24.08.2021 - 13:05 | Son Güncellenme:
Halk arasında Musa Peygamber'in, kayınpederi Şuayip Peygamber ile bu bölgede buluştuğu anlatılıyor. Köyün ortasında yer alan Kalkolitik döneme kadar tarihlenen ve kutsal olarak nitelendirilen höyük, Soğmatar'ın milattan önceki dönemlerde kurulduğunu ve tepedeki duvar ile burç kalıntıları, höyüğün uzun yıllar kale olarak kullanıldığını ortaya koyuyor.
Yüzlerce tarihi kuyu, kaya mezarı ve kabartmanın bulunduğu antik kent, ay ve güneş tanrılarına ait tapınaklarıyla da dikkati çekiyor.
Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, AA muhabirine, kentteki en önemli tarihi mekanların başında Soğmatar Antik Kenti'nin geldiğini söyledi. Bölgede oldukça ilginç yapıların bulunduğunu vurgulayan Çoban, şöyle konuştu:
"Kentimizde şu an en çok ilgi çeken ve gizemli olan tarihi yerlerin başında Soğmatar geliyor. Soğmatar'da hem yıldızlar hem gezegenler için yapıldığı değerlendirilen ayrı ayrı tapınaklar bulunuyor. Özellikle güneş ve ay tanrısı için yapıldığına inanılan kabartma ve heykeller var. Yine çok sayıda mağara var. Burada Museviler için büyük önem taşıyan Hz. Musa kuyusu var. Soğmatar birçok ilgi görüyor. Özellikle astrologlar için bu antik kent ilgi odağı olup dikkat çekici bir tarihi mekan olarak öne çıkıyor. Sırf Soğmatar için bölgeye gelen turist kafileleri var. Son dönemde gezgin olan yıldız bilimleriyle uğraşan gruplara bu bölgede rastlıyoruz. Soğmatar bölgesinin bir diğer önemli özelliği de Şanlıurfa ve bölgemizde çokça kaya mezarları bulunuyor."
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Komitesi Başkanı Mehmet Kamil Türkmen de Soğmatar Antik Kenti'nin çok tanrılı dinlerin önemli bir merkezi olduğunu ifade etti.