GündemDoğa dostu dönüşüm pandemiye takıldı

Doğa dostu dönüşüm pandemiye takıldı

28.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Küresel iklim krizi ile mücadele kapsamında birçok sektörde geri dönüşüme dayalı, çevre dostu ürünlerin üretimine yönelinirken, oyuncak sektöründe bu yönde başlatılan çalışmalar, pandemi engeline takıldı.

Doğa dostu dönüşüm pandemiye takıldı

MELTEM GÜNEŞ Ankara

Haberin Devamı

Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Başkanı Esin Yürür, yurt dışı orijinli başlayan çalışmaların, pandemi döneminde hızlanmadığını kaydetti.

‘0-3 yaş grubu hassas’

OYDER Başkanı Yürür, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yapılan çalışmaların oyuncak sektörüne etkilerinin henüz tam ölçülebilir bir seviyeye ulaşmadığını belirterek, "Pandemi öncesinde yurt dışı orijinli başlayan çalışmalar, pandemi döneminde ne yazık ki pek hızlanmadı. Bazı Amerika ve Avrupalı oyuncak tedarikçileri plastik malzemeye alternatif ham maddeler ile üretim çalışmalarına başlasalar da, değişen konjonktürde; pandemi, navlun fiyatlarının artması, hammadde fiyat artışları, yetersiz iş gücü, enerji kesintileri nedeniyle pozitif bir noktaya henüz ulaşılamadı" diye konuştu. 

Haberin Devamı

Oyuncakların plastik, ahşap, karton ve tekstil bazlı olarak gruplandığını ifade eden Yürür, oyuncakta önceliğin, sağlığa zararlı ve çocuklar için tehlike oluşturabilecek kimyasal ve boyaların kullanılmaması olduğunu kaydederek, "Pek çok oyuncağın çocuklar tarafından ağza alınmak boyutunda yakın temasta kullanıldığını düşünecek olursak, güvenli oyuncak konusunun ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Türkiye’ye ithalatı yapılan tüm oyuncaklarda bu denetimler çok sıkı bir şekilde yapılıyor. Bunun dışında ambalaj malzemelerinin geri dönüşümlü olması diğer önemli bir konudur. Bu konuda sektör olarak devletin belirlediği tüm kurallara uymaktayız" diye konuştu. Yürür, oyuncakta tüm yaş gruplarını benzeri bir öneme sahip olduğunu ifade ederken, "Ancak özellikle 0-3 yaş grubu oyuncakları çok hassas olunması gereken gruptur" dedi.

Yürür, şunları söyledi: "Şu anda sektörümüzün temel sorunu ilave gümrük vergileri, kontrolsüz kur artışı, hammadde eksikliği nedeniyle tüm dünyada artan fiyatlardır. Bu dönemde buna bağlı oluşan talep azalması kaçınılmaz sonuç durumundadır."

 

Yazarlar