Gayrimenkul HaberleriKonut Kredisi Nasıl Alınır?

Konut Kredisi Nasıl Alınır?

Son Güncellenme:

.

Konut Kredisi Nasıl Alınır

Günümüz şartlarında yüksek miktarlarda kira ödemek yerine artık birçok insan ev sahibi olmayı tercih ediyor. Bunun için eğer peşin para söz konusu değilse, bankaların verdiği konut kredilerinden yararlanmak gerekiyor. Peki konut kredisi nasıl alınır?Son yıllarda artan kira fiyatlarıyla birlikte artık daha fazla insan ev almanın hayalini kuruyor. Özelikle kira miktarlarının neredeyse bir kredi taksiti kadar yüksek olması ve bütçeyi zorlaması, bu durumun en önemli sebepleri arasında yer alıyor. Fakat kenarda birikmiş parası olmayanlar ya da bütçesi almak istedikleri eve yetmeyenler için tüm bankalar artık konut kredisi seçeneği sunuyor. Peki, alınacak evin ücretinin alıcının isteği ve bankanın sınırlandırması doğrultusunda vadeye bölünerek sabit miktarlarda ödendiği konut kredisi nasıl alınır? İşte detaylar…

Haberin Devamı

Konut kredisi nedir?

Konut Kredisi Nasıl Alınır

Hemen hemen her banka, ev sahibi olmak isteyenler için belirli faizlerle konut kredisi hizmeti veriyor. Diğer adı Mortgage olan bu kredi türünün taksitleri uzun yıllar boyunca ödenebiliyor ve faiz oranı, diğer kredi türlerine göre daha düşük seviyelerde seyrediyor. Aynı zamanda kredinin tüm süreçlerinde banka da yer alıyor. 21 Eylül 2016 yılında Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından verilen karara göre, evin değerinin %80’ini karşılayan banka, aynı zamanda borç ödenene kadar evi ipotek altına alıyor. Bunun dışında faizlerin de, hangi banka olduğu fark etmeksizin 0,85 ve 0,95 aralığında belirlenmesiyle, konut almak isteyen kişilere daha fazla kolaylık sağlanıyor. Ayrıca bu faiz oranı sabit ilerliyor ve yıllar içinde değişmiyor. Bu sayede müşterinin, vade ne kadar uzun olursa olsun her ay sabit taksit ödemesi hedefleniyor.

Konut kredisi alırken nelere dikkat edilmeli?

Konut Kredisi Nasıl Alınır
  • Konut kredisi araştırmasında ilk etapta internetten yararlanabilirsiniz. Fakat internetteki bilgilerin güncel olmama olasılığı bulunduğu için mutlaka bankalar ile yüz yüze görüşmeler yapmanız gerekiyor.
  • Konut başvurusu için tek bir bankaya sabit kalmamalı, her birinin sunduğu avantajları incelemelisiniz.
  • Kredinin yıllık maliyet oranı, mali açıdan en önemli konular arasında yer alıyor. Buna göre, bu oran ne kadar düşükse, çekeceğiniz kredi de sizin için o kadar avantajlı bir hale geliyor.
  • Kredi çekmeden önce mutlaka faiz indirimi istemeniz ve aynı zamanda açılacak banka hesabından işlem ücreti alınıp alınmayacağını sormanız gerekiyor.

Konut kredisi nasıl alınır?

Konut Kredisi Nasıl Alınır
  • Her ay belirli bir sabit geliri olan kişiler konut kredisi alabiliyor. Ancak, eğer önceden üzerinizde bir borç kaydı oluştuysa ve hakkınızda yasal takibat işlemi başlatıldıysa, krediyi almak konusunda işiniz epey zorlaşıyor.
  • Alınacak evin, mutlaka krediye uygun olması isteniyor. Bu da evin tapulu olması gerektiği anlamına geliyor.
  • Bankaya başvuru esnasında kimlik, ikametgâh ve gelir beyannamesi gibi evraklar, konut kredisi alırken gereken belgeler arasında bulunuyor.
  • Kredinin ne kadar verileceğini evin değerini ölçmek için gönderilen ekspertiz belirliyor. Belirlenen değerin %80’i banka tarafından verilirken, geriye kalan %20'lik payı ise sizin peşinat olarak vermeniz bekleniyor.
  • Evin üzerine olan ipoteğin kalkması için, borç bittiği anda bankadan aldığınız fek yazısını Tapu Sicil Müdürlüğü’ne götürerek evin sahibi olabilirsiniz. Eğer aklınızdaki konut kredisi nasıl alınır sorusu cevap bulduysa, siz de Milliyet Emlaksitesindeki ilanlardan kendinize en uygun olan daireyi bulabilir ve konut kredisine başvurarak satın alım işlemini gerçekleştirebilirsiniz.