Son Güncellenme:
Şahika Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Altuntaş, Şahika Yapı'dan Parktepe Evleri'ne kadar birçok konuda Milliyet Emlak'ın sorularını yanıtladı.
1) Şahika Yapı’dan bahseder misiniz?
Şahika Yapı Ankara’da köklü bir geçmişe sahip olan Altuntaş İnşaat, LEMA Grup ve FERTAŞ A.Ş.’nin bir araya gelmesiyle 2011 yılında kuruldu. Biz 3 grup olarak bir araya gelelim ve hedef büyütelim istedik. Baba yadigârı tarzdan çıkıp kurumsal bir yapıya büründük. Önümüzdeki 1-1,5 senede içinde kule, çarşı ve villalar olan 7-8 ciddi proje hayata geçireceğiz. Ortaklarımızla birlikte severek ciddi atılımlar yapıyoruz.
2) Ankara’dan çıkmayı düşünüyor musunuz?
Şu an düşünme aşamasını geçtik, bunun hazırlığını yapıyoruz. Bodrum, İstanbul ve Amerika’da bir proje hazırlığındayız. Benim hayalim Manhattan’da bir bina yapmak. Grup olarak ekonomik bir sıkıntımız yok, kaliteli projeler yapmak istiyoruz. Şu an Ankara’da 200 bin metrekare kapalı alan yapıyoruz. Nicelikten ziyade niteliğe önem veriyoruz. İstanbul’da 1.sınıf bir yer arayışı içerisindeyiz. Bodrum’da da 3 tane koy inceledik ve çalışmalara devam ediyoruz.
3) Yabancı yatırımcıyla ilgili bir beklentiniz var mı?
Bodrum’daki projeyi hayata geçirirsek Cityscape fuarında ve Fransa’da kesin olarak yer alacağız.
4) Parktepe projesinden bahsedebilir misiniz?
Parktepe projesinde biz detaylara çok önem verdik. Projemiz genel olarak Alman menşeli olarak tanıtıldı. Üzülerek söylüyorum dünya artık küçüldü ve biz yerli ürünü biraz az kullandık. Ürünlerin yüzde 80’i Almanya’dan geldi. Bizzat biz Almanya’ya gittik ve ürünü üreten firmaların genel müdürleriyle, CEO’larıyla görüştük. Ürünleri kendimiz seçtik hatta ürünleri kendimiz geliştirdik.
Parke için Almanya ve Fransa’dan firmalarla çalıştık, mutfakta İtalya ve Almanya ile çalıştık. Projelerimiz için dünyaca ünlü firmalarla işbirliği yaptık.
5) Yabancı firmalarla çalışmanız özellikle dövizdeki artıştan sonra maliyetlerinizi yükseltmedi mi?
Aşırı derecede yükseltti. Samimi bir şekilde söylüyorum ki bazen bire bir değil bire beş olarak arttı. Örnek vermek gerekirse bu projede o kadar kaliteli borular kullanıyoruz ki satın aldığımız firma 50 yıl garanti veriyor. Biz çıtayı sürekli yükseltiyoruz. Bizim için önemli olan güzel bir eser bırakmak, ekonomi bizde çok sonradan geliyor. Biz projeye başladığımızda dolar 1.90’dı, yaklaşık yüzde 80 artarak 2.90 seviyesine ulaştı. Arsa bizim olmasaydı bu işin içinden çıkmamız zorlaşırdı.
6) Maliyetteki artışı fiyatlara yansıttınız mı?
Doğrusunu isterseniz aynı orantıda yansıtmıyoruz. Ankara’da belli bir fiyat var, üstüne çıkamıyorsunuz. İstanbul’da durum öyle değil. Burada kaliteyi arttırdıkça kâr marjınız düşer. Biz kaliteli yükseltiyoruz ve kâr marjımızı düşük tutuyoruz. Kaliteyi korumak için de daha çok butik projeler üzerinde çalışıyoruz. Piyasanın daralması ve bizim kaliteli iş yapmamıza rağmen Ankara’da fiyatların istediğimiz seviyeye gelmemesi bizi dışarıya yönlendirdi.
Biz ürünü üretip hemen satmıyoruz. Biz ürünü 2 yılda üretip 2-3 yılda satıyoruz. Bunun açtığı sıkıntıları önlemek için arsa satın almaya başladık. Ankara’da arsanız yoksa oyuncu da olamıyorsunuz istediğiniz kaliteyi de yansıtamıyorsunuz. Bu yüzden Ankara’daki bütün projelerde arsa sahibiyiz.
7) Projeleriniz arasında kentsel dönüşüm projesi var mı?
Ankara’da İstanbul’daki gibi bir kentsel dönüşüm projesi yok. Şehirde bir yenileşme çalışması olmadığı için bizim de o yönde bir çalışmamız yok şu anda.
8) Parktepe projesinde metrekare fiyatları ne kadar?
Net olarak 5+1 dairenin metrekare fiyatı 4 bin 373 lira, 4+1 dairenin metrekare fiyatı 5 bin lira. İstanbul’da bu fiyatlara daire bulmak çok zor.
9) Ne kadarlık bir prim artışı bekliyorsunuz?
Bizim Parktepe projemizde ilk alımla son alım arası net yüzde 30 prim artışı beklentimiz var. Orada yaşam başladığında yüzde 100 bile olabilir.
10) Şirket olarak sosyal sorumluluk projeniz var mı?
Biz grup olarak sosyal sorumluluk projelerine de çok önem veriyoruz. Mesela Anneler Günü’nde Annemle Hayalim projesi yaptık ve üç çocuğun hayalini gerçekleştirdik. Bir de ilk olarak size söyleyeceğimiz bir projemiz var. “Mimar Sinan Fotoğrafçı Olsaydı” adında bir fotoğraf yarışması düzenleyeceğiz. Fotoğraf sanatçılarına destek olmak için böyle bir proje yapacağız.
Editörün notu: Parktepe Evleri projesinin örnek dairesini gezdim. Projede gerçekten detaylara çok önem verilmiş. Özellikle akıllı ev sistemlerini çok başarılı bulduğumu söylemeden geçemeyeceğim.