GündemDeprem fırtınası nedir ne kadar sürebilir?

Deprem fırtınası nedir ne kadar sürebilir?

01.05.2018 - 14:14 | Son Güncellenme:

Bazen deprem, meydana geldiği fay hatları üzerinde oluşan deprem ardalanmalarını meydana getirebilir. Zaman içinde oluşan bu depremlerin tekrar etmesi yani belirli bir yerden belli bir yöne doğru hareket etmesi sonucu deprem göçü meydana gelir.

Deprem fırtınası nedir ne kadar sürebilir

Erzurum ve Adapazarı'nda oluşan deprem ardışıkları buna örnek olarak gösterilebilir. Peki deprem fırtınası nedir? Deprem fırtınası fay hatları üzerinde birbirini tetikleyip oluşabilecek büyük sorunlardır ve depremler sonucunda meydana gelir. Fırtınanın süresi aylar veya yıllar sürebilir. Depremlerin arasındaki mesafe ise yüz binlerce kilometreye kadar ulaşır. Fırtına zamansız olup tetikleme sonucundan sonra daha çok sorunla karşılaşılır. Bu durumda kişilerin can ve mal kaybını önlemleri için tedbirli olmaları her zaman önemlidir.

Haberin Devamı

Deprem fırtınasının görüldüğü yerler

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 28 sene ardışık devam eden deprem fırtınaları gözlemlenmiştir. Mesafeler yüz binlerce kilometreye kadar uzanır. Sınırlı alan olduğu için belli bir süre sonunda çok sayıda fırtına oluşur. Ana depremler ile ilişkisi olmayan fırtına çoğunlukla volkanizma ve plütonizmanın bağlantısıyla gözlemlenir. Daha çok yüksek olan bölgelerde meydana gelir. Sahalar, jeotermal bölgeler ve okyanus bölgelerinde daha çok görülür. Fırtınanın oluştuğu yerler:


• Erzurum (1939)


• Mudurnu (1944)


• Ilgaz (1945)


• Kurşunlu (1951)


• Adapazarı-Hendek (1943)


• Yalova (1963) yılları arasında 28 sene devam eden deprem fırtınaları gözlemlenmiştir.


Deprem fırtınası ne kadar sürebilir?

Haberin Devamı

Deprem fırtınası bazen haftalarca bazen ise aylarca sürebilir. İçinde bulunan küçük büyük depremler kümelenir ve zaman içinde sönümlenip biterler. Çanakkale’de jeotermal sahalar fazla olduğu için bu bölgede fırtına daha çok gözlemlenir ve uzmanlar bu durumu normal karşılar. Oluşan bölgede birden fazla fırtına gözlemlenebilir. Bu durumda kişilerin kendilerini korumalı ve deprem sırasında oluşacak büyük sorunlara karşı tedbirli olmalıdırlar. Belirsiz zamanda meydana gelen deprem fırtınaları günümüzde birçok ilde özellikle okyanus sahalarının fazla olduğu bölgelerde daha çok görülür. Depremin şiddeti yer altından kaynaklandığı için zaman içinde şiddetlenebilir. Depremlerin sayısı zamansız olduğu için değişir.