Son Güncellenme:
Yaz mevsiminin haber bültenlerinde “kavurucu sıcaklar” diye tanımlanan günlerindeyiz ve her ne kadar soğuk kış ayları boyuncu yazı çok özlemiş olsak da bu kadar yoğun sıcaklarla başa çıkmakta tabii ki hepimiz zorlanıyoruz. Çoğu iş yeri klimalarla soğutuluyor olsa da evimizde sürekli olarak klima kullanmak çoğumuzun bütçesini zorlayan pek de ekonomik olmayan bir seçenek. Üstelik sürekli klima serinliğinde yaşamak da pek sağlıklı değil. Peki klima kullanmadan evimizi daha serin tutmanın ve bu yoğun sıcakların etkisini biraz olsun azaltmanın yolları neler? İşte bu yazımızda sıcaktan bunalan ve soğuk kış aylarını özlemeye başlayan okurlarımız için dekoratif ve pratik çözümleri inceledik.
Serinleten yüzeyler
Yazlık evlerde kullanılan duvar ve zemin yüzeylerinin mermer, granit gibi doğal taşlardan ya da seramik malzemelerden yapılmasının çok basit ve fonksiyonel bir nedeni var: Bu tarz yüzeyler evinizi her zaman daha serin tutacaktır. Eğer kışın ısınma sorununuz yoksa ve yazların uzun geçtiği bir bölgede ikamet ediyorsanız evinizin zemininde ve duvarlarında bu tarz ısı tutmayan yüzeyler kullanmayı değerlendirebilirsiniz.
Bahçe havası yaratın
Bol ağaçlı, bol bitkili arazilerin diğerlerine nazaran daha serin olduğunu biliyorsunuz, dış mekanlar için son derece etkili olan bu yöntem iç yaşam alanlarında da geçerliliğini koruyor. Eğer salonunuzda ev ağaçlarından, yeşil bitkilerden, renkli çiçeklerden oluşan tropikal bir atmosfer yaratırsanız hem estetik olarak eşsiz bir doğallıkla çok daha huzurlu yaşam alanları elde edeceksiniz hem de eviniz çok daha serin ve ferahlatıcı bir yapıya kavuşacak.
Işıklandırma elemanlarınızı değiştirin
Aydınlatma unsurları bir evin görünümünü en çok değiştiren faktörlerden biridir ama tek özellikleri estetik olarak fark yaratmak değil. Aydınlatma unsurları hem yapıldıkları malzeme hem de kullandıkları ampullerin özellikleri ile evinizin daha serin ya da daha bunaltıcı olmasına sebep olabilirler. Evinizi daha ferah bir havaya kavuşturmaya ışıklandırma elemanlarınızdaki ampulleri akıllı ve son teknoloji ürünü olan ısı yaymayan ampul çeşitleriyle değiştirmekle başlayabilirsiniz. Ayrıca hasır ya da bambu kaplamalar da ısı yayan cihazların evi daha da ısıtmasına engel olurlar. Bu yüzden de bambu malzemeden yapılmış şık tasarımlı aydınlatma elemanları da evinizin daha serin kalmasını sağlar.
Kumaşların önemi
Döşeme ve kumaş tercihleri mevsimler açısından büyük bir önem taşıyor. Oturma grubunuzun yapıldığı malzeme ve yatak odanızda kullandığınız çarşaflar sizin için yaz günlerini çok daha konforlu bir hale getirebileceği gibi yanlış tercihler günlerinizi cehenneme çevirebilir. Eğer kadife, tay tüyü vs tarzı bir oturma grubunuz varsa kış aylarında sizi son derece rahat ettiren bu kumaşlar yazın fazlasıyla bunalmanıza neden olacaktır. Bunun önüne geçebilmek için estetik olarak da daha ferah bir görünüm yaratan açık renkli ve serinleten kumaşlardan yapılan kılıflar kullanabilirsiniz. Aynı şekilde yatağınızda kullandığınız çarşafları da mevsime göre değiştirmeniz şart. Unutmayın ki sentetik kumaşlar her zaman sizi daha fazla terletecektir, bu yüzden döşeme ve çarşaflarınızda doğal malzemeden üretilmiş kumaşları tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Öğle saatlerinde perdelerinizi ve pencerelerinizi kapalı tutun
Güneş alan cephelere sahip olan evler kış mevsimi için eşsiz bir değere sahip olsalar da yaz mevsiminde çok daha bunaltıcı bir havaya sahip olabilirler. Yaz mevsiminin en yoğun günlerinde dışarıdaki havanın iç yaşam alanlarımızdaki havadan çok daha sıcak olduğunu hepimiz fark ediyoruz. Özellikle güneşin en doğrudan vurduğu öğle saatlerinde sıcak havayı içeriye almamak için pencereleri ve perdeleri kapatırsanız evinizin ısınmasını engellemiş olursunuz. Güneşin etkisini yitirdiği akşam saatlerinde ise tüm pencereleri açarak geceleri sabaha kadar olan serin havayla evinizi soğutabilirsiniz. Pencerelerin geceleri açık, gündüzleri ise kapalı olduğu yaşam alanları her zaman daha serin olur.
Elektrikli cihazları geceleri çalıştırın
Evlerimizde kullandığımız elektrikli cihazların hepsi çalışırken etrafına ısı yayar. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon gibi cihazlar gündüz sıcağında çalıştırıldığında evin normalden daha fazla ısınmasına yol açarlar. Çamaşır ve bulaşıklarınızı gece saatlerinde yıkarsanız evinizi gereksiz ısıdan da korumuş olursunuz.