GündemDenizcilerin rotası 16 yılda böyle şaştı

Denizcilerin rotası 16 yılda böyle şaştı

26.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İlk kez 28 Şubat döneminde kurulduğu iddia edilen Batı Çalışma Grubu’nun çalışmalarıyla gündeme gelen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 16 yıllık dönemde çok sayıda davanın hedefi oldu. Ergenekon, Balyoz , Gölcük, Poyrazköy, Kafes ve Amirallere Suikast Planı davalarında birçok denizci tutuklandı

Denizcilerin rotası 16 yılda böyle şaştı

Türk siyasi tarihinin en çalkantılı dönemlerinden biri olan 28 Şubat 1997’de Refah-Yol hükümetine karşı darbe planlamak amacıyla kurulduğu iddia edilen Batı Çalışma Grubu (BÇG) iddialarıyla gündeme gelen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK), özellikle Ergenekon soruşturmasıyla birlikte başlayan süreçte birçok soruşturma ve davanın hedefi oldu. Ergenekon, Balyoz Planı, Gölcük, Poyrazköy, Kafes ve Amirallere Suikast Planı davalarıyla personeli tutuklanan DKK, son olarak Donanma Komutanı Nusret Güner’in istifasıyla gündemde. Ağustos ayındaki YAŞ’ta Deniz Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Güner’in kendisi ve kızının da adının geçtiği bir soruşturmaya tepki göstererek emekliliğini istemesi gözleri yeniden Deniz Kuvvetleri’ne çevirdi. İşte Deniz Kuvvetleri personelinin 28 Şubat 1997 sürecinden başlayarak bugüne uzanan adliye seyr-ü seferi...

Köstebek skandalı
DKK karargâhında askerlik yapan istibaratçı polis memuru Kadir Sarmusak, DKK bünyesinde irticai faaliyetleri takip etmek ve darbe planlamak için kurulduğu iddia edilen Batı Çalışma Grubu (BÇG) adlı gizli bir yapılanmaya ait 5 Mayıs 1997 tarihli belgeleri, dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu’na ulaştırdı.
Belgeler, İçişleri Bakanı üzerinden Başbakan Erbakan’a ulaştırıldı. Erbakan’ın bu belgeleri ilettiği Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de bu belgeleri “gereğinin yapılması” için Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’ya iletince hem Batı Çalışma Grubu hem de polisin Donanma içindeki “köstebek” faaliyeti ortaya çıktı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya duruma çok sert bir tepki gösterdi. Onbaşı Sarmusak ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu tutuklandı. 4 ay tutuklu yargılanan sanıklar daha sonra beraat etti.

28 Şubat’ın ve DKK
28 Şubat süreci hakkındaki suç duyurularını dikkate alarak soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “Batı Çalışma Grubu” belgelerini de bu soruşturmaya dahil etti. Böylece Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde oluşturulan ve “28 Şubat’ın beyni” olarak gösterilen yapılanmayla ilgili belgeler 16 yıl sonra bu kez belgeleri hazırlayanlar aleyhine delil oldu. Onbaşı Sarmusak bu soruşturmada “mağdur” sıfatıyla ifade verdi. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Güven Erkaya ise kanser tedavisi gördüğü askeri hastanede 25 Haziran 2000’de hayatını kaybetmişti.

Rütbeler söküldü
Denizcileri en çok sarsan olaylardan biri de Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Oramiral İlhami Erdil’in “çikolata” ve “cam bardak” yolsuzluğu iddiasıyla yargılanıp, 8 Şubat 2006’da “görevi ihmal ve kötüye kullanmak” suçundan ceza alması oldu. Denizciler arasında Erdil’e “komplo kurulduğu” kanaatine taşıyanlar ile “Erdil’e komplo kuranlar” arasında hizipleşme oluştuğu iddia edildi. Bu hizipleşme ile bağlantılı olarak dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’in günlüklerinin bilgisayarından çalındığı ve intikam amaçlı olarak basına sızdırıldığı iddia edilmişti. Bu iddia, Gölcük’te ele geçen belgelerle içindeki bir fişleme dosyasında da yer almıştı.

Örnek’in günlükleri
Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen günlükler ilk olarak Nokta dergisinde 29 Mart 2007’de yayımlandı. Günlüklerde bazı orgenerallerin 2004’te darbe yapmayı planlayıp, hazırlıklarını yaptığı ancak sonradan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün bu darbe teşebbüslerini engellediği anlatılıyordu. Bu günlükler Ergenekon soruşturmaları sürecinde yeniden gündeme geldi. Özden Örnek, günlüklerin kendisine ait olmadığını söyledi. Ancak soruşturma sürüyor.

13 AMİRAL TUTUKLU
Denizcilere yönelik en geniş tutuklama dalgaları Balyoz soruşturmasıyla birlikte geldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada 13 muvazzaf amiral tutuklandı ve daha sonra bu amiraller 4 Ağustos 2012’de YAŞ kararıyla emekli edildi. İddianameye göre Balyoz Harekât Planı’nın “Suga” isimli bölümünü denizciler hazırladı. Suga Planı’na göre Yunanistan’la gerginlik yaratılarak kısmi seferberlik çıkarılacaktı. Darbe planlarına destek vermeyen dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ve 12 amiral tutuklanacaktı. 250’si tutuklu, 365 kişinin yargılandığı dava sonunda 25 emekli amiralin de aralarında bulunduğu denizci subaylar 12 ile 20 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı.

