GündemBilim kadınlarının çığır açacak projelerine ödül

Bilim kadınlarının çığır açacak projelerine ödül

20.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bilimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması, bilim alanında çalışan kadınların güçlendirilmesi ve rol modeller yaratılması amacıyla Loreal Türkiye ve UNESCO’nun iş birliğinde gerçekleştirilen “Bilim Kadınları İçin” Programı’nın 20. yılında kazanan isimler açıklandı.

Bilim kadınlarının çığır açacak projelerine ödül

MELTEM GÜNAY - Dört genç bilim kadının projelerinin her biri için 120 bin liralık destek sağlanırken, bugüne kadar Türkiye’den 116 bilim kadını proje kapsamında desteklendi. Loreal Türkiye Genel Müdürü Sinem Sandıkçı Gökçen, “Sadece bilime değil, bilimde cinsiyet eşitliğine de son derece ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz. Bilimde üstün başarıyı ödüllendirmek, yetenekli bilim kadınlarının hak ettikleri bilinirliğini elde etmelerine katkı sağlamak ve rol modeller oluşturarak genç kızlarımıza birer bilim kadını olmaları için ilham vermek amacıyla daha da büyük bir tutkuyla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Dört bilim kadını…

Ödülü alan isimlerden Dr. Burcu Bakır Güngör, küçük yaştan bu yana bilim kadını olmayı hayal ettiğini söylerken, dünyadaki en yaygın 3. kanser türü olan kolorektal kanserin (CRC) daha hızlı teşhis edilmesi ve kişiye özel tedavi geliştirilmesi için çalışıyor. Prostat kanserinde kemoterapiye karşı gelişen ve tedavinin önündeki en büyük engellerden biri olan direnci kırmak için çalışan Dr. Buse Cevatemre de ödülü alan isimlerden biri oldu. Araştırmalarına ‘İlaç direncini nasıl kırarız, kanser hücrelerini nasıl yeniden ilaca duyarlı hale getirebiliriz?’ sorusuyla başlayan Dr. Cevatemre, deneyler sonucunda, ilaç dirençli prostat kanseri hücrelerinde, aynı ilaca yeniden cevap vermelerini sağlayacak bir hedef keşfetti.

Haberin Devamı

3900 kadına ulaşıldı

Doç. Dr. Damla Eroğlu Pala, çok daha yüksek enerjiye sahip ve daha uzun süre çalışabilen lityum-sülfür bataryalar geliştirmek için çalışıyor. Geleneksel bataryalara kıyasla çok daha yüksek kapasiteli olan lityum-sülfür bataryalar, karbon emisyonlarını ve benzine olan bağımlılığı azaltacak. Doç. Dr. Duygu Ağaoğulları projesiyle dünya bor rezervinin yaklaşık yüzde 75’ine sahip olan Türkiye’nin, ileri teknoloji bor ürünlerinin kullanım potansiyelini ortaya çıkartıyor. Projeyle ülkemizin kendi kaynakları çok daha verimli ve kazançlı hale gelecek. 110’den fazla ülkede hayata geçirilen projede her yıl 250’den fazla yetenekli ve genç bilim kadını destekleniyor. Global ölçekte şu ana kadar destek alan bilim kadını sayısı 3900’e ulaştı. Türkiye’den bugüne kadar
116 genç bilim kadının projelerine destek sağlandı.