Emlak FırsatlarıKaçak Katların Akıbeti Nasıl Olur?

Kaçak Katların Akıbeti Nasıl Olur?

Son Güncellenme:

.

Kaçak Katların Akıbeti Nasıl Olur

Yapı ruhsatı alınmaksızın inşa edilen yapılarda ya da alınan ruhsata aykırı olarak fazla kat inşa edilmesi durumlarında ortaya çıkan kaçak kat sorunu İmar Kanuna göre değerlendirilir. Yapılan kaçak kat ya da katların dışında belediyede kaydı bulunmayan yapılar da kaçak olarak nitelendirilmektedir. Ruhsata aykırılık olan yapılarda bu aykırılığın giderilmesi halinde bir ceza uygulaması yapılmazken, aykırılığın devamı halinde imar mevzuatına göre birtakım yaptırımlar uygulanabilmektedir. Peki kaçak kat cezası nedir ve ne kadardır?

Haberin Devamı

Kaçak kat için ruhsat alınır mı?

Kaçak Katların Akıbeti Nasıl Olur

Kaçak kat ya da yapı için ruhsat alınması eğer yapı belediye sınırları içerisinde yer alıyor ise belediyelerce, eğer belediye sınırları dışında ise valilikler aracılığıyla gerçekleştirir. Arazinin Ruhsat alma işleminin gerçekleştirilebilmesi için yapının bulunduğu arazinin tapusunun yapı sahibine ait olması gereklidir. Hisseli arsalarda, arsadaki hak dağılımı bilinemeyeceği için ruhsatlandırma işlemi yapılamaz. Bu nedenle hisseli arsalarda, hissedarlar arasında ayırma işleminin tamamlanması gerekmektedir. Kaçak kata ruhsat çıkarmak için yapının tapu sahiplerince belediye ya da valiliklere başvurularak işlemlere başlanır.

Kaçak kat cezası ne kadardır?

Kaçak Katların Akıbeti Nasıl Olur

Ruhsat alınmadan ya da ruhsata, ruhsat eki etüt,proje ve imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının sahibine, yapı müteahhidine, aykırılığı bildirmeyen fenni mesullere, yapının niteliklerine,çevreye olan etkisine göre 500 TL'den az olmamak üzere idari para cezası uygulanır. Kanun içerisinde bulunan durumlara özel olarak hesaplanacak olan cezalardan ayrı olarak bu durumlardaki özel şartlara göre, yapı veya parsel sahibine, harita,plan etüt ve proje müelliflerine, fenni mesullere, yapı müteahhidine, şantiye şefine ilgilerine göre 2.000 TL, neden oldukları durumun çevre ve sağlık şartlarına aykırı olması durumunda 4000 TL, can ve mal emniyetini tehdit etmesi durumda 6000 TL idari para cezası verilir. Yapının ve yapı çevresinde bulunan diğer yapıların durumlarına göre bu cezalar çeşitlilik gösterir

Haberin Devamı

Yasal süreç nasıl işler?

Kaçak Katların Akıbeti Nasıl Olur

Yapının kanuna uygun hale getirilmesi söz konusuysa idarenin yazılı izni dahilinde yapılan hiç bir işlem mühür bozma suçu teşkil etmemektedir. Ancak yapı imar kanuna uygun hale getirilmez ve ruhsat alınmaz ise yıkım kararı verilir. Yapının kanuna uygun hale getirilmesi durumdaysa gerekli mercilere başvurularak, istenilen belgeler tamamlanmalıdır. Fenni mesul mimar ve mühendislerin,müelliflerin,müteahhitlerin, şantiye yetkililerin imar mevzuatına aykırı fiillerinden dolayı verilen cezalar ve haklarında kesinleşmiş mahkeme kararları, kendi kayıtlarına işlenmek ve cezai işlem yapılmak üzere, kayıtlı oldukları meslek odalarına ve ilgili Bakanlığa bildirilir. Bu kişiler belirtilen ceza süresince yeni bir iş üstlenemezler.