Poyrazköy silahları
Poyrazköy’de İSTEK Vakfı’na ait arazide yapılan kazılarda bulunan silahlarla ilgili soruşturmada 3’ü muvazzaf, 5 denizci subay tutuklandı. 27 Ocak 2010’da emekli ve muvazzaf deniz subaylarından oluşan 17 kişi hakkında dava açıldı.

Amirallere suikast
Oramiraller Eşref Uğur Yiğit ve Metin Ataç’a suikast planladıkları iddiasıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Deniz Cora ve Deniz Kurmay Albay Ümit Metin’in de aralarında bulunduğu emekli ve muvazzaflara dava açıldı.

‘Kafes’teki komutan
Suikast, bombalama ve diğer silahlı eylemlerin yer aldığı ve “Darbe ortamı hazırlamak” için hazırlandığı iddia edilen planlarda Rahip Santoro cinayeti, Zirve Yayınevi katliamı ve Hrant Dink cinayeti “operasyon” olarak adlandırılıyordu. Ayrıca bu planda Koç Müzesi’ndeki denizaltıya konulan bombanın patlatılarak kaos oluşturulacağı iddiası da yer almıştı. 19 Mart 2010’da açılan davada emekli Koramiraller Ahmet Feyyaz Öğütçü, Kadir Sağdıç, Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar ile birlikte emekli ve muvazzaf denicilerin bulunduğu
33 sanık yer aldı.

‘Gölcük Belgeleri’ davası
Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şubesi’nde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında 6 Aralık 2010’da yapılan aramada bulunan belgelerle ilgili 3’ü tutuklu, 10 deniz subayı hakkında dava açıldı. Tutuksuz sanıklar arasında dönemin Genelkurmay Elektronik Muharebe Sistemleri komutanı Koramiral Kadir Sağdıç da yer aldı.

Casusluk davası
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “fuhuş ve askeri casusluk” iddiasıyla yürütülen soruşturma sonunda 16’sı tutuklu 56 sanık hakkında dava açıldı. Tuğamiraller Şafak Yürekli ve Fahri Can Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu denizci subaylar sanık olarak yer aldı. Sanıkların, mağdurların özel hayatına ilişkin görüntüleri illegal yollarla temin ederek, şantaj yaptıkları ve karşılığında belge sızdıkları iddia edildi. 3 Ağustos 2012’de karara bağlanan davada sanıklar “casusluk” suçlamasından beraat etti.

İki amiral sanık
İzmir’deki soruşturma sonucunda çoğunluğunu denizcilerin oluşturduğu 58 muvazzaf subay tutuklandı. 10 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele ve Tümamiral Ercüment Tatlı hakkında “suç örgütüne üye olmak” ve “gizli bilgileri temin etmek” suçlamasıyla dava açıldı. İddianamede sanıklara “casusluk” suçlaması yöneltilmedi.

Haberin Devamı

Denizcilerin rotası 16 yılda böyle şaştı

GÜVEN ERKAYA: Köstebek skandalı ve BÇG belgeleri onun komutanlığı döneminde ortaya çıkmıştı.

Denizcilerin rotası 16 yılda böyle şaştı

KADİR SAĞDIÇ : Koramiral Sağdıç, Gölcük belgeleri davasında tutuksuz yargılandı.

Denizcilerin rotası 16 yılda böyle şaştı

FEYYAZ ÖĞÜTÇÜ: Koramiral Öğütçü, ‘Kafes Eylem Planı’ soruşturmasındaki 33 sanıktan birisiydi.

Amirallerin şüpheli ölüm ve intiharları
- Emekli Deniz Albay Birol Atakan 2 Mayıs 2007’de İstanbul-Ankara yolunda “şüpheli” bir trafik kazasında öldü. Atakan’ın adı Özden Örnek’e ait olduğu öne sürülen darbe günlüklerinin internete sızdırılmasıyla ilgili iddialarda geçiyordu.
- Emekli Oramiral İlhami Erdil’in ceza aldığı yargılamada görev yapan emekli Deniz Hakim Albay Belgütay Varımlı 21 Kasım 2009’da Kadıköy’deki evinin balkonundan atlayarak intihar etti. Varımlı’nın TSK bünyesindeki birçok yolsuzlukla ilgili bilgilere vakıf olduğu ve bu nedenle baskı altında olduğu iddia edildi.
- Denizci Yarbay Ali Tatar, “Amirallere Suikast Planı” soruşturması kapsamında 9 gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Daha sonra hakkında tekrar yakalama kararı çıkınca 21 Aralık 2009’da evinde tabancayla intihar etti.
- İzmir Güney Deniz Saha Komutanlığı’nda görevli Deniz Kurmay Albay Berk Erden, 9 Şubat 2010’da evinde beylik tabancasıyla intihar etti.

Haberin Devamı

DENİZ CORA: Koramiral Cora, oramirallere suikast soruşturmasında yargılandı.

Denizcilerin rotası 16 yılda böyle şaştı

DURSUN ÇİÇEK: Albay Çiçek’in, İrticayla Mücadele Eylem Planı’nda imzası bulunduğu öne sürülüyor.

Denizcilerin rotası 16 yılda böyle şaştı

İLHAMİ ERDİL: Yolsuzluk davasında yargılanan komutanın rütbeleri söküldü.