında karşılaştığımız genç Sezgin’in dediği gibi “Hissettiklerimiz bize kalsın” diyorlar.

Habib-i Neccar’ın kubbesi göründü

Hatay’ın her köşesi kültürel mirasın en özel örnekleriyle doluydu. Fakat depremde bu yapıların da büyük bölümü yerle bir oldu. En büyük yıkım tarihi Habib-i Neccar Camii’nde yaşanmıştı. Restorasyon çalışmaları süren camiyi dışarıdan da olsa görme imkanı bulduk. Tarihi yapılarda en kapsamlı çalışma Habib-i Neccar’da yapılıyor. Dışarıdan ilk görülen de caminin kubbesi. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yürütülen camide kubbe provası yapılmış. Kubbenin her yönüyle güvenli bir şekilde yapıya yerleştirilmesine çalışılıyor. Sarımiye Camii ile Ulu Cami de restorasyonu fiilen süren yerlerden.