GündemBozdağ: Fahiş fiyat düzenlemesi yolda

Bozdağ: Fahiş fiyat düzenlemesi yolda

26.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Delil tespitlerinin tamamlandığını, 79’u müteahhit, 184 kişinin tutuklandığını bildiren Adalet Bakanı Bozdağ, kira, nakliye gibi hizmetlerde haksız kazanç elde etmek isteyenlere karşı çok ağır cezalar öngören düzenlemenin yolda olduğunu duyurdu.

Bozdağ: Fahiş fiyat düzenlemesi yolda

ANKARA Milliyet - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem felâketinin ortaya çıkardığı sonuçların mevzuatın önemli ölçüde gözden geçirilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Bozdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile düzenlediği toplantıda mevzuatta yapılacak yeni düzenlemeye ilişkin bilgi verdi. Bozdağ, şunları dedi:

Haberin Devamı

“Bakanlık olarak biz de ceza mevzuatımızı ve diğer mevzuatlarımızı böylesi bir durumda cezai yaptırımlar dahil olmak üzere işlenen suçlar ve diğer hususları da içerecek şekilde bir hazırlık içerisindeyiz. Örneğin, deprem döneminde yaşanan zorluklardan sıkıntılardan istifade ederek, haksız kazanç elde etmek isteyen gayri ahlâki, gayri hukuki kazanç elde etmek isteyenlerle ilgili yeni dönemde, yeni bir yaptırım uygulamasına geçilecek. Örneğin kiralar 5 liraysa 20 liradan kira yapıyor ya da nakliye 3 liraysa 10 liradan götürüyor. Bölgedeki insanların ve ülkemizin yaşadığı zorlukları kendileri için gayri meşru kazanç elde etmeleri için fırsat görenlere karşı hukuk gereğini yapacaktır. Çok ağır cezalar öngören düzenlemeler yapacağız. Bu düzenlemeler özel düzenleme olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımıza da arzımızdan sonra bu konuyu inşallah TBMM gündemine gelecek.”

Haberin Devamı

Kimliklendirme tamamlandı

Bozdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Bozdağ’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Diyarbakır özelinde enkaz kaldırma çalışmalarını yıkılan binalarda tamamladık. Yaralı ve vefat eden vatandaşlarımızın hepsinin enkazdan sonraki süreçlerini yönettik. Enkaz altından kurtarılanlar, vefat edenlerle ilgili kimliklendirme ve tedavi çalışmaları tamamlanmış oldu. Şu anda Diyarbakır’ımızda vefat edip de kimliklendirmesi yapılmayan hiçbir kardeşimiz kalmamıştır.

Delil tespiti

Şu anda Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya dışındaki illerimizde delil tespit işlemleri ceza soruşturması kapsamında tamamlandı. Ceza soruşturmasına konu olan binaların enkazları, bilirkişiler ve Cumhuriyet Savcımızın gözetiminde bilirkişilerce delil tespiti yapılmadan kaldırılmamıştır. Aksi yönde beyanların hiçbirinin gerçeği yansıtmadığını buradan ifade etmek isterim. Şu ana kadar Cumhuriyet Savcılıklarımız ile bu kapsamda 7598 müstakil binada bilirkişi incelemesi yapılmak suretiyle delil tespiti yapıldı.”

İsias Oteliyle ilgili gizlilik kararı yok

Haberin Devamı

Adıyaman’da İsias Otel’de uygulama eğitimine spor müsabakaları için KKTC’den gelen kafileden 35 kişinin hayatını kaybettiğini anımsatan Bekir Bozdağ, devamında da şunları söyledi:

“Kamuoyunda sanki İsias Otel’de ölen sporcularımız ve diğer bazı konularla ilgili açılan soruşturmalarda gizlilik kararı verildiğine ilişkin yalan bir haber var. Şu anda Türkiye genelinde yürüyen soruşturmalarda gizlilik kararı verilen herhangi soruşturma yoktur. Adıyaman’daki Sulh Ceza Hakimliğimiz tarafından böyle bir karar verilmemiştir. Böyle bir karar talebi de savcılığımız tarafından yapılmamıştır.” 

79 müteahhit tutuklandı

Bakan Bekir Bozdağ, deprem bina soruşturmalarıyla ilgili de bilgi verdi. Bugüne kadar 612 şüpheli hakkında adli işlem yapıldığını bildiren Bozdağ, “Bunlardan 184’ü hakkında tutuklama kararı verildi. 214’ü hakkında adli kontrol, 71’i hakkında yakalama kararı verildi. 55 kişi hakkında gözaltına kararı verildi; şu anda 2 kişi gözaltında. Hakkında işlem başlatılan kişilerden 16’sı vefat ettiği için ona göre işlem yapıldı. Tutuklu olanların 79’u müteahhit, 74’ü yapı sorumlusu, 13’ü yapı sahibi, 18’i binada değişiklik yapan. Adli kontrol kararı verilenlerin ise 72’si müteahhit, 92’si yapı sorumlusu, 22’si yapı sahibi, 28’i de binada değişiklik yapanlardan oluşuyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Sadece 4 yağma vakası’

Şu ana kadar deprem bölgelerinde 351 hırsızlık vakası olduğunu söyleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, şu bilgileri verdi:

“284 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 179 kişi tutuklandı, 36 kişi hakkında adli kontrol kararı verildi. Adli veriler yağma konusundaki algı operasyonlarının gerçeği yansıtmadığını göstermektedir. Bugüne kadar meydana gelen vaka sayısı sadece 4’tür. Tutuklu sayısı da 4’tür. Ayrıca şu ana kadar 5 nitelikli dolandırıcılık vakası olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda da 7 kişi tutuklandı.”

 

 

Yazarlar