10.09.2018 - 16:05 | Son Güncellenme:
Sardes ya da diğer ismiyle Sardis, tarihte paranın doğduğu kent olarak biliniyor. Antikçağ'da Lidya Krallığı'na başkentlik yapan Sardes, bu dönem ticaret sayesinde büyük gelişme sağlamıştı. Öyle ki kent paranın kullanılmaya başlanmasıyla daha da zenginleşti.
Sardes'ten tarihe ışık tutan kalıntılar günümüzde ayakta. Manisa'nın Salihli ilçesinin Sart beldesinde yer alan Sardes, yörenin en turistik alanlarından biridir. Bunun en önemli nedeni Sardes'in geçmişte Anadolu'nun büyük bölümüne hükmeden Lidya Krallığı'na başkentlik yapması ve görkemli bir şehir olmasıdır.
Manisa'nın Salihli ilçesinin Sart beldesinde bulunuyor. Bozdağ eteklerinde bulunan bu antik kente Salihli'den Sart beldesine giden ulaşım araçlarıyla gelmek mümkün.
Günümüzde çok zengin birini tanımlamak için kullanılan "Karun kadar zengin" sözü Lidyalılardan çıkmış bir deyimdir. Milattan önce 13. yüzyıldan itibaren bu coğrafyada etkisini gösteren Lidya Krallığı'nın en önemli krallarından biri olan Karun'un zenginliğini anlatmak için kullanılan bu deyim günümüzde de dillerde.
Şu anda UNESCO'nun geçici listesinde yer alan Sardes'in Dünya Mirası Listesi'ne kalıcı olarak girmesi için çalışmalar yürütülüyor.
Tarihi 3000 yıl öncesine dayanan Sardes'te antik kentin tamamı görülmeye değer ayrıntılara sahip. Ancak Artemis Tapınağı, Yuhanna İncili'nde bahsi geçen kilise kalıntılarını, Roma döneminden kalma hamam ve gymnasiumu mutlaka görmelisiniz.