18.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
Mert İnan - İstanbul
İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Köni, Fransa’da başlayan halk hareketinin perde arkasında Suriye’deki gelişmelerin rol oynadığını söyüyor. Prof. Dr. Köni’nin sorularımıza yanıtları şöyle:
- Fransa’da halkın sokağa dökülmesine neden olan ekonomik tablo neden bozuldu? Sarı yeleklileri kışkırtan birileri var mı?
Fransa ekonomik açıdan son birkaç yıldır sıkışmış durumdaydı. Fransa, yeni teknolojiler üretemediği gibi sömürgelerini kaybetti. Suriye, Fransa’nın en önemli nüfus sahasıydı ve bu sahayı ABD, Rusya, İran ve Türkiye’ye kaybetmesi beraberinde göç sorununu ortaya çıkardığı gibi, dengeleri de altüst etti. Aslında ABD’nin İsrail’i korumak ve kurtarmak için Ortadoğu’da yarattığı karışıklık önce Türkiye’yi, ardından Macaristan ve Polonya’yı, sonunda İtalya, Fransa, İspanya, Almanya olmak üzere tüm Avrupa’nın ekonomik dengelerini bozmuş durumda. Merkel gibi başarılı bir lider göç yüzünden koltuğunu bırakıyor. Kültürün değişimine yönelik riskler ulusal kimliği bitirir. Alman kimliği, disiplini, üretkenliği bile sarsılmaya başlamış durumda. Fransa’da yaşayan 5 milyon Cezayir asıllı Müslüman gittikçe radikalleşiyor. Fransız gettolarında yaşayanlar satın alamayacakları malları satan dükkanları basıyorlar. Aralarında Fransa’nın da olduğu Latinos ülkelerinin hiç birinin ekonomisi iyi değil. Bir süre sonra göçmenlere yönelik şiddet ve nefret eylemleri patlak verebilir.
'YENİ SAVAŞLAR ÇIKABİLİR'
- Avrupa veya Fransa özelinde sosyalizm baharı gözüküyor mu?
Demokrasi, serbest piyasa ekonomisi, hukukun üstünlüğü kavramlarının yerini kapitalist otoriter yönetim biçimi dolduracak. Tek parti hegemonyasında, halkını denetim ve gözetim altında tutan, üretim tarzı kapitalist, orta sınıfın büyümesini hedefleyen yeni bir sistem doğuyor. Fransa için herkes, ‘sosyalizm doğacak’ dese de tersi bir yönetimi göreceğiz. Avrupa’daki göçmen sorunu, ekonomiyi çökerttikçe, aşırı milliyetçiler güçlenir. Almanya’ya vanayı kapadığında ise yeni savaşlar çıkabilir.
- İngiltere’den Fransa’ya yardım eli uzanır mı?
Fransa’nın doğal müttefiklerinden İngiltere’nin de durumu iyi değil. Ülke, Hindistanlı, Pakistanlı göçmenlere doymuş durumda. Londra ve çevresinde kalan İngilizler, ‘nükleer silahımız var, büyük ülkeyiz’ diyor ancak bu söylem, 1945’lerde kaldı. İngiltere’nin ABD ile kurduğu düzen çöküyor.
- Avrupa üzerinde ABD-Rus ekonomik savaşı yaşandığı tezleri doğru mu?
ABD, bazı Arap ülkelerine yerleştirdiği füze sistemlerini Doğu Avrupa ülkelerine yerleştirmeye başladı. Rusya’nın Ukrayna ve Polonya’yı ABD’ye kaptırması Türkiye’den geçecek doğalgaz hatlarının önemini ikiye katladı. Almanya ve Fransa’nın ‘Birleşik Avrupa’ dediği noktada, Macron ve Merkel koltuğunu kaybediyor. ABD, için yeni düşman Rusya ve Şangay 5’lisi. Enerjide Rusya’ya bağımlı ‘Birleşik Avrupa’, ABD için kabus senaryosu. Gelecek dönemde yeni çatışma bölgesi Doğu Avrupa, İskandinav hattı üzerinden İngiltere-ABD bloğu ile Rusya-Çin ittifakı arasında olacak.”
'ABD DİNİ AKIMLARI KULLANMAK İSTİYOR'
- Çin oyunun neresinde?
Çin tek kuşak yol projesiyle Avrupa’ya sızmayı amaçlıyor. Rusya, enerji ve silah satışıyla, Almanya teknolojisiyle ekonomisini götürmeye çalışıyor. Fransa bu denklemde Almanya ile birlikte hareket etmek istiyor. ABD emperyalist varlığını sürdürmek için, Rusya eksenli ‘Birleşik Avrupa’ konseptini yıkma, ortalığı karıştırma derdinde. Avrupa, Avrasya, Asya eksenli bir ekonomik koalisyon, Amerikan, İsrail İmparatorluğu’nun sonu olur. 1 milyar 300 milyonluk Çin, yeniden yapılanma altında ileri demokratik bir düzene kavuşur. ABD bu durumu bildiği için, sürekli olarak Uygur meselesini kaşıyor. ABD, ılımlı İslam gibi, ‘Ilımlı Budizm’ söylemiyle kendine bağlı, FETÖ benzeri dini akımları kullanmak isteyecektir.
YARIN: ABD'NİN YENİ ENERJİ ROTASI KIBRIS VE FIRAT'IN DOĞUSUNA PLANLANAN OLASI HAREKAT