22.05.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:
MİTHAT YURDAKUL Ankara Bakanlığın raporuna göre nüfusu 2 binden fazla olan 39 yerleşim yerinin, kentsel atıksuların doğrudan deşarjı sebebiyle yerüstü su kütleleri üzerinde baskı oluşturduğu belirtilerek, “Batı Akdeniz havzasındaki 32 su kütlesinin (18 nehir, 4 göl, 10 kıyı) kentsel deşarjlardan dolayı önemli baskı altında olduğu tespit edilmiştir” denildi.
Suya metal yükü
Bölgede Kaş ve Milas’a organize sanayi bölgesi yapılmasının planlandığı belirtilen raporda, 27 nehir, 2 göl ve 12 kıyı suyunun endüstriyel faaliyetlerden dolayı önemli baskı altında olduğu bildirildi. Batı Akdeniz’de 158 de maden sahası bulunduğu ifade edilen raporda, “Madencilik faaliyetlerinden kaynaklanan yayılı kirlilik, özellikle de metal yükü sebebiyle su kalitesini ciddi biçimde etkilemektedir” uyarısında bulunuldu. Zeytinyağı fabrikalarının sularda deşarja yol açtığı vurgulanan raporda, 2 nehir ve 3 deniz kıyısının da jeotermal kaynaklardan olumsuz etkilendiği vurgulandı.
Balık çiftliği tehdidi
Raporda, balık çiftliklerinin hem tatlı suları, hem denizi etkilediğine dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:
“Batı Akdeniz Havzasında 454 balık çiftliği vardır ve bu çiftliklerin 109’u kıyı suyu kütlelerinde veya açık deniz alanlarında bulunmaktadır. Kıyı suyu kütlelerinde faaliyet gösteren tesis sayısının fazla olmasından dolayı en yüksek nütrient (besin) yükünün Güllük Körfezi üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Batı Akdeniz Havzasında 27 su kütlesinin (15 nehir suyu kütlesi, 5 göl suyu kütlesi ve 7 kıyı suyu kütlesi) balık çiftliklerinden dolayı önemli baskı altında olduğu tespit edilmiştir.”
Değerler aşıldı
Batı Akdeniz’deki yeraltı sularıyla ilgili de tespitlerde bulunulan raporda, elektriksel iletkenlik, sodyum adsorbsiyon oranı (SAR), klorür, nitrit, nitrat, sülfat ve sodyum değerlerinin aşıldığına işaret edildi. Raporda, bölgedeki 20 yeraltı suyu için de kimyasal maddeler açısından “kriter değerlerin aşıldığı” tespiti yapıldı.